Hirdetés

A Mád Furmint a világsiker útján

Google Plus

A világ új íze

Néhány éve a világ borfogyasztói számára ismeretlen volt Mád település neve. Ma négy kontinens 35 országában kapható a tokaji borvidék első településszintű bora, a Mád Furmint. A borban az innovatív szemlélet és a tradíciók tisztelete ötvöződik. Ifjabb Szepsy István 18. generációs borász kiemelkedő minőségű borában a különleges termőhely és a tradicionális szőlőfajta olyan egyedi, sajátos ízvilágot hoz létre, ami minden eddigitől eltér és más borvidéken nem reprodukálható.

A sikertörténet 2009-ben kezdődött, amikor ifjabb Szepsy István, Kovács Károly és Ipacs Géza úgy döntöttek, hogy olyan borászatot hoznak létre, amely a termőhely egyediségét magas minőségű borokban jeleníti meg. Ennek eredményeként Mádot ma már sok hazai és nemzetközi szakértő a furmint fővárosának tekinti. Kijelenthetjük, hogy Mád a magyar fehérbor 21. századi történelmének legkomolyabb eredményeket felmutató települése. A dinamikus fejlődés nemzetközi szinten is komoly érdeklődést váltott ki, és nemcsak a brit és amerikai szaksajtó cikkez a példaértékű fejlődésről, de az utóbbi években a nem-klasszikus borfogyasztó országokban is – mint pl. Norvégia, Lengyelország, vagy Japán - írások jelennek meg a településről kikerülő borokról.

A száraz furmint „forró téma” a nemzetközi borvilágban

Az évszázadok óta az édes borairól ismert borvidék ismertségének robbanásszerű növekedését néhányak számára meglepő módon épp a száraz furmintok váltották ki. Mára már nemcsak a Michelin-csillagos éttermek borlapjain jelennek meg a tokaji száraz borok, de mind az Institute of Masters of Wine, mind a Court of Master Sommeliers tananyagába bekerült a száraz furmint, mint a lényeges világtrendek egyike. Tekintve, hogy a Magyarországon termesztett fehér szőlőfajták közül évek óta a legnagyobb nemzetközi és hazai elismeréseket furminttal érték el borászatok, legyen az Decanter világverseny Platina díja, Regional Trophy, vagy akár a hazai Borszakírók Körének „legjobb magyar fehérbor” díja, kétségtelen, hogy a száraz furmintra nem ok nélkül figyel a világ. A nemzetközi figyelmet jól tükrözi, hogy ritkán telik el hét, hogy meghatározó szaklapok ne ajánlanák a száraz tokaji borokat, mint ahogy tette azt a Wine Spectator cikkében Matt Kramer, aki mind a száraz tokaji furmintot, mind a 6 puttonyos aszút kihagyhatatlan tételeknek nevezte 2017-es ajánlásában. A Somm Journal és a Tasting Panel Magazine cikksorozatát pedig Amerika-szerte olvassák mind a borszakmában dolgozók, mind a növekvő amerikai piac fogyasztói.

A furmint sikereinek legfőbb oka az, hogy azok közé a szőlőfajták közé tartozik, amelyek rendkívüli módon képesek tükrözni a termőhely egyediségét. A világ borfogyasztói pedig ma leginkább egyediséget keresnek. A tokaji száraz furmint esetében ezt olyan tradicionális magyar fajtában találják meg, mely képes nagy formátumú, összetett bort adni. Mindehhez hozzájárul, hogy a zempléni hegylánc riolit és andezit alapkőzeteinek repedéseiben jelen lévő rendkívüli agyagásvány tartalom, valamint a vízzáró rétegek hiánya miatt a szőlő gyökérrendszere folyamatosan növekszik, nem áll meg 6-8 méteres magasságban. Nem ritka a 15-20 méteres mélységben fellelhető szőlőgyökér. Az egészséges szőlőszemekből készült borok - megfelelő művelési mód és termésmennyiség mellett - olyan egyedi ízvilágot képesek megjeleníteni, melyek komplexitása kiemelkedő, hosszan eltarthatóak és a sajátos terroir jegyek más termőhelyeken nem reprodukálhatók. Mindezek mellett a furmint nem aromatikus szőlőfajta, így csúcsgasztronómiában széles spektrumon párosítható úgy, hogy rendkívüli élményt hozzon létre a megálmodott fogásokkal. Az édes borokhoz képest a termőhelyi egyediséget tükröző ásványos íz- és illatvilág a száraz borokban még határozottabban érzékelhető és több fogáshoz ajánlható, gyakrabban fogyasztható.
A száraz furmint térnyerése és ismertségének növekedése nyilvánvalóan erősíti a borvidék nemes édes boraira irányuló figyelmet, így hosszú távon segíti mind az aszú, mind a szamorodni borok visszatérését a világ édes borainak trónjára.

Aki Mádra ellátogat, a Szent Tamás Pincészet boraihoz komponált ételeket kóstolhat az Év Étterme- díjas Gusteau étteremben, vagy az ugyancsak top 10 vidéki étterem közé választott Első Mádi Borházban élvezheti a borvidék gasztronómiáját. A tökéletes pihenésről pedig az ugyancsak díjnyertes Hotel Botrytis butikhotel gondoskodik.

www.szenttamas.hu
www.hotelbotrytis.com
www.gusteaumuhely.com
www.elsomadiborhaz.hu

Képek

A Mád Furmint a világsiker útjánA Mád Furmint a világsiker útjánA Mád Furmint a világsiker útjánA Mád Furmint a világsiker útjánA Mád Furmint a világsiker útjánA Mád Furmint a világsiker útján

Google Plus

Galéria

A Mád Furmint a világsiker útján
  • A Mád Furmint a világsiker útján
  • A Mád Furmint a világsiker útján
  • A Mád Furmint a világsiker útján
  • A Mád Furmint a világsiker útján
  • A Mád Furmint a világsiker útján
  • A Mád Furmint a világsiker útján

Hirdetés