Hirdetés

Mádi borvidék

Google Plus

Századokon át hittek a tokaji borban. Egyrészt, mert megélhetést adott Tokaj-hegyalja lakosságának, másrészt, mert messze földön is híres, vágyott itallá vált. A gyarapodás évszázadait azonban a hanyatlás évtizedei követték.  Napjainkban azonban már nem egyszerűen a reménykedés idejét éljük, hanem a bizonyosságét, hogy nagy lendülettel elindult a borvidék fejlődése, aminek Mád község a hajtómotorja.

Budapest irányából a borvidékhez közeledve az érkezőt már messziről rabul ejti a szőlőhegyek lágy lankáinak hullámzása, melyből lassan kibontakozik a földrajzilag is első község, Mád jellegzetes épített körvonala. E falu már a történelmi időkben is az egyik legjelentősebb szőlőtermelő és borkészítő települése volt a páratlan adottságú és szépségű borvidéknek. Áthaladva a Mád előtti körforgalmon, az irányt balra véve máris történelmi dűlők magasodnak fölénk, melyek nem csupán a Tokaji Aszú alapanyagát adják, de a száraz furmintét is. Ezek közül – közösségi összefogással és hatalmas tőkeráfordítással létrehozott –  a legnagyobb energiákat maga mögött tudó bort, a falu kapujában lévő Első Mádi Borházban egyből meg is lehet kóstolni. A nyugat-európai színvonalú vendéglátóhely mögött - ahol bisztrókonyhában készült finomságokkal az éhségünket is csillapíthatjuk – épült fel a MADWINE XXI. századi technológiával felszerelt hatalmas borászati üzeme, ami már-már dimenzióugrást jelez a fejlődésben. A mádi fejlesztések egyik legfontosabb, de egyelőre még csupán az első épületegyüttesénél járunk. Az debreceni születésű Kovács Károly befektető nagyot álmodott, mert tudta, hogy a jó borhoz nem csupán az azt előállító infrastruktúrára van szükség, hanem olyan helyekre is, ahol a messziről érkezett borturista jóllakhat és felfrissülhet és közelebbről meg is ismerheti a ritka adottságokkal rendelkező tájat. Így aztán az Első Mádi Borházon és a feldolgozón kívül az elmúlt hat évben megépült a Gusteau Kulináris Élményműhely, az Aszúház, a Botrytis Hotel.

A nemzetközi igényeket is kielégítő Gusteau Kulináris Élményműhely a környék egyetlen fine dining vendéglátóhelye, kifinomult gasztronómiája a magyar és a nemzetközi konyha ízeit kínálja a tányérokon, minden esetben a helyi borokhoz komponáltan. A furmintokkal megismerkedett és jóllakott vendég a négycsillagos igényeket kielégítő boutique hotelben, a Botrytis-ben tud nyugovóra térni. A Batthyány utca ékszerdoboza a Botrytis Hotel, épülete tökéletesen illeszkedik Mád épített környezetébe. A hotel húsz fő számára nyújt kényelmes szálláslehetőséget. Természetesen wifi, parkolás, reggeli, fürdőköpeny bekészítés is szolgáltatásai közé tartozik. Sőt, mini wellness részlege is van szaunával. Bérelni lehet kerékpárt és teniszpályát is. Igény esetén buszos kirándulást szerveznek, hogy a vendég bebarangolhassa Mád kultikus dűlőit és a borvidék távolabbi részeit. Az élménytúrához finom falatokat és a Szent Tamás pincészet borait tartalmazó piknikkosarat kapnak a vendégek. Végül essék szó a mádi fejlődés alapkövéről, a hét éve alapított Szent Tamás Pincészet és Szőlőbirtokról, mely huszonöt hektáron Mád legkiválóbb dűlőiben termel szőlőt, borásza ifjabb Szepsy István. Ebből a pincészetből fejlődött ki a ma már faluszintű integrációval, szigorú termelési módszerekkel megszülető MÁD furmint márka, mellyel Kovács Károly és üzlettársai célja nemcsak az igényes magyar borivók, de a világ borisszáinak meghódítása is. Munkájukat a nemzetközi borsajtó évek óta vissza is igazolja, nem beszélve arról, hogy London számos elsőrangú éttermében már ihatóak a MÁD furmint és nagytestvérei a Nyúlászó, a Percze és a Szent Tamás-dűlő szelektált borok. A mádi száraz borok palackja összetéveszthetetlen, a furmint íze utánozhatatlan, a mádi élmény pedig felejthetetlen!

Tallián Hedvig

Képek

Mádi borvidékMádi borvidékMádi borvidékMádi borvidékMádi borvidékMádi borvidékMádi borvidékMádi borvidék

Google Plus

Galéria

Mádi borvidék
  • Mádi borvidék
  • Mádi borvidék
  • Mádi borvidék
  • Mádi borvidék
  • Mádi borvidék
  • Mádi borvidék
  • Mádi borvidék
  • Mádi borvidék

Hirdetés