Hirdetés

Prókai Éva: „Természetességre törekszünk”

Google Plus

Magyarország egyik meghatározó fast fashion márkája, az Amnesia 2002 óta van jelen a hazai piacon, jelenleg 40 márkabolttal országszerte. A friss, lendületes, érzékeny és érzéki nőknek szóló márka jövőjében nagy áttörést jelenthet, hogy a 2019-es tavaszi nyári kollekciójuk a divatvilág egyik legnagyobb rendezvényén, a New York-i Fashion Weeken mutatkozott be. Az Amnesia alapító-tulajdonosával, vezető tervezőjével, Prókai Évával ennek kapcsán beszélgettünk.

 

- A sikeres franchise-zá fejlődött Amnesia számára mennyire kihívás folyamatosan lépést tartani az egyre gyorsabban változó trendekkel, divatirányzatokkal?

- „Hála Istennek” nagyon gyorsan tudunk lépést tartani, mert a kezdetektől pronto moda cégként működünk, hétről hétre új kollekciókat, 25 terméket hozunk ki.  Negyvenfős csapattal dolgozunk. Jelenleg hat divattervezőnk van, a külsősök közül van, akit én neveltem ki, az Amnesiában tanulták meg a szakmát. 

- Mennyire szólsz bele a munkafolyamat kreatív részébe, illetve mennyire adsz szabad kezet a tervezőknek?

- Alapvetően a hétköznapi gyártásra fókuszálunk, a tömegeladásra, hiszen ez generálja a forgalmat. Én határozom meg az irányvonalat, amihez a tervezőink hozzáteszik a saját tudásukat, ízlésüket. Csak annyira vesszük figyelembe a nagy divatházak irányzatát, amennyire a kereslet igényli, manapság már ők is a fiatalokból inspirálódnak. Hagyom kibontakozni a tervezőket, egyikük a picit sportosabb, elegánsabb vonalat viszi, a másik az abszolút nőies stílust. Minden réteget belerakunk a kollekciókba, amit hoznak magukkal. Örülök, hogy előhozakodhatnak a saját személyiségükkel, és mindannyian jól érezzük magunkat csapatjátékosként.  Picit kilógok a szakmából olyan szempontból, hogy sokat invesztálok a marketingbe, és sokat forgatok vissza a cégbe. Nagyon izgalmas feladat számomra az új minták, az anyagok kiválasztása, gyakran magam tervezem meg a mintákat.

- Kezdetben a fiatalokat szólítottátok meg, majd a harmincasok felé fordultatok. Melyik korosztály most a fő célcsoport?

- Manapság már kitolódtak a korok, az ötvenesek az új harmincasok, a hatvanasok az új negyvenesek. Az Amnesia éppúgy szól a 20-35-ig tartó korosztálynak, mint az idősebbeknek. Nemrég a Marie Claire divatbemutatón szerepeltünk. Odajött egy pár, a férfi áradozott a ruháinkról, a felesége is Amnesiát visel. A csipke, a merészebb, helyenként átlátszó ruha mindig bejön, a férfiak szeretik, ha egy nő szexi és csinos. Fontos, hogy folyamatosan lépést tartsunk a változásokkal, hiszen a divatban a megújulás, a változások korát éljük. Az online felületek által nagyobb a ráláthatóság, a nyitottság a világra. Ősszel részt vettem New Yorkban egy konferencián, amit a Vogue amerikai főszerkesztője, Anna Wintour rendezett, ahol nem kisebb nevek voltak jelen, mint Ryan Murphy, az Ízek, imák, szerelmek forgatókönyvének írója, Linn Yaeger a Vouge magazin koordinátora, Zendaya színész és énekesnő, Ashley Graham az ismert molett modell, Gigi Hadid és Kendall Jenner világhírű manökenek, Yoon Ambus a Dior  tervezője, és Kris Jenner a világ legnagyobb valóság showjának sztárja, akit ujjongva fogadtak a jelenlévő fiatal bloggerek.

Ennek az volt a lényege, hogy ma már az utca teremti meg a divatot, illetve az Instagram határozza meg a divat jövőjét is. A Fendi volt divattervezője, Pieraolo Piccioli, aki jelenleg a Valentino kreatív igazgatója, összefog egy fiatal tervező csapatot, és az évtizedek alatt szerzett tudását egyesíti a friss ötletekkel. Az Amnesianál is ezt a gyakorlatot visszük tovább. Mi is meghagyjuk az ún. DNS-t azzal, hogy kiírjuk, jelezzük a ruhákon a márkanevet. Visszajött ez a korábbi trend, a nagy márkák is minél nagyobb betűkkel tüntetik fel a nevüket.

- Milyen kritériumoknak kell megfelelniük az Amnesia-modelleknek?

- Természetességre törekszünk. Nem kell feltétlenül szupermodellekben gondolkodni, gyakori, hogy az utcáról választanak ki modelleket. Mi is a hétköznapi környezetből választjuk ki őket. Legutóbb például a fodrászüzletben akadtam rá egy egyetemista lányra. A szelfi révén a mai fiataloknak nagy gyakorlata van abban, hogyan kell „pózolni”.

