Hirdetés

A lillafüredi csodaPalota

Google Plus

Az ország egyik legikonikusabb épülete, a Hunguest Hotels Palotaszállója harmonikusan illeszkedik a gyönyörű tájba.

A Bükk keleti részén, a Szinva patak völgyében, a meredek hegyoldalakkal határolt Hámori-tó mellett fekvő, egyedülálló szépségű Lillafüred, melyet „a Bükk gyöngyszemének” is neveznek, festői hátteret nyújt a Mátyás-korabeli vadászkastélyokat mintázó, késő eklektikus stílusban – Lux Kálmán tervei alapján – 1930-ban emelt épületnek.

A szálloda mind külső, mind belső megjelenésében Mátyás idejének hangulatát idézi, ugyanakkor remekül tükrözi – például a társalgó felújított ülőbútoraival – a szálló korát, a 20. század első harmadát is. A közösségi helyiségekben a falak és a mennyezet díszeit, stukkóit eredeti dokumentumok és fényképek alapján állították helyre.

Az elvégzett építési és felújítási munkálatokra az épületegyüttes külső megjelenését tiszteletben tartva, napjaink szolgáltatási igényeihez igazodva került sor.

Kényelem, fényűzés, patina jellemzi a legutóbb 2009-ben megújult, négycsillag superior kategóriájú szállodát. Az exkluzív, kandallóval és jakuzzival felszerelt lakosztályok mellett igazi kuriózumnak számítanak az egyedi hangulatú körpanorámás toronyszobák.

Az épület elvitathatatlan érdeme a Szinva patak völgyére és a Hámori-tóra nyíló kilátás, melyet még varázslatosabbá tesz Magyarország legmagasabb vízesésének moraja a Palotaszálló közvetlen közelében.

A szálloda felújított és megnövelt alapterületű wellness-centrummal várja a vendégeket, olyan új szolgáltatásokat is kínálva, mint az élménymedence, a kültéri rönkszauna merülőmedencével, a napozóterasz, a sókamra vagy az úgynevezett „csendes wellness” részleg, amely elsősorban a felnőttek nyugodt, zavartalan relaxációját, kikapcsolódását segíti elő.

Gasztronómiai szempontból is jó választás a szálloda: három éttermében a bükki ételkülönlegességek, a vad- és halételek (pisztráng) közül választhatunk. A magyar konyha hagyományos fogásai mellett a nemzetközi konyha remekei és a kímélő ételek is megtalálhatók a kínálatban.

Az éttermek talán legszebbikének, a Mátyás étteremnek látványos elemei a színes ólomüvegablakok, amelyek egykori magyar városoknak állítanak emléket. Egy hangulatos mésztufa borospince is várja a vendégeket, ahol előzetes egyeztetést követően borkóstolásokra is lehetőség van, képzett sommelier vezetésével.

Sokaknak ismerős a Palotaszálló az 1934-ben bemutatott, ma is népszerű Meseautó című filmből, amelyben a kor leghíresebb színészei szerepeltek. Kevésbé köztudott, hogy 1933-ban a lillafüredi írótalálkozónak is ez az épületkomplexum adott helyszínt, és ekkor írta József Attila a világ egyik legszebb szerelmes versének tartott Ódát. (Az írótalálkozó révén volt a szálloda vendége Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Kassák Lajos, Nagy Lajos, Illyés Gyula és Kodolányi János is.)

József Attila szobrát láthatjuk az épület előtt, de a nemrégiben felújított függőkert tematikus teraszai is kötődnek a művészetekhez, ilyenek az ifjúság terasza, a költészet, a találkozások, a szobrászat terasza. A vízesés-terasz új kilátópontként is szolgál a vízesésre.

A szálloda nívós szakmai konferenciáknak, rendezvényeknek és kongresszusoknak ad otthont, hat különböző méretű konferenciatermével minden igényt kielégít.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2009. március 14-től hatályos rendelete a Hunguest Hotel Palotát – mint hazánk múltja és a közösségi hovatartozás-tudat szempontjából kiemelkedő jelentőségű épületet – műemlékké nyilvánította.

A Hunguest Hotel Palota hírnevét az is öregbíti, hogy 2010-től a Magyar Turizmus Minőségi Díj birtokosa, valamint hogy 2013-ban a legkiválóbb márkák egyikeként elnyerte a Superbrands címet. A Superbrands a világ legjelentősebb nemzetközi márkaértékelési rendszere, amely döntésébe a szakértői bizottság mellett a fogyasztókat is bevonta.

Programlehetőségek:

Akik további aktív programra vágynak, kipróbálhatják az erdei kisvasutat, megnézhetik a környéken található barlangokat, de a Bükkben is nagyokat túrázhatnak, ellátogathatnak a közeli pisztrángtelepre vagy Miskolc környékének egyéb látnivalóit is megtekinthetik.

Képek

A lillafüredi csodaPalotaA lillafüredi csodaPalotaA lillafüredi csodaPalotaA lillafüredi csodaPalota

Google Plus

Galéria

A lillafüredi csodaPalota
  • A lillafüredi csodaPalota
  • A lillafüredi csodaPalota
  • A lillafüredi csodaPalota
  • A lillafüredi csodaPalota

Hirdetés