Hirdetés

Harrison Ford, a hétköznapi hős

Google Plus

Tisztes őszes halánték, kézműves kezek, az évek és a filmek „súlyát” őrző barázdák az arcon. Harrison Ford, ha akarná, sem tudná letagadni tanult hivatását, az ácsmesterséget. A mai napig úgy közlekedik a sztárok és a hétköznapi emberek világában, mint egy ember közülünk, aki Hollywood csúcsait ostromolva sem felejtette el, honnan jött. „Barátunk, Harry” legutóbb hazánkban járt, a Szárnyas fejvadász második részének forgatásán. Sok helyen felbukkant, és becsületére legyen mondva, sehol nem inkognitóban. Magával hozta kétmillió forintot érő biciklijét, amire a Star Wars tavalyi forgatása után tett szert. Egy sajnálatos baleset miatt az orvosa azt tanácsolta neki, hogy kerékpározással építse újjá a lábizmait. A kerékpárbolttól a vidéki cukrászdáig a menő kocsmától az ötcsillagos étteremig mindenütt örömmel pózolt járókelőkkel, vendéglőtulajdonosokkal, „egyszerű” rajongókkal.

Harrison Ford a szerepei nyomán választott magának újabb hobbikat, szenvedélyeket, ügyeket, amelyeket felkarolhat. Kétségkívül ő a filmtörténet leghíresebb ácsmestere, az Indiana Jones-filmek óta a régészet lelkes támogatója, és nem mellesleg aktív természetvédő. Kedvenc időtöltései közé tartozik a motorozás, szenvedélyesen gyűjti az öreg Harley Davidsonokat. A whisky helyett a kiváló minőségű orosz vodkára esküszik. Ha könyvet vesz a kezébe, akkor nem adja alább Dosztojevszkijnél vagy éppen Borgesnél. Ha a hivatásáról kérdezik, minduntalan azt mondja, hogy az a dolga, hogy mások álmát valóra váltsa. A mesemondás közelebb áll hozzá, mint a sztárság. „Ez is csak egy mesterség, mint a többi. Nem kell akkora feneket keríteni neki.”- szavakkal utasítja vissza a hírnevet. A fényes partik, unalmas pofavizitek távol maradója, akit nagyobb élvezettel tölt el, ha az erdőket járja nyolc holdas birtokán, vagy éppen számítógépes játékokba merül.  „Semmivel sem becsülöm többre a filmekkel szerzett ismertséget a kétkezi munkánál. A véletlen sodort a filmezés felé, ha a rendezők és a producerek nem láttak volna bennem fantáziát, ma is beérném a faforgács illatával.”- mondja magáról.

Sejtelmes mosoly, kissé gondterhelt arc, mérhetetlen szerénység, egyszerűség, eszköztelenség jellemzi Hollywood utolsó negyven évének koronázatlan hősét. Gyerekkorát nagyban meghatározta, hogy gyenge volt a fizikuma, így kerülte a különféle sportokat, eléggé magának való, zárkózott, szorongó, befelé forduló alkat volt. Gyakran hangoztatja magáról: „Emberként írnek, színészként zsidónak érzem magam”. Anyai felmenői Minszkből kivándorolt zsidók, míg apai ágon német és ír gyökerekkel rendelkezik. Harry apai nagyapja, a vándorkomédiásnak állt Ford mintáját követte. Osztálytársai állandóan csúfolták cingár alkata miatt, aminek azzal vetett véget, hogy a cserkészetben jeleskedett. A Maine East High School növendékeként pedig az iskolarádiónak készített sporttudósításokat. Az egyetemi éveket Wisconsinban töltötte, ott kezdett el érdeklődni a drámairodalom és a színészet iránt. Különösen a színészórákat kedvelte, ahol közelebbi kapcsolatba kerülhetett a lányokkal. Az 50-es évek rocklázából is kivette a részét, egyetemi évek alatt amatőr bandában játszott. Igazán nem fűlött a foga a tanuláshoz, lelki válságként élte meg, hogy nem jutott el a diplomáig. Gondolt egy merészet, és rádióbemondóként kereste a boldogulását immár Los Angelesben. Előbb figyeltek fel a hangjára, mint a színészi képességeire. Mély, karcos orgánumát a rádiózás után kisebb televíziós epizódszerepekben kamatoztatta a Columbia Pictures, majd a Universal kötelékében. Hét szűk esztendőt töltött különösebb áttörés nélkül, még statisztaszerepet is vállalt, Antonioni Zabriskie Point című filmjében reptéri munkás jelmezben tűnt fel. 

