Hirdetés

Kortárs magyar dizájn a társadalmi integrációért

Google Plus

Vajon mi a közös a budapesti tömegközlekedésben dolgozó villamosvezető új egyenruhája és az Andrássy úton végigsétáló turista világmárkás bőrtáskája között?
Mindkettő Magyarország legnagyobb, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami tulajdonú vállalatánál, a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft-nél készült.

A társaság célja a magyar fogyasztók közvetlen megszólítása, elérhető, minőségi termékekkel. Ennek jegyében vett részt a Salva Vita Alapítvány „Segítő Vásárlás – Design Randi 2.0” pályázatán, ahol a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató műhelyeket, szervezeteket, és a szociális érzékenységű tervezőket kötik össze. A KÉZMŰ és formatervező partnere, Kertész Veronika a pályázaton első díjat nyert. A rehabilitációs műhelynek történő tervezés során sok szempontot kellett átgondolni a gyárthatóság és a dolgozók képességeinek figyelembe vételével. Kézi szerszámokkal vagy minimális gépi munkával, egyszerű munkafázisokkal előállítható, praktikus használati tárgyak létrehozása volt a feladat. A körültekintő tervezési folyamat eredménye egy textil- és egy bőrtermék lett, melyek közül a SQUARE tárolót a zsűri egyöntetűen a legjobb koncepciónak és legletisztultabb tárgynak ítélte a pályaművek közül. Meglátásuk szerint annak „egyszerűsége és funkcionalitása megfelel a 21. századi design-gondolkodás innovativitásának. Mindegy, hogy konyhában, szobában, fürdőszobában akasztjuk-e fel, ez az egyszerű négyzet alakú hajtogatott tárgy minden helyzetben jól használható és a legfontosabb, hogy rehabilitációs környezetben is könnyen gyártható.” Az anyag kiszabásán, varrásán és ringlizésén túl további munkalehetőséget kínál a KÉZMŰ megváltozott munkaképességű dolgozóinak az egyszínű textilek szitanyomása is.

A bőr irattárca tervezésénél fő szempont volt a letisztult megjelenés és a bankkártyánál nagyobb iratok – például a forgalmi engedély – elhelyezését is biztosító kialakítás. A cél ennél a terméknél is az egyszerű elkészítés és a varrás nélküli gyártás volt. A termék egy darabból, hajtogatással és szegecseléssel, teljes egészében kézi munkával összeállítható.

Becker György, a KÉZMŰ Vezérigazgatója a bőr üzletágat egyébként is a társaság egyik kitörési lehetőségének tartja, hiszen az itt előállított manufakturális, magas minőségű termékekért a nyugat-európai megrendelők, nagy divatházak is hajlandóak a Távol-Kelet helyett a magyar céget választani. Ezért elkötelezték magukat az olyan tradicionális, mára szinte kihalófélben lévő hiányszakmák újraélesztése mellett, mint a bőrfeldolgozó szakember. Az utánpótlás nevelésében kiemelkedő szerepe lesz az olyan régi szakképzett munkatársaknak, mint Sztojka István bőrdíszműves, aki 40 éve a társaság dolgozója, és aki többek között a pályázatra készült irattárca gyártásában is részt vett.

Képek

Kortárs magyar dizájn a társadalmi integrációértKortárs magyar dizájn a társadalmi integrációértKortárs magyar dizájn a társadalmi integrációértKortárs magyar dizájn a társadalmi integrációértKortárs magyar dizájn a társadalmi integrációértKortárs magyar dizájn a társadalmi integrációért

Google Plus

Galéria

Kortárs magyar dizájn a társadalmi integrációért
  • Kortárs magyar dizájn a társadalmi integrációért
  • Kortárs magyar dizájn a társadalmi integrációért
  • Kortárs magyar dizájn a társadalmi integrációért
  • Kortárs magyar dizájn a társadalmi integrációért
  • Kortárs magyar dizájn a társadalmi integrációért
  • Kortárs magyar dizájn a társadalmi integrációért

Hirdetés