Hirdetés

Andrea Bocelli, avagy a csend zenéje

Google Plus

A toszkánok zárkózottsága, a látásukat vesztettek érzékenysége és nem utolsósorban az olaszok érzelmessége jellemzi minden idők tán legsikeresebb pop-opera sztárját, Andrea Bocellit. Világszerte Pavarotti felfedezettjeként vált ismertté. Ám még Pavarotti előtt Franco Corelli vette a szárnyai alá az énekesnövendéket. Zucchero, a toszkán rocker Pavarottival készült lemezre énekelni a Miserere című duett dalt. A maestro távollétében szüksége volt egy popzenei könnyedségű tenor hangra a demo felvétel elkészítéséhez. Egy pisai bárban talált rá a saját dalait kísérő Bocellire. A felvétel olyan jól sikerült, hogy amikor Pavarotti meghallotta, az akkor még ismeretlen énekest ajánlotta maga helyett Zucchero európai turnéjára.

A mindig csukott szemmel, átszellemült mosollyal éneklő Bocelli páratlan sikerei ellenére megmaradt „ a vidék gyermekének”, ahogyan magát nevezi. Egy kis toszkán faluban, Lajaticóban született 1958. szeptember 22-én. A zene, főként az opera meghatározó része volt az életének. A templomi kórusban énekelt, naphosszat operafelvételeket hallgatott, és arról álmodozott, hogy a nagy tenoristák nyomdokaiba léphet. A másik szerelme a foci volt. Örökletes zöldhályogja miatt egyre romlott a látása, majd amikor tizenkét évesen egy futball-labda fejen találta, teljesen megvakult.

Apai nyomásra elvégezte a jogi kart a pisai egyetemen, de a szíve az éneklés felé húzta. Firenzében beiratkozott a Luigi Cherubini konzervatóriumba. Lírai tenorként való érvényesülése kezdetben nehézségekbe ütközött, ezért fordult a könnyűzene irányába. Több kislemeze is megjelent a Sugar lemezkiadó gondozásában, aminek Caterina Caselli volt a tulajdonosa. Az énekesnő fantáziát látott Bocelliben, és elhatározta, hogy megméretteti őt a hazai porondon. 1994-ben az Il mare calmo della sera című dallal Andrea megnyerte a San Remó-i dalfesztivált az Új tehetségek kategóriájában. A rá következő évben a negyedik helyen végzett a Con te partiròval. Egy német zenei klipnek köszönhetően Bocelli dalait Európában is megismerték. Sarah Brightmannel lemezre énekelte a Con te partirò angol nyelvű változatát Time to Say Goodbye címmel, ami olyan sikert aratott, hogy rövidesen az egyik leghíresebb és legkedveltebb olasz énekes lett. Vivo per lei című dalát öt nyelven készítette el, öt énekesnővel duettben olasz, francia, spanyol, portugál és német nyelven. A dalból angol változat is készült Bonnie Tylerrel, de az énekesnő lemezkiadója nem járult hozzá a kiadásához. Franciaországban, Belgiumban és Németországban arany- és platinalemez minősítést kapott a Romanza című albuma.

Idővel az operaszerepek is megtalálták: Verdi Machbetjében debütált Pisában. A 90-es évek végén a Bohémélet Rodolfjaként lépett színpadra Cagliariban. A víg özvegyben a veronai Arénában énekelt, a Carmen Don Joséjaként is bemutatkozott a római operában. A komolyzenei áttörést a 2002-es koncertje hozta meg a velencei Szent Márk-bazilikában a La Fenice Operaház zenekarával és kórusával, Lorin Maazel vezényletével. Operaszerepeinek a sorát a Wertherrel folytatta Bolognában. 2006-ban közel nyolcszázmilliós nézettséget tudhatott magáénak a torinói téli olimpia záróünnepségén. 2007-ben Mozart Ave Verum Corpusával búcsúztatta a gyászszertartáson legnagyobb mentorát és felfedezőjét, Luciano Pavarottit. Szintén abban az évben csatlakozott a We All Love Ennio Morricone album előadóihoz, tisztelgésül a filmzene olasz mestere előtt. A Tosca Cavaradossiját Monica Bellucci közreműködésével Franco Zeffirelli Tisztelgés Róma előtt című rövidfilmjében formálta meg, amit a római filmfesztiválon mutattak be.

Számos jótékonysági akció is fűződik Bocelli nevéhez: a római Colosseumban az abruzzói földrengés áldozatainak megsegítésére adott koncertet. A 2010-es Grammy díjkiosztó gálán a Bridge over Troubled Water előadásával a haiti katasztrófa túlélőit támogatta. Albert monacói herceg és Charlene Wittstock esküvőjén Schubert Ave Mariáját énekelte. A tengerentúlt is meghódította, a 2011-es One Night In Central Park koncerten például a popzenei élet legnagyobbjaival lépett fel. Sacred Arias című lemezével, ami több hétig vezette a klasszikus zenei listát, a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Tizenöt stúdiólemezzel, közel nyolcvanötmillió példányban eladott albumaival a legnépszerűbb olasz dalnoknak számít. 2010-ben csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán. Egyszermind elmondhatja magáról, hogy ő az egyetlen tenor, aki három pápa előtt is énekelt, legutóbb Ferenc pápa meghívására XVI. Benedek jelenlétében a római Szent Péter téren.

Bocelli főhadiszállása mind a mai napig Lajatico. A toszkán táj szerelmese életrajzi könyvében, A csend zenéjében hosszan adózik a természet iránti vonzalmának. Sportos életmódot folytat, fut, biciklizik, lovagol, szörfözik, könnyűbúvárkodik. Első feleségétől, Enrica Cenzattitól két fia született, Amos és Matteo. Másodszorra is megnősült, Veronica Betti lánygyermekkel ajándékozta meg, Virginiával.

Szentgyörgyi Rita

Képek

Andrea Bocelli, avagy a csend zenéjeAndrea Bocelli, avagy a csend zenéjeAndrea Bocelli, avagy a csend zenéjeAndrea Bocelli, avagy a csend zenéjeAndrea Bocelli, avagy a csend zenéjeAndrea Bocelli, avagy a csend zenéjeAndrea Bocelli, avagy a csend zenéje

Google Plus

Galéria

Andrea Bocelli, avagy a csend zenéje
  • Andrea Bocelli, avagy a csend zenéje
  • Andrea Bocelli, avagy a csend zenéje
  • Andrea Bocelli, avagy a csend zenéje
  • Andrea Bocelli, avagy a csend zenéje
  • Andrea Bocelli, avagy a csend zenéje
  • Andrea Bocelli, avagy a csend zenéje
  • Andrea Bocelli, avagy a csend zenéje

Hirdetés