Hirdetés

Adam Sandler, a vígjátékgyáros

Google Plus

Kiemelkedő sikereket tudhat magáénak  a szórakoztatóiparban író, rendező, színész és producer minőségében jeleskedő komikus. Lankadatlan poéngyáros, olykor már idegeire megy a környezetének és a barátainak. Hollywood legrosszabbul öltözött sztárjainak a sorában Russel Crowe hanyagságával vetekszik a kinézete. Szinte minden filmjében elnyűtt pólót és kitérdelt nadrágot visel. Stabilan őrzi első helyezését a közönség kedvencek toplistáján, az egyik legjobban fizetett szórakoztató művész, filmjei 150-200 millió dollár bevételt hoznak átlagosan.  Sikerének fő titka, hogy játéknak tekinti a filmkészítést, állandó csapattal dolgozik és mindenkivel baráti viszonyt ápol. Nick Swardson, Chris Rock, Kevin James vagy Rob Schneider majdnem minden filmjében felbukkannak kisebb – nagyobb szerepekben. Női „alter egója” nem más, mint Drew Barrymore, akivel három közös filmen túl hétköznapi ugratások és családi programok is összekötik.

Adam Sandlernek gyerekkora óta a mulattatáshoz van a legfőbb érzéke. Izgága, harsány, energikus srác volt, sokáig nem tudta, hogy mihez kezdjen magával. Az idén szeptemberben ötvenedik életévét betöltő színész Brooklynban, vallásos zsidó családban nőtt fel. Mindkét oldalról orosz emigránsok leszármazottja. Édesapja, Stanley Sandler villamosmérnök, édesanyja óvónő. Öt éves volt, amikor szüleivel és Scott nevű bátyjával a New Hampshire-i Manchesterbe költöztek. Komikus hajlamára, utánzókészségére a tanárai is felfigyeltek. A sportok közül a kosárlabdázásban jeleskedett, ami mind a mai napig a kedvenc hobbija. Igazából fogalma sem volt arról, hogy mi szeretne lenni, de szerencsére bátyja elvitte őt néhány bostoni klubba, és egy alkalommal felmehetett a színpadra is. Élvezte, hogy nevetnek a rögtönzött poénjain. A Penetral High School elvégzése közben már tizenhét éves korában stand-up komikusként lépett fel bárokban, kocsmákban. Ezt a gyakorlatot folytatta az egyetem évek alatt is. 1988-ban a New York Universityn  diplomázott, de  a legtöbb időt  komikus szkeccsek írásával, előadásával töltötte. Nem sokkal később Dennis Miller felfedezte és megmutatta a Saturday Night Live producerének, aki állandó szereplőként szerződtette őt a legendás tévéshowba. Széleskörű ismertségre tett szert a 90-es évek elején Mike Myers és Chris rock oldalán. 1990 és 1995 között lankadatlan gyártotta a poénokat, amelyek visszatérő témája a maszturbáció, a közhivatalnokok és a tanárok kíméletlen kigúnyolása volt. Az első televíziós szereplése az MTV-n vetített Remot Control nevű játékhoz fűződik, amelynek jeleneteit maga írta és adta elő.  A Cosby Show sorozat több epizódjában is játszott, mielőtt a Saturday Night Live meghozta számára az ismertséget.

 1989-ben leforgatta első, kis költségvetésű filmjét mindössze 200 000 dollárból. A Cancúnba tartó szárnyas hajón játszódó, szépségkirálynő-választásról szóló történet forgatókönyvét is Sandler írta. Ez a filmje, a Furcsa fickók a fedélzeten szinte észrevétlen maradt. Első ismertebb mozifilmje, a Csúcsfejek, ahol Dan Akroyd és Jane Curtin partnere volt. A Pancserockban, a Csúcsfejekben és a Segítség, karácsony!-ban kapott vendégszerepek után A dilidiák méla milliomos csemetéjeként debütált főszereplőként, és a forgatókönyvírásban is közreműködött állandó munkatársa, Tim Herlihy mellett. A dilidák igazi kultfilm lett az egyetemisták körében Amerika- szerte. A diákok Billy Madison-bulikat és Sandler-fesztiválokat rendeztek. A Happy, a flúgos golfossal , a 96-os év egyik legsikeresebb filmjét jegyezte, vígjátéki  népszerűségét a Golyóálló, A vizesnyolcas vagy éppen az Apafej filmekkel alapozta meg. A vizesnyolcas volt az első közös munkája Rob Schneiderrel, akivel több, mint tizenöt filmben nevettették meg a közönséget. Sandler producere volt többek között a Rob Schneider főszereplésével készült két vígjáték, a Tök állat és a Kismocsok című filmeknek is. Amint beindult a mozis szekér, végleg felhagyott a show világával. 1999-ben pedig megalapította saját produkciós cégét, a Happy Madison Productionst.

