Hirdetés

Halle Berry: Karrier viharokkal

Google Plus

Hollywood egyik legvonzóbb szexszimbóluma, Halle Maria Belly exmodell és szépségkirálynő. És nem mellesleg az első afroamerikai színésznő, aki a legjobb női főszereplő kategóriában Oscar-díjat nyert (Szörnyek keringője). Manapság két dologgal hallat magáról: negyvenhét évesen világra hozta második gyermekét, a francia szívtipró Olivier Martineztől. 2014-ben pedig visszatér a kisképernyőre. 1989-ben a Living Dollsban kapta meg élete első sorozatszerepét. Huszonöt év múltán a CBS csatorna és Steven Spielberg közös produkciójában, a The Extant című sci-fiben egy űrhajóst alakít, aki visszatérésével a Földre az egész emberiség sorsát megváltoztató események sorát indítja el.

Jerome Berry és Judith Ann Hawkins gyönyörű lányának a sorsát  tizennyolc  éves korában eldöntötte, hogy megnyerte a Miss Tini Amerika, majd a Miss USA World szépségversenyt. Mindezek ellenére származása miatt sok előítélettel és félelemmel kellett megküzdenie. Cleveland fehérek lakta negyedében megannyi támadás érte. A szüleitől azt tanulta, hogy egy nő minden körülmények között köteles alárendelni magát a férfiaknak. Az Óz, a csodák csodája láttán már kiskorában mozis karrierről, rivaldafényről álmodozott. A gimnáziumi évek alatt az írásban is jeleskedett, iskolaújságot szerkesztett, majd az egyetemen újságírást tanult. Közben a szépségkirálynő-trófeák birtokában beindult a modellkarrierje, New Yorktól Barcelonán át Párizsig rótta a kifutókat.

A Living Dolls televíziós szappanopera adta meg a startjelet az ígéretes filmes pályakezdéshez. Huszonhárom évesen két színes bőrű filmes, Spike Lee és Samuel L. Jackson pártfogását élvezte a Dzsungellázban. A kilencvenes években megannyi kaland és akciómoziban, komédiában kapott kisebb-nagyobb szerepeket. Az utolsó cserkész Bruce Willisszel, a Bumeráng Eddie Murphyvel, míg a Tűzparancs Kurt Russell-lel és Steven Seagallal hozta kameraközeli állapotba. Szerepelt a Flinstone-saga nagyjátékfilmes változatában is. Közben feltűnt a mozivásznon egy másik amerikai félvér szépség, Whitney Houston, akivel a bulvársajtó rivalizáltatta. Houston évekig neheztelt Halle-ra, amiért ő kapta meg Dorothy Dandridge fekete színésznő szerepét. Berry a mai napig bánja, hogy lemondott a Féktelenül című filmről Sandra Bullock javára. Helyette busásan kárpótolta a Revlon reklámszerződése, aminek ő lett az első fekete arca. Majd feltűnt a színen Hollywood hivatásos Casanovája, Warren Beatty, akivel a Nyomd a sódert című komédia hozta össze.

2001 a siker és a baleset éveként vonult be a színésznő kalendáriumába. Egy őrült éjszakán Los Angelesben a pirosba hajtott, két utasa könnyebb sérülést szenvedett, míg Halle fejsérülése olyan súlyos volt, hogy plasztikai műtétet igényelt. Másfelől színészi teljesítménye csúcsára érkezett a halálbüntetéssel sújtott férjét gyászoló pincérnő szerepével a Szörnyek keringőjében. Meghökkentő őszinteséggel hatott erotikától túlfütött szerelmes jelenete Billy Bob Thorntonnal. A dekoratív szépségű színésznő megviselt, fájdalomtól eltorzult külsővel nyújtott alakítása Oscar-díjat eredményezett. Veszélyes, titkokzatos nő képében láthattuk John Travolta oldalán a Kardhalban. A Halj meg máskorban Pierce Brosnan James Bondjához kínálta egzotikus varázsát. A horror színezetű thriller műfajába is belekósolt a Gothikában. A legdögösebbnek kétségkívül a Macskanőben mutatkozott bőrszerkóban, cicasapkában, tűsarkú bőrcsizmában, ostorral a kezében. A női dominancia megtestesítőjévé alakult át. Berry kezdetben tiltakozott a fantázia-akciófilmben elvállalt szerepe, pontosabban a kép ellen, amit a testhez símuló jelmez keltette szexualitás sugall.

A 2004-es Macskanő óriási bukásnak számított a mozipénztáraknál. Két év után újra reflektorfénybe hozta a színésznőt a X-men harmadik része. A thriller-akciófilm-komédia nyomvonalon haladva játszott a Vadidegenben Bruce Willisszel, a Tűz martalékában Benicio del Toróval, a Sötét hullám című kalandfilmben, a Felhőatlasz fantasyben vagy legutóbb Az utolsó hívásban. 

A színésznő magánéletét is viharos változatosság kíséri. A kilencvenes évek elején hozzáment David Justice baseballjátékoshoz, akivel négy év után zátonyra futot a házassága. Eric Benet zenész személyében szexmániás, érzelmileg zsaroló társat fogott ki, akivel szintén négy évig élt házasságban. A sajátjának ismerte el Benet lányát, Indiát, ám a válást követően az apa dollármilliós ellenszolgáltatáshoz kötötte, hogy Halle láthassa a lányt. Ezt követően Gabriel Aubry modellel élt együtt, aki tíz évvel fiatalabb nála. Negyvenkét évesen Berry világra hozta első gyermekét, Nahla Ariela Aubryt. Majd a Sötét hullám forgatásán találkozott Kylie Minogue exével, Olivier Martinez francia színésszel, akivel idén nyáron mondták ki a boldogító igent egy burgundiai birtokon. És október elején megszületett első közös gyermekük, akit Maceo Robert névre kereszteltek.

Szentgyörgyi Rita

Képek

Halle Berry: Karrier viharokkalHalle Berry: Karrier viharokkalHalle Berry: Karrier viharokkalHalle Berry: Karrier viharokkalHalle Berry: Karrier viharokkalHalle Berry: Karrier viharokkalHalle Berry: Karrier viharokkalHalle Berry: Karrier viharokkalHalle Berry: Karrier viharokkalHalle Berry: Karrier viharokkalHalle Berry: Karrier viharokkalHalle Berry: Karrier viharokkal

Google Plus

Galéria

Halle Berry: Karrier viharokkal
 • Halle Berry: Karrier viharokkal
 • Halle Berry: Karrier viharokkal
 • Halle Berry: Karrier viharokkal
 • Halle Berry: Karrier viharokkal
 • Halle Berry: Karrier viharokkal
 • Halle Berry: Karrier viharokkal
 • Halle Berry: Karrier viharokkal
 • Halle Berry: Karrier viharokkal
 • Halle Berry: Karrier viharokkal
 • Halle Berry: Karrier viharokkal
 • Halle Berry: Karrier viharokkal
 • Halle Berry: Karrier viharokkal

Hirdetés