Hirdetés

Celeni – designer darabok elegáns hétköznapokra

Google Plus

Cselényi Eszter divattervező Celeni (ejtsd Cseleni) márkanéven mutatja be női kollekcióit immár négy éve. A fiatal tervező hitvallása, hogy olyan ruhákat álmodjon meg, melyek a hétköznapokon is hordhatóak, ruhái kiemelik a női szépséget és hangsúlyozzák a feminin formákat. Munkáját nemcsak a nála vásárló egyre bővülő törzsközönsége szereti, ruháit szívesen viseli Palya Bea és Ónodi Eszter művésznő, a divatszakma pedig számos díjjal ismeri el tehetségét.

Mikor és hogyan fogalmazódott meg benned, hogy tervező leszel és saját brandet építesz?
Gyerekkorom óta érdekelt és foglalkoztatott a divat, rajongtam a nagy divatmárkákért, a cipőkért, de nem rajzolgattam otthon ruhákat és sosem gondoltam arra, hogy egyszer divattervező leszek. A márkát 2010-ben alapítottam, ami egybeesik azzal az idővel, mikor elkezdtem a Krea művészeti iskolába járni. Az elején úgy indult, hogy készítettem egy kabátot, amit kitettek az egyik boltba, én meg ámultam, mikor egyszer csak szóltak, hogy valaki megvásárolta. Igazán komolyan és tudatosan négy éve dolgozom azon, hogy a vásárlók megismerjék és megszeressék a Celeni márkát. Ekkor kezdtem el azzal foglalkozni, hogy megfogalmazzam, kinek tervezek, milyen kampányokat szervezzünk, hogyan vezessük be a márkát a piacra. A tudatosság fontos része a munkámnak, törekszem úgy dolgozni, hogy mindig legyen olyan kézjegy a ruháimon, amin keresztül felismerhető vagyok. Az egyik ilyen például, hogy imádok maxiruhákat tervezni, rajongok a nagy, repkedős darabokért, különösen a nyári kollekciókban. A megrendelések hála Istennek azt mutatják, hogy a vásárlóink is kifejezetten szeretik ezeket a darabokat. Nagy kedvencem a pliszé technika, ami most kifejezetten trendinek is számít. Emellett jellemző rám, hogy olyan módon keverem a különféle anyagokat, ami eltér a megszokottól. A bőrt szívesen párosítom a selyemmel, vagy a dzsörzé anyagot keverem egy másik drága textillel. Szeretem ütköztetni azokat az ellentéteket, ami másoknál nem jellemző, ennek ellenére hangsúlyozottan fontos számomra, hogy a ruháim hordhatóak legyenek.

Mesélj egy kicsit arról, ki az általad képviselt márka célközönsége! Kinek tervezed a ruháidat?
A célközönségem elsősorban az a harminc év feletti nő, aki családanya, dolgozni jár, elfoglaltságai miatt többször jelenik meg különböző rendezvényeken, bemutatókon, fogadásokon. Jártas a kultúrában és rajong a művészetekért, ami azért fontos, mert így ismer rá azokra az inspirációkra, amik megjelennek a Celeni darabokban.  A tervezésnél mindig szem előtt tartom azt is, hogy az öltözékek egész nap biztosítsák a megfelelő megjelenést - egy nappali tárgyaláson éppúgy megállják a helyüket, mint egy esti fogadáson egy-két kiegészítő cseréjével. Ezt úgy lehet a legkönnyebben elérni, hogy mondjuk a lapos cipőt elegáns magas sarkúra váltjuk, és a táskát, ékszert is lecseréljük az alkalomhoz megfelelőre. Fontos a szettek összeállításánál ez a fajta variálhatóság, ezzel megkönnyítem a vásárlóim választását.  Az általam tervezett ruhákra jellemző, hogy igyekszem olyan „örök darabokat” tervezni, melyek nem mennek ki a divatból egy-két szezon alatt. A ruhák hangsúlyozzák a nőiességet, és szem előtt tartom, hogy a méretek nem állnak meg 36-os számozásnál. Az általam tervezett ruhák jól állnak a nőisen telt alakon is, a szabásmintákban vannak olyan rejtett kurflik, amik miatt ezek a ruhák nagyobb méretben is csinosan és előnyösen állnak viselőjükön.

