Hirdetés

Legendák Velencében

Google Plus

Az Oscarok előszobájának tekintett velencei nemzetközi filmfesztivál az év néhány legerősebb alkotását  kínálta a lagúnák városában. Catherine Deneuve után tizenegy évvel újra női zsűrielnököt választottak a négy kontinens tizenegy országából érkező húsz versenyfilm elbírálására. „Itt volt az ideje, hogy megszakítsuk a férfi zsűrielnökök hosszú sorát és egy ragyogó, tehetséges, inspiráló nőt hívjunk meg”- szavakkal indokolta Alberto Barbera fesztiváligazgató Annette Bening választását. Az Amerikai szépség, a Csodálatos Júlia, a Bugsy sztárja mellett a Testről és lélekről rendezőjét, Enyedi Ildikót is beválasztották az idei fesztivál zsűrijébe.

A Lidón immár veteránnak számító George Clooney hatodik rendezését, a Suburbicont kísérte Velencébe. A Veszedelmes elme vallomásaival a kamera túloldalán debütált színész – rendező - producer 2005-ben már nagy sikert aratott a fesztiválon a Good Night and Good Luckkal. A kritikai és anyagi bukásnak bizonyult Műkincsvadászok után Clooney egy fekete komédiát vitt vászonra a Coen testvérek forgatókönyve nyomán. A Matt Damon és Julianne Moore főszereplésével készült Suburbiconban Damon egy kisvárosi konzervatív apát alakít, akinek megszállják a házát, és hirtelen dühödt bosszúállóvá válik. A Clooney - Coen együttműködésből korábban olyan mesterművek születtek, mint az Ó, testvér, merre visz az utad? és a Kegyetlen bánásmód. Clooney a tőle megszokott laza mosollyal és viccelődéssel tűrte a rajongók ostromát.  

Javier Bardemnek sem lehetett oka panaszra a személyét övező érdeklődés terén.   A spanyol színész Darren Aronofsky pszichológiai thrillerével, a Mother!-rel érkezett a fesztiválra a női főszereplő, Jennifer Lawrence oldalán. A  Rekviem egy álomért, A forrás, a Fekete hattyú formabontó rendezője ezúttal is sötét tónusokkal merült el egy párkapcsolat bonyodalmaiban: a váratlan vendégek érkezése átértékelésre kényszeríti  a szerelem, a hűség, az áldozatvállalás fogalmát. A Faun labirintusa  szürreális meséjének alkotója, Guillermo del Toro egy kísérleti laboratóriumban játszódó sellős tündérmesével,  A víz alakjával lepte meg a mustra nézőit, sokan ezt a filmet tartották kezdettől Arany Oroszlán esélyesnek.

Az eredeti filmjeivel hódító Martin McDonagh egy sötét - víg drámát készített Frances McDormand főszereplésével, a nehezen lefordítható Three Billboard Outside Ebbing, Missouri címmel. A hipererőszakos képi világáról híres japán rendező, Takeshi Kitano versenyen kívül mutatta be a Harag című trilógiájának záródarabját. A klasszikus vonalat képviselte a brit Stephen Frears a Victoria& Abdul című életrajzi drámával. A Veszedelmes viszonyok, A királynő  kétszeres Oscar-jelölt rendezője visszatérő vendége a fesztiválnak. 2006-ban Helen Mirren a legjobb női alakítás díját kapta A királynőért, 2013-ban pedig  a Philomena - Határtalan szeretet  nyerte el a legjobb forgatókönyv díját.  A Victoria&Abdul Viktória királynő találkozását meséli el egy ifjú indiai tisztviselővel, Judi Dench és Ali Fazal főszereplésével.  Frears egyúttal átvehette a Jaeger-LeCoultre óra-és ékszermárka Glory to the Filmmaker elnevezésű díjat. Az indoklás szerint azért, mert „éles, maró, szokatlan és egyszerre zavaró, szórakoztató portrékkal ábrázolja a brit társadalmat.”

