Hirdetés

Napfény otthon

Google Plus

Nem először olvashatunk a Napfény Otthon Kiemelten Közhasznú Alapítvány idősotthonairól. Leírásokból, képekről, még személyes látogatások alapján is ismerjük mind a négyet.

Mégis mi a varázsa az elsőnek? Miért éppen azt szeretjük a legjobban?

Elsősorban azért, mert az első volt. A létrehozás küzdelmei, kudarcai és sikereinek tapasztalatai sokat segítettek a többi három létrehozásában.

De más oka is van: az orvos - igazgató idős, akkor 80 éves építészmérnök édesanyja tervezte meg az épületet igen nagy szeretettel, átéléssel és a legapróbb részletekig egyetértésben a majdani működtetőkkel.

A családiasság, a melegséget árasztó környezet, belül a finom, kissé konzervatív elegancia lett a néhány hónap alatt felépült otthon sajátossága. Mindennek megvan a célja, szerepe, semmi nem fölösleges, de nem is bántóan szegényes.

Nem volt előtte minta, példa. Az egyházi otthonok után ez volt az első ilyen „nem állami”, civil társadalmi szervezetek által létrehozott, majd fenntartott intézmény. Úttörő munkával kellett az engedélyeztetés igen rögös útját végigjárni, mind a pénzügyi, mind az építészeti, műszaki feltételeket biztosítani.

Aztán megtörtént a csoda: az 1991 őszén elkezdett épületben 1992 karácsonyát már együtt ünnepeltük az új ház még festékszagú éttermében, - összesen heten!

Olvadó hóba fektetett padlókon jártunk be a földes utcáról, a hókupacokba a karácsonyfa vásárból megmaradt fenyőket dugtunk bele,- így fenyőligetes „kertet” varázsoltunk az ünnepre. – Szép volt!

Aztán lassan elolvadt a hó, megérkezett a tavasz. A természet ébredésével egyre több elégedett lakója lett az otthonnak, és valóban elkezdett szinte igazi otthonná válni. Az épület hamar akadálymentessé alakult, a kert is kizöldült, a hervadt fenyőfák helyett élő növények tették széppé a tavaszt.

A kellemes idő szabadtéri programokra is lehetőséget adott, bográcsozás, hangulatos séta színesítette és tette aktívvá a bentlakó idős emberek számára a mindennapokat. A fizikai, szellemi kikapcsolódás lehetőségei és az önállóság lehető legtovább megőrzése méltóságteljes életet biztosít lakóinknak.

A nyarat már sokan köszöntötték otthonunkban. Táncbemutatók, előadások, iskolások, óvodások látogatása tette színessé az évet. Közben nem feledkeztünk meg a születésnapok, névnapok megünnepléséről sem.

Lassan eltelt az első év, de azoknak az idős gondozottaknak sem kellett aggódniuk, akik komolyabb segítségre szorulnak. Szakképzett személyzet gondoskodik ellátásukról, a lehető legjobban figyelve az egyéni szükségletekre.

Igen, akadnak a hétköznapokban megoldandó feladatok. Ezeket hitelesen, céljainkhoz igazodva válaszoljuk meg.

Azóta a hét lakó helyett 120 gondozottunk van, 66 apartmanban. A karácsonyt 5-6 méter magas fenyőfával ünnepeljük, ami épp csak befér az aulába. A karácsonyi készülődés mellett a fa felállításához négy férfi ereje szükséges. Iskolás gyermekek énekelnek, zenészek játszanak, négyfogásos az ünnepi vacsora…

A ház minden előírás szerint felszerelt, személyzete szakképzett, 24 órás szolgálatot lát el.

Az apartmanokon kívül a közös helyiségek, társalgók, egészségügyet képviselő szobák, nagy, parkszerű kertek biztosítják a színvonalas ellátást és a jó közérzetet.

Célunk az idős embereket támogatva, segítve és méltóságukat megőrizve – elérni a lehető legjobb életminőséget, amire ésszerű határokon belül képesek lehetünk.

Képek

Napfény otthonNapfény otthonNapfény otthonNapfény otthonNapfény otthonNapfény otthon

Google Plus

Galéria

Napfény otthon
  • Napfény otthon
  • Napfény otthon
  • Napfény otthon
  • Napfény otthon
  • Napfény otthon
  • Napfény otthon

Hirdetés