Elmondanád, hogyan tervezed meg az aktuális meg a kollekciókat, hogyan inspirálódsz?
Évente két összeállítást dobunk piacra, a tavaszi-nyári és az őszi-téli szezonban. Minden kollekció úgy áll össze, hogy kiválasztok egy adott trendet a sok közül, és ehhez választok egy magyar vonatkozású motívumot. A nyári daraboknak a „Gipsy” nevet adtam, ami a roma kultúrából veszi az inspirációt. Nagy trend most a virágminta, a púder színek, a harsány sárgák, rózsaszínek, ezek mind megjelennek nálam is. Eleinte kicsit izgultam, nem találják-e majd túl mozgalmasnak a törzsvevőim ezeket a darabokat, de szerencsére nagyon pozitív a fogadtatás. Nem a kifejezetten csipkés, harsány, piros, élénk színek a dominánsak, inkább az elegánsabb vonalhoz illő, paszteles árnyalatban hangsúlyosabbak. Szerintem ez a gyerekkoromban szerzett élmények miatt hagyott nyomot bennem, mert Zala megyében van egy vidéki házunk ahol több cigány család is lakik a szomszédságunkban. Kisgyerekként sokat ültem az udvarunkon és néztem, mikor elhaladtak a házunk előtt. Színes, csillogó ruháikra a mai napig emlékszem. A kollekciómban most selyem és lycra anyagok ötvözetét használtam, finom és elegáns módon jelenítettem meg ezeket a stílusjegyeket a ruhákon. A tervezés időszakában láttam egy filmet a romák vándorlásáról, ahol nagyon megragadott egy jelent, amikor egy lány egy sárga nárciszos vödörrel a kezében állt, így lett a babakék és a sárga meghatározó a kollekcióban.

Táskák és ékszerek is szerepelnek a Celeni márka kínálatában, ezeket is magad tervezed?
A kezdetektől fogva fontos volt számomra, hogy aki szeretne az tetőtől-talpig felöltözhessen Celeni márkába. Ehhez elengedhetetlen, hogy táskák és ékszerek is kiegészítsék a ruhákat. Az ékszerek megalkotásában fiatal tervezőkkel dolgozom együtt, akiket úgy választok ki, hogy a munkájuk összhangban álljon azzal, amit a kollekció képvisel. A táskákat magam tervezem, és minden kollekcióhoz 3 különféle táskát készítek.

Menyasszonyi ruhákat is tervezel, melyeket kizárólag egyéni megrendelések alapján készítesz el. Hogyan zajlik egy ilyen munkafolyamat?
A Bridal vonalon kizárólag egyéni tervezések alapján készülnek ruhák, nincs külön kollekciónk. Menyasszonyi ruhával akkor kezdtem el foglalkozni, mikor az egyik törzsvásárlóm jelentkezett, hogy hamarosan férjhez megy és megkért, hogy tervezzem meg a ruháját. Egyik felkérés a másikat követte, és a visszaigazolások alapján úgy láttam, hogy ez lehetne egy úgymond „második lába” is a márkának, főleg míg beindul a külföldi értékesítés. Az volt a tapasztalatom, hogy bár kifejezetten sok esküvői ruhaszalon van Magyarországon, az egyedi tervezésben készült darabokat nagyon magas áron kínálják. Mi olyan áron készítünk személyre szabott menyasszonyi ruhát, amilyen összegért máshol szinte csak bérelni lehet. A menyasszonyi ruha tervezése különleges, személyes jellegű felkérés. Nagyon komolyan veszem ezeket a felkéréseket és minden egyes ruhapróbán személyesen is jelen vagyok. Fontos, hogy a vásárlók megkapják a Celeni márkára jellemző luxusszolgáltatást, mely végigkíséri a teljes folyamatot a tervezéstől a megvalósulásig. A leendő arák sokszor határozott elképzeléssel jönnek hozzám, de vannak olyanok is, akik teljesen rám bízzák magukat. Nekem mindig fontos, hogy a legelőnyösebb fazonokat és anyagokat válasszuk ki, hogy tényleg a legszebb legyen a nagy napon az, aki engem kér fel a tervezésre. Olykor kicsit pszichológusként is működöm, és ha szerintem valakinek nem áll jó egy-egy fazon, akkor igyekszem attól finoman eltéríteni. Egy ruha elkészítése általában két hónapot vesz igénybe, ami alatt négyszer-ötször is próbál egy menyasszony. Nagyon szeretem ezeket a felkéréseket, mert rendkívül hálásak és elégedettek szoktak lenni a megrendelőink.