A Nászok ásza című romantikus vígjáték átütő sikert hozott a színész- producernek  Drew Barrymore partnereként. Valószínűleg a véletlenen múlott, hogy a színészpáros minden évtizedben készít egy újabb közös filmet. Az 1998-as Nászok ászát 2004-ben Az 50 első randi követte, ami arra a trükkös alaphelyzetre épül, hogy a lány rövid memóriája miatt minden találkozása a fiúval az első randi újdonságával hat. Barrymore bájossága kimondottan jót tesz Sandler humorának. Harmadik közös szereplésük ötlete a 2014-es Kavarásban egy közös ebéd során született meg. Eljátszottak a gondolattal, hogy milyen vicces lenne egy félresikerült vakrandi, ahol villámgyorsan eljutnak oda, hogy soha többé nem akarják látni egymást, mégis egy gépen, egy desztináció felé mennek és képtelenek szabadulni egymástól. Mindez Dél- Afrikába, egy luxus szafarihotelbe helyezve. Sandler nemrég egy talkshow-ban vallotta be, hogy már Az 50 első randi helyszínét is kimondottan az ő kérésére helyzeték Hawaira, és ezúttal is ragaszkodott a nyaralós forgatáshoz.

A felvételeket felhőtlen szórakozásnak, fizetett kalandnak tekintő vígjátékgyáros életművébe gyakran becsúsznak öncélú poénkodásokkal teli filmek és megabukások, mint a Jack és Jill.  Ritka színfolt a pályafutásában, hogy komolyabb művekben is vállalt szerepeket. A Paul Thomas Anderson rendezte Kótyagos szerelemben zárkózott, a nőkkel nehezen boldoguló férfit alakít figyelemreméltó átváltozókészséggel. Az Üres városban pedig megrázó drámai alakítást nyújt.  Nemrég négy filmre szóló szerződést írt alá az internetes televíziós szolgáltatást nyújtó Netflixszel.  Ebből kettő már elkészült, egy westernparódia és egy vígjáték, amelyben olyan férfit játszik, aki megrendezi a saját halálát, hogy új életet kezdjen.

Adam Sandlernek a felnőni képtelen, idétlenkedő figura vált leginkább a személyazonosságává, mint amilyennek a Pixel című sci-fiben is láthattuk. Állítólag teljesen megváltozott, amióta 2003-ban, harminchét évesen összeházasodott Jackie Titone-nal, aki férje kedvéért áttért a zsidó vallásra. Los Angelesben élnek, de emellett van házuk New Yorkban és Floridában is. Adam szemefényei a lányai, a tíz éves Sadie és a nyolc éves Sunny Madeline. A sztárapuka minden szabadidejét a gyerekeinek szenteli, elzárja családját a fotósok és a pletykalapok tolakodásától. Különösen bizalmatlan, amióta a nagyobbik lányáról leírták, hogy nem elég szép. „Sadie csak egy ártatlan gyerek, hagyják őt békén”- kiabálta a lesifotósoknak.

Szentgyörgyi Rita

Képek

Adam Sandler, a vígjátékgyárosAdam Sandler, a vígjátékgyárosAdam Sandler, a vígjátékgyárosAdam Sandler, a vígjátékgyárosAdam Sandler, a vígjátékgyárosAdam Sandler, a vígjátékgyárosAdam Sandler, a vígjátékgyárosAdam Sandler, a vígjátékgyárosAdam Sandler, a vígjátékgyáros

Google Plus

Galéria

Adam Sandler, a vígjátékgyáros
  • Adam Sandler, a vígjátékgyáros
  • Adam Sandler, a vígjátékgyáros
  • Adam Sandler, a vígjátékgyáros
  • Adam Sandler, a vígjátékgyáros
  • Adam Sandler, a vígjátékgyáros
  • Adam Sandler, a vígjátékgyáros
  • Adam Sandler, a vígjátékgyáros
  • Adam Sandler, a vígjátékgyáros
  • Adam Sandler, a vígjátékgyáros

Hirdetés