Életmű Arany Oroszlán egy kipróbált párosnak

A velencei filmfesztivál történetében először osztottak ki két életműdíjat, méghozzá két amerikai mozilegendának, a 79 éves Jane Fondának és a 81 éves Robert Redfordnak. Mindketten elbűvölték a közönséget, mit sem veszítettek vonzerejükből.  Redford producerként jegyzi az időskori szerelemről szóló közös filmjüket, amit a Lidón mutattak be versenyen kívül. Fonda elegánsan, kacéran megjegyezte: „Nem akartam úgy meghalni, hogy ne forgassak még egyszer Bobbal. Mulatságos érzés volt őt megcsókolni húszévesen, és most közel a nyolcvanhoz. Egyedül azt sajnálom, hogy a rendező, Ritesh Batra túl korán vágta el a szerelmi jelenetünket.” 

Az Éjszakai lelkekben özvegy szomszédokat alakítanak, akik évtizedes ismeretség után kerülnek közel egymáshoz. Az éjszakai beszélgetések során bontakozik ki vonzalom a zárkózott Louis és a kezdeményező Addie között.  Bob és Jane negyven évvel ezelőtt hasonló „felállásban” civakodtak egy friss házaspár szerepében, Neil Simon világsikert aratott komédiájában. Az 1967-es  Mezítláb a parkban című filmben Fonda  örömökre vágyó, féktelen ifjú feleséget alakított, Redford pedig egy konzervatív nézeteket valló, munka- és rendmániás ügyvéd férjet. Ez a film hozta meg mindkettejük számára a nemzetközi népszerűséget.  Mozipárosuk még korábbra datálódik: Arthur Penn Az üldöző című filmjében szerepeltek először együtt,  legutóbb pedig Sydney Pollack Las Vegas-i lovasában voltak partnerek. A magánéletben is sok rokon vonás jellemzi őket: céltudatos, dinamikus, a véleményüket nyíltan vállaló személyiségek, a sport, az ép testben, ép lélek életvitel szerelmesei.

Fonda egyszerre volt „vadmacska”, a hippikorszak lázadója, szexszimbólum, feminista ikon, társadalmi, politikai aktivista, az egészséges életmód prófétája. Tizenévesen apja, Henry Fonda mellett tűnt fel a filmvásznon. A nők függetlenségét, önrendelkezését hirdető színésznő kivette a részét a 60-as évek szexuális forradalmából. A Roger Vadim feleségeként forgatott Barbarella című sci-fivel egy egész generáció szexszimbóluma lett. A vietnámi háború idején kezdődött a politikai elkötelezettsége. Olyan társadalmi témájú filmekhez adta a nevét, mint a Hazatérés.  Egy időben aerobic királynőként híresült el, elképesztő külsejét is a rendszeres testmozgásnak köszönheti.

Robert Redford egyszemélyes intézmény, az életműve önmagáért beszél: minden idők egyik legvonzóbb moziidolja, jeles rendező, sikeres producer, elkötelezett környezetvédő, a független filmesek apostola. Hollywood szőke hercegeként két színészi bevetés között a közélet visszásságaira és a természeti értékek védelmére fókuszálva a rendezésben találta meg a maga öntörvényű útját. Utah állambeli farmján turistaparadicsomot, majd kedvenc moziszerepe, a Buch Cassidy és Sundance kölyök nyomán filmfesztivált és filmintézetet hozott létre.  Egyik legjobb barátjai, Sydney Pollack szerint „Bobot a kitartása, az elkötelezettsége és a tisztessége teszi naggyá.”  Idősen is megnyerő mosolya, kortalan sármja nagyapává korosodva is megmaradt.

Szentgyörgyi Rita

Képek

Legendák VelencébenLegendák VelencébenLegendák VelencébenLegendák VelencébenLegendák VelencébenLegendák VelencébenLegendák VelencébenLegendák VelencébenLegendák VelencébenLegendák VelencébenLegendák Velencében

Google Plus

Galéria

Legendák Velencében
 • Legendák Velencében
 • Legendák Velencében
 • Legendák Velencében
 • Legendák Velencében
 • Legendák Velencében
 • Legendák Velencében
 • Legendák Velencében
 • Legendák Velencében
 • Legendák Velencében
 • Legendák Velencében
 • Legendák Velencében

Hirdetés