- Kevés hazai márka mondhatja el magáról, hogy megmérette magát a New York-i Fashion Weeken. Hogyan került sor az Amnesia bemutatkozására New Yorkban?

- Nincs tudomásom arról, hogy hasonló kategóriájú márka részt vett volna a New Yorki Fashion Weeken. A vezető tervezőm hívta fel a figyelmemet erre a lehetőségre, amit önerőből finanszíroztunk. Végig kellett gondolnom, hogy mi az, amit mindenképpen szeretnék megmutatni magunkról. Így jött az ötlet, hogy a kollekcióban legyen fehér, fekete vegán bőr, a kedvelt csíkos és pöttyös minták, a márkajelzésre utaló gumik a ruhákon. A Clark Hotel tetőteraszán zajlott a kampányfotózás, és ahogy lenéztem, hirtelen bevillant, hogy mi lenne, ha az emblematikus műemlékek mintáit rányomnánk a ruhákra, csíkokban a Parlamentet, a Szabadság-szobrot. Ebből a játékos ötletből született meg végül a Budapest kollekció. A feltörekvő márkák divatbemutatóján olyan sikere lett a kollekciónak, hogy bekerültünk a világ 160 cége közé a Catt magazinba, ami óriási elismerés, alig akartam elhinni. Pöttyös lookkal kizárólag mi jelentünk meg New Yorkban. Érdekes mód két héttel később, a milánói Fashion Weeken Dolce&Gabbana ugyanazzal jelent meg, Monica Bellucci viselte belépőként.

- Budapest nemzetközi viszonylatban trendi városnak számít. Vajon ez is közrejátszott a sikerben?

- Úgy érzem, sikerült teremtenünk egy kis valóságot, ami érdeklődésre és elismerésre tartott számot. Tudással, tapasztalattal mi magyarok is tudunk olyat nyújtani, amire felfigyel a világ. Az is közrejátszott a kinti fogadtatásban, hogy a kollekciónk harmóniában volt összerakva az elegánstól a szexin át a vagány, trendi vonalakig.

- Milyen további hozama lehet annak, hogy a nemzetközi divatporondon felfigyeltek az Amnesiára?

- Meghívást kaptunk a következő szezonra, továbbá folyamatban van egy két éves szerződés aláírása két divatbemutatóra Miamiban és Los Angelesben, termékek elhelyezésére és forgalmazására két New York-i üzletben. Ehhez van egy kinti partnerünk, aki márkákat futtat be, a magyar konzulátuson keresztül ismertük meg. December elején megyünk Miamiba egy nagyszabású művészeti találkozóra, ahol a divatbemutató mellett egy standon is kiállíthatjuk a ruháinkat.

- Az európai piacon is szeretnétek terjeszkedni?

- Európában is mutatkozik érdeklődés, Franciaországban Amnesia márkaboltot szeretnének nyitni. Az olaszokhoz nagyon nehéz betörni, ők nagy profizmussal rendelkeznek a divat terén. Az amerikai piac jóval nagyobb és szabadabb is. Óriási marketingértéke van annak, hogy egy magyar cég önerőből kiment New Yorkba. Ezt a kereskedőkön meg a vevőkön mérem le, akik az üzleteinkbe megkérdezik, hogy akkor most az Amnesia egy New York-i márka lett. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, a nyitottságra, a rugalmasságra, a munkabírásukra. Talán az különböztet meg minket másoktól a szakmában, hogy sokkal emberközelibbek vagyunk. Öt évvel ezelőtt piros szőnyeges kifutón rendeztem a kereskedőimnek divatbemutatót, a székeket áthúzattam fehér vászonnal, a cateringről is gondoskodtam. A barátnőm megjegyezte a nagyobbik fiamnak, Anyukád mennyire ügyes. Mire a fiam azt felelte, Anya előrelátó. Azóta is hetente egyszer megtartjuk a bemutatót. Fontos megtisztelni azokat az embereket, akik hozzám járnak, főleg vidéki városokból. Azt szokták mondani nekem, hogy valakinek érzik magukat.

- Hogyan készülsz a karácsonyra? Az ünnepek idején milyen szerepe van a divatnak?

- A legszebb ünnep a karácsony. Összehozza a családot. Kint hideg van, bent ropog a tűz, mi pedig piros pulóvert viselünk. Minden Karácsonykor nyomunk mikulásos, szarvasos pólókat, köttetünk szarvasos pulóvereket. Szeretik a vevők, mert melegséget, békét sugároz.

Szentgyörgyi Rita

 

 

 

 

Képek

Prókai Éva: „Természetességre törekszünk”Prókai Éva: „Természetességre törekszünk”Prókai Éva: „Természetességre törekszünk”Prókai Éva: „Természetességre törekszünk”Prókai Éva: „Természetességre törekszünk”

Google Plus

Galéria

Prókai Éva: „Természetességre törekszünk”
  • Prókai Éva: „Természetességre törekszünk”
  • Prókai Éva: „Természetességre törekszünk”
  • Prókai Éva: „Természetességre törekszünk”
  • Prókai Éva: „Természetességre törekszünk”
  • Prókai Éva: „Természetességre törekszünk”

Hirdetés