Már-már úgy tűnt, hogy végleg  a feledés homályába merülnek filmszínészi ambíciói, ezért éjt nappallá téve könyvekből kitanulta az ácsmesterséget. Apja intelme járt a fejében, aki még az egyetemi felvételi előtt közölte vele: „Olyasmivel foglalkozz, ami örömet okoz, de a legjobb, ha kitanulsz egy kétkezi mesterséget.” A filmstúdiók kapui elsőként az ácsmester Ford előtt nyíltak meg. A The Doors együttestől Sergio Mendesen át Georges Lucasig sokaknak az otthonát és a hangstúdióját fabrikálta. A zárkózott, bizalmatlan fiatalember éppen Lucas lakásában dolgozott, amikor a rendező fantáziát látott benne, és rábízott egy kisebb szerepet az American Graffitiben. Francis Ford Coppolához is bejáratos volt, az irodája bővítésével foglalatoskodott, amikor a rendező felajánlott neki két epizódszereplést a Magánbeszélgetésekben, majd az Apokalipszis mostban. A Csillagok háborúja szereplőválogatására is elment, ahol elsőként Steven Spielberg figyelt fel rá, mennyire illik Fordra Han Solo szerepe. Végül Spielberg győzte meg Lucast, hogy rábízza a vagány, cinikus űrpilóta megformálását.  Az eredeti  Star Wars-trilógia, a Csillagok háborúja,  A Birodalom visszavág és A  Jedi visszatér  hozta meg Ford számára a hírnevet. A folytatásos galaktikus kaland következményeként Harrison megvált a kalapácstól, a faforgács illatát a díszletek világára cserélte. Emberarcú hőssé változott, akivel azonosulni tud a közönség.  Az elveszett frigyláda fosztogatóival újabb mítoszteremtő figurát öltött magára, ezúttal Spielbergnél. Han Solóhoz hasonlóan a névjegyévé vált Dr. Henry James, a kalandvágyó régészprofesszor az Indiana Jones filmsorozatban. Cserkészmúltjának köszönhetően döntött úgy Spielberg, hogy az ifjú Indiana Jones cserkészként jelenik meg az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban. Hatvanas éveiben újfent magára öltötte az archeológus-kalandor jelmezét az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságában. A hitelesség kedvéért még arra is vállalkozott, hogy a nem egyszer kockázatos kaszkadőrjeleneteket maga kivitelezze. ”Olykor remegett a lábam, golyózott a szemem.” szavakkal emlékezik vissza másik emblematikus alakítására Ridley Scott futurisztikus sci-fijében, a Szárnyas fejvadászban.

A kalandfilmek és a sci-fik után a krimi és a romantikus komédiák műfaját váltakoztatva jutott el a keményebb akciómozikig. Kasszasiker sztársága ellenére még soha nem nyert Oscar- díjat, csak jelölést kapott a vallási szekta szűk világában játszódó A kis szemtanú nyomozó figurájáért. Kedvenc filmjei közé sorolja Polanskival az Őrületet, egy amerikai orvos ámokfutását Párizsban elrabolt felesége nyomában, Pakula Ártatlanságra ítélve című thrillerét. A Dolgozó lányban Melanie Griffith és Sigourney Weawer fogságában „vergődött”, a Sabrina remake-jében bogartos eleganciával romantikázott Julia Ormonddal. A kilencvenes évek elején bújt először Jack Ryan CIA- ügynök bőrébe a Férfias játékokban, majd a Végveszélyben című filmben. "Míg James Bond, a 007-es ügynök egy képregény figura volt, addig Jack Ryan azért harcol, amiben hisz. Akárcsak én.„- mondta a szerepéről. Akciófilmes korszakának  emlékezetes állomása közé tartozik A szökevény, amelyben űzött vadként bujkált Tommy Lee Jones rendőrbírója elől. Brad Pittel folytatott élet-halál küzdelmet Alan J. Pakula filmjében, Az ördög magában. Az elnök különgépének főszerepéről még Bill Clinton is elismerően nyilatkozott. Nem mellesleg azért is, mert Ford köztudottan elvhű demokrata. Robert Zemeckis horrorisztikus thrillerével, a Temetetlen múlttal szintén óriási kasszasikert aratott. Orosz akcentussal hozta az Atomcsapda tengeralattjáró felderítő tisztjét.  Két filmes bevetés között repülőgép és helikopter pilótává is átképezte magát. Az évi egy filmre szakosodott  Ford számára 2015 a visszatérés éve volt Han Solo szerepéhez a Star Wars: Az ébredő erőben. A jelenleg a Szárnyas fejvadász folytatásán dolgozó színész Indiana Jones jelmezétől sem vált meg várhatóan 2019-ben kerül a mozikba a  régész-saga ötödik része.

A magánéletét mindig is szemérmesen kezelte a színész. Első felesége, Mary Maquard diákkori szerelem volt, két fia született ebből a házasságból. Második feleségét, Melissa Mathesont, legkisebb fia és lánya anyját Spielberg forgatókönyvírójaként ismerte meg. Hosszas vívódás, lelkiismeret-furdalás előzte meg válásukat.  Több mint tíz éve a 22 évvel fiatalabb Calista Flockharttal él együtt, akit 2010-ben feleségül vett, a színésznő kisfiát, Liamet pedig adoptálta.

Szentgyörgyi Rita

Képek

Harrison Ford, a hétköznapi hősHarrison Ford, a hétköznapi hősHarrison Ford, a hétköznapi hősHarrison Ford, a hétköznapi hősHarrison Ford, a hétköznapi hősHarrison Ford, a hétköznapi hősHarrison Ford, a hétköznapi hősHarrison Ford, a hétköznapi hősHarrison Ford, a hétköznapi hősHarrison Ford, a hétköznapi hősHarrison Ford, a hétköznapi hős

Google Plus

Galéria

Harrison Ford, a hétköznapi hős
 • Harrison Ford, a hétköznapi hős
 • Harrison Ford, a hétköznapi hős
 • Harrison Ford, a hétköznapi hős
 • Harrison Ford, a hétköznapi hős
 • Harrison Ford, a hétköznapi hős
 • Harrison Ford, a hétköznapi hős
 • Harrison Ford, a hétköznapi hős
 • Harrison Ford, a hétköznapi hős
 • Harrison Ford, a hétköznapi hős
 • Harrison Ford, a hétköznapi hős
 • Harrison Ford, a hétköznapi hős

Hirdetés