Sütőtökös lencsesaláta friss parajjal, tökmagolajjal és füstölt libamellel, parmezánnal

A libamellet feltesszük főzni a lencsével, hagymával, fokhagymával és az egész borssal együtt. Amikor már majdnem puhára főtt a lencse, kivesszük a főzővízből, s kihűtjük. A libamellet tovább főzzük, puhára, majd szintén kivesszük és lehűtjük. A sütőtököt meghámozzuk, kockára vágjuk, majd sütőben megsütjük. A kihűtött lencsét és sütőtököt összekeverjük a tökmagolajjal és az almaecettel, s tálaláskor friss parajt adunk hozzá. A füstölt-főtt, hideg libamelleket vékonyra szeleteljük, az elkészített lencsesaláta tetejére halmozzuk, végül a parmezánforgácsokkal megszórjuk.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg füstölt libamell
  • 20 dkg lencse
  • 50 dkg sütőtök
  • 1 dl tökmagolaj
  • 10 dkg friss paraj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dkg egész bors
  • 10 dkg parmezánsajt
  • 4 cl almaecet

Vegyes tengeri haltál grillezett zöldségekkel, kemencés burgonyával

A  halakat és a félbevágott királyrákot besózzuk, borsozzuk, s összezúzott fokhagymával bedörzsöljük. A zöldségeket tetszés szerinti méretre daraboljuk, az egész burgonyákat félpuhára főzzük, majd  a közepét bevágva, kevés kacsazsírban kemencében vagy sütőben ropogósra sütjük. A  zöldségeket vaslapon vagy serpenyőben szintén megsütjük, sóval, borssal, kevés fokhagymával ízesítjük. Az elkészült zöldségeket és burgonyákat a tányérokra helyezzük, majd felhevített olívaolajon megsütjük a halakat és rákokat (a vörös tonhal sütésénél vigyázni kell, hogy médium maradjon).  Ha elkészültek, a zöldségágyra tálaljuk.

Hozzávalók 4 személyre:

  •  4 db branzinofilé
  •  2 dl olívaolaj
  •  4 db U5 héjas királyrák-farok
  •  8 dkg só
  •  4 db 15 dkg-os vöröstonhal-filé
  •  2 dkg grillbors
  •  2 gerezd fokhagyma
  •  5 dkg kacsazsír
  •  1 db kápia paprika
  •  4 szál újhagyma
  •  2 db paradicsom
  •  20 dkg cukkini
  •  4 db csiperkegomba
  •  10 dkg padlizsán

 

 

Megosztom