Hirdetés

Könyvesbolt az egyetemes magyar kultúra szolgálatában

Google Plus

Különleges könyvesbolt nyílt 2014. október 9-én Budapesten, a II. kerületi, Marczibányi Téri Művelődési Központban. Egyedisége abban rejlik, hogy létrejöttét egy országhatáron átnyúló, sikeres kulturális kapcsolat tette lehetővé, illetve egy nemes célt szolgáló ötlet, amelynek megvalósítása történelmet írt.

IDEA KÖNYVTÉR – Kolozsváron

A történet 2013 tavaszára tekint vissza. Nagy Péter, a kolozsvári IDEA Könyvműhely ügyvezetője, aki hosszú évek óta követi az erdélyi kiadók kálváriáját kiadványaik terjesztése és népszerűsítése kapcsán, azt találta ki, hogy a nyári időszakra könyves standot nyit a belváros egy népszerű pontján, ahol „erdélyi magyar könyvek EGY TÉRBEN” szlogennel a kiadók terjesztési csatornákban akadozó, aktuális termése elérhetővé válik a kolozsvári olvasóközönség számára. A kezdeményezés sikere minden elképzelést felülmúlt. Az ősz beálltával a stand bezárt, de lelkes könyvbarátok követelték a folytatást. Így a Sapientia EMTE kolozsvári karának támogatásával  megnyithatott az IDEA Könyvtér azt a célt felvállalva, hogy minden erdélyi magyar könyvkiadó, civil szervezet, egyesület, egyetemi tanszék, múzeum, kulturális intézet kiadványait árulja és népszerűsíti, irodalmi, művészeti, kulturális lapokat tesz elérhetővé.

Budapesti IDEA KÖNYVTÉR – TINTAKŐ könyvesbolt

A kezdeményezés továbbgondolásának eredményeképpen és a II. kerületi Marczibányi Téri Művelődési Központ felajánlásának köszönhetően ez év októberében nyílt meg a budapesti üzlet, amelynek működtetését – mint közügyet – Theil Ilka kreatív cége, az IZ Group Kft. vállalta fel. Ez Magyarországon az első olyan könyvkereskedés, ahol minden erdélyi kiadó kiadványai elérhetőek. A helyén korábban működő könyvesbolt drámapedagógiai és színházművészeti profilját is megőrizve, további, magyarországi kiadók igényes gyermek-, ifjúsági és felnőtt irodalmi kiadványaival, ismeretterjesztő és szakkönyvekkel is kibővült készlete.

Bolti és webes árusítás mellett kiviszi a könyvet a „térre”, elébe megy az olvasónak elfogadva minden felkérést, kitelepül rendezvényekre, ahol minőségi szakmai kínálatát, illetve az erdélyi könyvtermés reprezentatív szeletét bemutathatja és átadhatja a magyar nyelven olvasóknak. Ahogy a TINTAKŐ a kínai filozófia szerint a „tanulás négy kincse közül az egyik” – úgy az erdélyi magyar irodalom az egyetemes magyar kultúra egyik kincse, azaz mindannyiunké. Fogadjuk örömmel!

Képek

Könyvesbolt az egyetemes magyar kultúra szolgálatában

Google Plus

Galéria

Könyvesbolt az egyetemes magyar kultúra szolgálatában

Hirdetés