Művészetpártolás jegyében

A Royal Diamonds nevét az igényes ékszerekért rajongók a kezdetektől jól ismerik, ám ma már hovatovább ugyanolyan hangsúlyosan jelenik meg a cég a fővárosi társasági életben a kultúra mecénásaként is. Ez utóbbi minőségében alkotott újfent kiemelkedőt a tulajdonos Rónai Gábor és felesége, Alexandra, akik júliustól voltak házigazdái egy beszédesen nagyszerű fotótárlatnak, egy szemet gyönyörködtető divatbemutatónak, továbbá egy pazar koncertnek, ezúttal is bensőséges hangulatú ékszerházukat bocsátva rendelkezésre az eseményhez.

„A Royal Diamonds azzal a céllal született 2008-ban, hogy az exkluzív, magas minőségű, drágaköves ékszerek kiállítását összekössük a kultúrával, a divattal, a gasztronómiával, a zenével, más kortársművészetekkel, egyéb prémium brandek bemutatásával” – bocsátotta előre Rónai Gábor, hozzáfűzve, hogy ez a folyamat immár majd’ egy évtizede tart, s most újabb állomáshoz érkeztek a budapesti vizes világbajnokság kapcsán, amikor is az ország egyik legismertebb és nagy presztízsű fotóriportere, az elsősorban sportfotósként hírnevet szerzett Szaka József exkluzív tárlatával jelentkeztek Dalszínház utcai szalonukban.

„Az ő 25 éves pályafutásának megismertetésén volt a hangsúly – mondta a házigazda-, emellett még további különleges élményekben is részesíteni akartuk vendégeinket az este folyamán.”

Az egyik ilyen élmény volt a jeles budapesti divattervező, Léber Barbara 2017-es tavaszi és nyári kollekciójának a felvonultatása, s ezzel párhuzamosan a Rónai Alexandra által tervezett és készített ékszerekkel közös bemutatója. Az est további részében a világhírű dzsesszzongorista, az éneklésben is parádés Nyári Károly adott mini koncertet, kirobbanó sikert aratva. Majd következett a fő attrakció, a vetített fotókiállítás, amelyben a Szaka-sportképek legjobbjai sorjáztak. Rónai Gábor régi barátként személyes hangvételű méltatásban szólt a fotóriporter negyedszázados munkásságáról, kiemelve, hogy kezdetben az esemény- és rendezvényfotózás, majd a divat- és a társasági életet bemutató tevékenység jellemezte, hogy aztán sportfotósként lépjen egyre feljebb a szakmai grádicsokon.

„A vizes sportok képi tolmácsolásában jutott talán a legmagasabbra, amint arról a kiállított és digitális formában is vetítésre került fotói  tanúskodnak” – tette hozzá Rónai Gábor, aki szerint – s e véleményével nincs egyedül – attól különbözik Szaka József a többi fotóstól, hogy nemcsak egyetlen szegmensét sajátította el szakmájának, hanem átfogóan felkészült szakember. Olyan, aki nagyon jól ismeri a lencsevégre kapott embereket, köztük az olyan sztársportolókat, mint Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Cseh László, Gyurta Dániel, hogy csak a hazai úszóélet legnagyobbjait említsük.

Hogy milyen közel állnak hozzá a vizes sportok, illetve mennyire fogadták el és be őt, jól példázza a közelmúlt: nem csupán a vízilabda- és az úszószövetségnek dolgozott, hanem az idei, magyarországi vizes világbajnokságnak is a hivatalos fotósa lett.

„Úszást 1994 óta fotózok, maga a sportfotózás pedig az IWF-fel, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséggel kezdődött még 92-ben, amikor is, alig 24 évesen, ott lehettem a barcelonai ötkarikás játékokon. Az IWF magyar elnökének, dr. Aján Tamásnak köszönhetően tavaly nyáron, Rióban már a hetedik olimpián lehettem jelen fotósként” – idézte vissza az indulást az ünnepelt, majd így folytatta:

„Szeretném hangsúlyozni: megtiszteltetés számomra, hogy a Royal Diamonds felkért, s az általam jegyzett Élet&Stílus magazinnal közösen partit rendezett, amelyen a meghívottak ízelítőt kaptak negyedszázados munkásságomból” – összegzett Szaka József, aki családtagjai, üzletfelei, barátai előtt, a telt házas esemény szép és megható pillanatában gyönyörű virágcsokorral köszönte meg élete párjának, Ancsának, hogy 25 éve vele van.

Az est programjában életműdíj átadása is szerepelt, ugyancsak a hagyományőrzés szellemében. Rónaiék még 2008-ban díjat alapítottak olyan művészek, sportolók számára, akik nagyon sikeres szakmai karrier mellett az évek során – ahogyan a házigazda fogalmazott: – „tanúbizonyságot tesznek emberségből, alázatosságból, humanitásból és segítőkészségből”. Ezúttal az életműdíjat az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó, a jogi doktorrá lett, korábban a sportági szövetség főtitkáraként is dolgozó dr. Szabó Tünde, a jelenlegi sport-szakállamtitkár vehette át.

Jancsó Kornél

Megosztom