Hirdetés

John Travolta - magasságok és mélységek között

Google Plus

Talán nincs még egy sztár Hollywoodban, akit annyiszor fedeztek fel és írtak le, mint Travoltát. Mélységek és magasságok szédítő váltakozásában telik a pályafutása. Aki csak ismeri, nyílt, egyenes, rokonszenves embernek tartja.

Diszkókirálytól hidegvérű gyilkosig, érzelmes apától kisstílű bűnözőig sokféle arcát mutatta meg a filmvásznon. Életének homályos foltja, hogy Tom Cruise-hoz hasonlóan őt is „beszippantotta” a szcientológiai egyház. Legnagyobb tragédiája, hogy egy bahamai nyaraláson epilepsziás roham következtében meghalt 16 éves fia, akinek évekig titkolta az autizmusát. A konzervatív nézeteket valló, mindig jól vasalt külsejű, versenyautó és repülés mániás Travolta nehezen viseli az öregedést. Az elmúlt években egyre több szépészeti beavatkozáson esett át a botoxkezeléstől a hajbeültetésen át a szemhéjplasztikáig.

A nagy eltűnések és a zajos visszatérések színésze régóta dédelgette magában a könyörtelen maffiózóról, John Gottiról szóló filmtervet. Nem titkoltan Oscar-jelölést és díjazást várt a Gottitól, ehelyett pályafutása egyik legnagyobb bukását könyvelhette el a megtörtént eseményeket feldolgozó maffiasztorival. A dolog pikantériája,hogy az utolsó Donként is emlegetett keresztapa bőrében, aki véres puccsal vette át az irányítást a New York-i maffia felett, Travolta hiteles alakítást nyújt. A családi vállalkozásban készült film vélhetően a gyenge forgatókönyvön és a rendezésen csúszott el. A kegyetlen maffiózó feleségét Travolta neje, Kelly Preston alakítja, míg lányát közös gyermekük, Ella Bleu Travolta kelti életre.

John Joseph Travoltában és John Gottiban az egyetlen közös vonás, hogy mindketten egy olasz-amerikai család gyermekeként látták meg a napvilágot. Travoltának apai ágon harmadgenerációs szicíliai bevándorlók a felmenői. Vallásos légkörben nevelkedett New Jersey-ben, vasárnaponként a templomban ministrált. A profi focistának indult papa autógumikkal kereskedett, hogy eltartsa hat gyermekét. John édesanyja, Rose rendkívül energikus asszony volt, nem érte be a hagyományos családanya szereppel. Színészi, rendezői és pedagógusi hivatást egyaránt gyakorolt. John anyja pártfogásának köszönhetően került Gene Kelly testvéréhez, Fred Kellyhez, aki meglátta benne a jövő táncosát. A tanuláshoz lusta fiú tizenhat évesen búcsút mondott az iskolának. Heti ötven dollárért kukoricapelyhet reklámozott, filmmusicaleket nézett, és a színház felé vette az útját. Harold Pinter és Samuel Beckett darabokban aratta első figyelemreméltó sikereit. Egy népszerű tévésorozattal és a Carrie című horrorfilmmel igazolt át a mozihoz. Huszonhárom évesen egy csapásra a nyakába szakadt a siker, egy egész nemzedék a szívébe zárta Tony Manero szerepében.

 A Szombat esti lázzal megszületett a diszkókorszak Fred Astaire-e, Oscar- jelölést és életre szóló barátságot eredményezett számára a táncfilm Olivia Newton-Johnnal. Nyerő párosukat folytatták a Grease-ben, a színpadi változatában is együtt szerepeltek.

A táncparkett ördöge a diszkókorszak hanyatlásával szembesült azzal,hogy a film számára kiment a divatból. Ráadásul két magánéleti esemény is a padlóra küldte: édesanyja, valamint szerelme, Diana Hyland halála. Mély depreszszióba zuhant, a kábítószerben keresett menedéket, akkoriban fordult a szcientológia felé is. A letűnt idők sztárjának Sylvester Stallone nyújtott kezet, mint rendező és forgatókönyvíró. A Szombat esti láz folytatásának szánt Életben maradni akrobatikus táncszerepe azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a film megbukott. A mellőzés ínséges éveiben kerítette hatalmába Travoltát a repülés szenvedélye. Sokféle újrakezdéssel kísérletezett, a visszatérést fontolgatta kedvenc abszurd színpadi szerzőihez. Majd jött egy hangosan gondolkodó csecsemő, meg egy New York-i taxisofőr apa, és a Nicsak, ki beszél? felélesztette Travoltát a feledés homályából. Hollywood kedvenc mozipapája lett, azontúl karakterszínészi képességeivel hódított. A privát életben is ráragyogott a szerencse,beleszeretett filmes partnernőjébe, Kelly Prestonba, akivel családot alapított. Repülésimádata nyomán keresztelte el elsőszülöttjét Jettnek. Nyolc évvel később született lánya az Ella Bleu nevet kapta. 2010-ben Jett elvesztésének fájdalma miatt újabb gyermeket vállaltak, Benjamint.

