Hirdetés

„Címeres” mesterség

Google Plus

Dékány Ferenc, a Deka Union Kft. tulajdonosa Gyulán született 1934-ben. Édesapja, akit ugyanígy hívtak, hentes- és mészárosmester volt Nagykamaráson, sertés- és marhahúsvágással, feldolgozással, értékesítéssel foglalkozott.

Az ifjabb Ferenc, akit érettségi után „egyéb” származása miatt nem vettek fel egyetemre, 1959-ben a Gyulai Húsipari Vállalatnál lett szakmunkástanuló. Egy esztendő múltán szakmunkás-bizonyítványt, és hamarosan technikusi képesítést szerzett. A munka mellett tanulmányait a szegedi Élelmiszeripari Főiskolán folytatta, ahol üzemmérnöki diplomát kapott.

Szaktudását egyre magasabb beosztásokkal ismerték el. 1978-tól a Gyulai Húskombinát termelési főmérnöke, majd termelési és kereskedelmi igazgatója volt 1994-ig – első nyugdíjazásáig. Ezt követően rövid ideig a Miskolci Húskombinát foglalkoztatta mint szaktanácsadót. Tudását, felkészültségét újra hasznosítva, pénzügyi-szakmai befektetők kérésére, tizenhárom és fél éven át a Csabahús Kft. üzemigazgatójaként dolgozott. 2008-ban megvált a Debreceni Hús Zrt. cégcsoporttól, gyakorlatilag ekkor vonult másodszor nyugállományba.

A „nyugalom” nem sokáig tartott, 2009 tavaszán kisebbik fiával, Attilával megalapították a tájegységi hagyományokon alapuló kolbász és más húsipari termékek készítésével, feldolgozásával, értékesítésével foglalkozó önálló kisvállalkozásukat, a Deka Union Korlátolt Felelősségű Társaságot.

A három generáción át megőrzött ízvilág révén rövid időn belül népszerűvé vált a Deka Union Kft. kínálata. Hogy is lehetne másképp, hiszen a Dékány család immár több mint nyolcvan éve őrzi a fűszer, a hús, a paprika keverésének titkát. Termékeik a szárazkolbászok közé sorolhatók, hagyományos eljárással (füstölés/érlelés), adalékanyagok hozzáadása nélkül, csak sertéshúsból készülnek. A „Címeres” márkanév alatt megjelenő áruk választékában akad vastag és vékony csemege, csípős kolbász, kicsi, nagy és szeletelt kiszerelésben egyaránt.

A hagyományok mellett a Deka Union Kft. fontos védjegye az innováció, a folyton változó vevői igényekre épülő termékfejlesztés. Az, hogy a vállalkozás jó úton jár, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2012-ben a „Címeres” termékcsalád (Paprikás vastagkolbász, Paprikás páros kolbász, Desszert kolbász, Ördög vastagkolbász, Ördög páros kolbász, Ördög karika kolbász, sütnivaló kolbász) elnyerte a„Kiváló Magyar Termék”-kitüntetést, 2014-ben pedig „Superbrands” címet szerzett. A hangsúly továbbra is a kolbászkészítésen van, de ínycsiklandó finomság a füstölt disznósajt, a pirított hagymás májas, a kulárés füstölt májas vagy éppen a sütnivaló kolbász is.

Képek

„Címeres” mesterség„Címeres” mesterség„Címeres” mesterség„Címeres” mesterség„Címeres” mesterség„Címeres” mesterség„Címeres” mesterség

Google Plus

Galéria

„Címeres” mesterség
  • „Címeres” mesterség
  • „Címeres” mesterség
  • „Címeres” mesterség
  • „Címeres” mesterség
  • „Címeres” mesterség
  • „Címeres” mesterség
  • „Címeres” mesterség

Hirdetés