Hirdetés

Múlt és jelen, hagyomány és innováció harmonikus együttélése

Google Plus

Az ország egyik legnagyobb múltú vállalata 1868 óta van jelen a nap 24 órájában a budapestiek otthonában. Az elmúlt 150 évben a fővárosiak és mind több agglomerációban élő mindennapjai elképzelhetetlenek lettek volna a Fővárosi Vízművek tevékenysége nélkül. Erre a múltra, a hagyományaikra, az elődök által létrehozott értékekre a mai napig tisztelettel és büszkeséggel tekintenek.

Az egyik első jubileumi rendezvény a Kőbányai medencében tartott sajtótájékoztató volt, hiszen ez a telep szorosan összekapcsolódik a társaság alapításának történetével. A társaság a mai Parlament helyén, a Flotillenplatzon épített első Pesti Vízmű létrejöttétől számítja fennállását. Az ottani gépházat kötötte össze a város első vízvezetéke a fővárosi ivóvízellátó rendszer egyik leglátványosabb, 1869 és 1871 között épült, mai napig is üzemelő létesítménye, a Kőbányai víztároló medencével.

 

A társaság mindig is Magyarország élenjáró, meghatározó jelentőségű vállalata volt. A másfél évszázad alatt egymást váltó szakemberek minden tekintetben az igényesség, a professzionalizmus, az adott kor szellemének való maximális megfelelés, az elérhető legkorszerűbb technológia és berendezések alkalmazásának hagyományát örökítették tovább.

Nem véletlen, hogy az 2018-as, jubileumi év mottójául a „Hagyomány és innováció” szolgál, amely arra utal, hogy a ma Vízműves szakemberei minden igyekezetükkel azon vannak, hogy tovább is fejlesszék, gyarapítsák a másfél évszázad alatt felhalmozott szakmai tudást és tapasztalatot. Miközben gondosan ügyelnek az adott kor legmodernebb építészeti megoldásait az esztétikai szempontokkal ötvöző felfogásban megépített létesítményeikre, újabb épületeik ugyanezt a szemléletet tükrözik.

1868-ban az Első Pesti Vízmű létesítését egy szomorú esemény, a pestisjárvány kényszerítette ki. A városvezetés célja az volt, hogy egészséges ivóvíz biztosításával vegyék elejét a tömeges megbetegedéseknek, és soha többé ne okozhassa egyetlen ember halálát se a tisztítatlan víz fogyasztása. Ma, amikor a világ számos tájáról a szennyezett ivóvíz áldozatairól érkeznek a hírek, különösen fontos hangsúlyozni, hogy hazánk fővárosában 150 éve nem fordult elő, hogy vízminőségi probléma miatt le kellett volna állítani vagy korlátozni kellett volna a vízellátást. Mint ahogy arra sem volt példa, hogy a város vízszolgáltatása teljes egészében szüneteljen. Lehettek háborúk, forradalom, felrobbantott hidak, a Vízművek munkatársai mindvégig el tudták látni ivóvízzel a várost.

Az állandó megújulási szándék és az innováció, a fejlesztések iránti elkötelezett nyitottság adja a cég erejét, hazai és nemzetközi elismertségét. Amellett, hogy a közelmúltban végzett kutatás 97 százalékos ügyfél-elégedettséget jelzett itthon, mind több nemzetközi projekt is kötődik a társaság nevéhez.  Így például két sikeresen zárt Srí Lanka-i projekt után most Indonéziában vesznek részt 34 település víztisztító művének felújításában.

Ezt az évfordulót arra is szeretnék felhasználni, hogy több személyes találkozás során jobban megismertessék az ellátási területükön élőkkel a háttérben a biztonságos és magas színvonalú vízszolgáltatás érdekében nap nap után végzett munkát, és ily módon is felhívják a figyelmet a világ számos táján napjainkban mind inkább felértékelődő egészséges ivóvíz értékére és fontosságára. Az egész éven átívelő eseménysorozat középpontjában a fővárosi víziközmű-szolgáltatás történelmének és hátterének bemutatása áll. 

A Víz Világnapjához kapcsolódóan megnyílnak a társaság nagyközönség elöl egyébként elzárt létesítményeinek kapui, „150 előadás az iskolákban” címmel pedig cégtörténeti és szemléletformáló előadássorozat keretében első kézből, az egy-egy óra idejére tanárokká váló Vízműves munkatársak közvetítésével ismerkedhetnek a társaság szolgáltatási területén tanuló diákok a fővárosi vízellátás múltjával és jelenével. Az év során időről időre újabb meglepetésprogramra számíthatnak mindazok, akik a mindennapokban a csapból folyó vízen keresztül már jó ismerősei a társaságnak, de a kulisszák mögött folyó munkáról talán kevesebbet tudnak. Így lehet a szolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevők számára 2018 az egészséges ivóvíz és a biztonságos ivóvízellátás éve.

Képek

Múlt és jelen, hagyomány és innováció harmonikus együttélése Múlt és jelen, hagyomány és innováció harmonikus együttélése Múlt és jelen, hagyomány és innováció harmonikus együttélése

Google Plus

Galéria

Múlt és jelen, hagyomány és innováció harmonikus együttélése
  • Múlt és jelen, hagyomány és innováció harmonikus együttélése
  • Múlt és jelen, hagyomány és innováció harmonikus együttélése
  • Múlt és jelen, hagyomány és innováció harmonikus együttélése

Hirdetés