„Quentin hitt a tehetségemben, és ez minden fizetségnél nagyobb elismerés” – monda Travolta második Oscar jelölése után a Ponyvaregényben. A Szombat esti láz rajongójaként ugrott be Tarantinónak a hidegvérű gyilkos, Vincent Vega szerepére. A hemoglobin költője káprázatos átváltozásra bírta, tizenöt kiló súlyfelesleggel, vállig növesztett hajjal, zokniban lejtett „jutalomtánca” nagyban hozzájárult minden idők egyik legnagyobb kultuszfilmjéhez. Mind a szakma, mind a közönség kénytelen volt újraértékelni a drogos bérgyilkost egyszerre viccesen és hátborzongatóan hozó Travoltát. Érthetetlen módon az akkoriban újra sztárolt színész elutasította a Forrest Gump főszerepét, állítólag nehéz, megoldhatatlan feladatnak tartotta.

Danny De Vito a Ponyvaregény Travoltáját szemelte ki vetélytársának egy maffia – komédiában. A Szóljatok a köpcösnek elegáns pénzbehajtó maffiózója hozta meg John számára pályája első díjra váltott alakítását, az Arany Glóbuszt. „Életem során oly gyakran kihúzták a szőnyeget a lábam alól, hogy ez már nem tud bosszantani.”  – jegyezte meg a díj átvételekor. A vígjátéki szerepeket rossz fiúkkal váltogató színész akciófilmekben is bizonyította rátermettségét. Az Ál/arcban a világ egyik legkegyetlenebb terroristájának az álarcát veszi fel mint FBI ügynök, hogy elbánjon vele, végül neki kell meglakolnia a terrorista bűneiért a börtönben. Travolta önvallomásnak is beillő alakítása a 2000-es  évekből a Bobby Long címűfilmdráma, amelyben egy magányos, életunt, az alkohollal és az öregséggel küszködő írót formál meg Scarlett Johansson oldalán. Régóta dédelgetett álma egy olyan zenés filmet összehozni, amelyben Steven Spielberget tudhatja rendezőnek, énekesnő - színésznő bálványát, Barbra Streisandotpedig a partnerének. Úgy tűnik, hogy ez még várat magára. Jelenleg egy pszichothrillert forgat, Moose címmel a Limp Bizkit frontembere, Fred Durst rendezésében, amelyben egy kattant rajongót alakít.

Szentgyörgyi Rita

Képek

John Travolta - magasságok és mélységek közöttJohn Travolta - magasságok és mélységek közöttJohn Travolta - magasságok és mélységek közöttJohn Travolta - magasságok és mélységek közöttJohn Travolta - magasságok és mélységek közöttJohn Travolta - magasságok és mélységek közöttJohn Travolta - magasságok és mélységek közöttJohn Travolta - magasságok és mélységek közöttJohn Travolta - magasságok és mélységek közöttJohn Travolta - magasságok és mélységek közöttJohn Travolta - magasságok és mélységek közöttJohn Travolta - magasságok és mélységek közöttJohn Travolta - magasságok és mélységek között

Google Plus

Galéria

John Travolta - magasságok és mélységek között
 • John Travolta - magasságok és mélységek között
 • John Travolta - magasságok és mélységek között
 • John Travolta - magasságok és mélységek között
 • John Travolta - magasságok és mélységek között
 • John Travolta - magasságok és mélységek között
 • John Travolta - magasságok és mélységek között
 • John Travolta - magasságok és mélységek között
 • John Travolta - magasságok és mélységek között
 • John Travolta - magasságok és mélységek között
 • John Travolta - magasságok és mélységek között
 • John Travolta - magasságok és mélységek között
 • John Travolta - magasságok és mélységek között
 • John Travolta - magasságok és mélységek között

Hirdetés