Hol találkozhatunk az általad tervezett ruhákkal?
Magyarországon öt üzlet kínálatában található meg a Celeni márka, de jelen vagyunk külföldön is, Bécsben, Varsóban és Berlinben. Számomra nagyon fontos, hogy az üzletek, ahol megjelenünk stílusukban és hangulatukban igazodjanak a márkához. Budapesten a saját üzletünkben megtekinthető a teljes mintakollekció, és itt előzetes egyeztetés után személyre szabva is megrendelhető minden darab. Ezeknél az egyéni megrendelések elkészítésében személyesen is részt veszek, így biztos lehetek benne, hogy a megrendelő elégedett lesz a végeredménnyel. A weboldalunkon is megrendelhetőek a ruháink, szerencsére egyre többször érkeznek külföldről is rendelések. A legnagyobb élmény számomra a mai napig az, mikor egy ismeretlen egyszer csak szembe jön velem egy Celeni-ben. Ennek még most is hihetetlenül tudok örülni!

Francsics Annamária

 • Dresses: Celeni
 • Shoes: Baldowski
 • Photography: Boglár Peruzzi Oláh
 • Make-up: Leslie Zsédely
 • Hair: Ági Lázók
 • Styling: Barbara Urbányi 
 • Styling Assistant: Erika Csaba
 • Model: Niki Szabó
 • Helyszín: Ária Hotel

Képek

Celeni – designer darabok elegáns hétköznapokraCeleni – designer darabok elegáns hétköznapokraCeleni – designer darabok elegáns hétköznapokraCeleni – designer darabok elegáns hétköznapokraCeleni – designer darabok elegáns hétköznapokraCeleni – designer darabok elegáns hétköznapokraCeleni – designer darabok elegáns hétköznapokraCeleni – designer darabok elegáns hétköznapokraCeleni – designer darabok elegáns hétköznapokraCeleni – designer darabok elegáns hétköznapokraCeleni – designer darabok elegáns hétköznapokraCeleni – designer darabok elegáns hétköznapokraCeleni – designer darabok elegáns hétköznapokra

Google Plus

Galéria

Celeni – designer darabok elegáns hétköznapokra
 • Celeni – designer darabok elegáns hétköznapokra
 • Celeni – designer darabok elegáns hétköznapokra
 • Celeni – designer darabok elegáns hétköznapokra
 • Celeni – designer darabok elegáns hétköznapokra
 • Celeni – designer darabok elegáns hétköznapokra
 • Celeni – designer darabok elegáns hétköznapokra
 • Celeni – designer darabok elegáns hétköznapokra
 • Celeni – designer darabok elegáns hétköznapokra
 • Celeni – designer darabok elegáns hétköznapokra
 • Celeni – designer darabok elegáns hétköznapokra
 • Celeni – designer darabok elegáns hétköznapokra
 • Celeni – designer darabok elegáns hétköznapokra
 • Celeni – designer darabok elegáns hétköznapokra

Hirdetés