Hirdetés

Rolex - Daytonatól a Cosmograph Daytonáig - A sebesség szenvedélye

Google Plus

Egy helyszín, egy óra, egy legenda

2013-ban az Oyster Perpetual COSMOGRAPH DAYTONA az akkor már 50 éves lenyűgöző múltjára tekinthetett vissza a sebesség szenvedélye és a motorsport jegyében. Az egyszerűen csak „Daytona”-ként ismert óra, az egyedülálló pontosságának és megbízhatóságának köszönhetően az évek során ikonná nőtte ki magát. A Daytona modellek a leghíresebb és a leginkább áhított kronográfok a világon. A Daytona név, mielőtt még véglegesen összefonódott volna az emblematikus Rolex modellekkel, saját hírnévvel büszkélkedhetett, mely az ultraerős motorokon, a sebességrekordokon és a tömör homokpályán megrendezett merész autós mutatványokon alapult.

A város, ahol a sebesség az úr

A történet a floridai Daytona város partjainál kezdődött, amely a maga 35 km hosszú sík homokos területével ideális volt az autóversenyzéshez, így a 20. század elejére a versenyek egyik legfontosabb helyszínévé vált. 1904 és 1935 között mintegy tizennégy gyorsasági rekord született ezen a partszakaszon. Nem csoda, hiszen az Atlanti-óceán által keményre döngölt hatalmas homokos terület az egész Egyesült Államokból és Európából is vonzotta a vállalkozó szellemű versenyzőket, akik a kor legerősebb és leggyorsabb autóival próbálták egymást túlszárnyalni. Az angol Sir Malcolm Campbell is itt állította fel a 445 km/órás sebességrekordot 1935-ben. A legendás versenyző, aki a sebesség királyaként vonult be a történelembe, egy Rolex OYSTER-t viselt.  

Az autóversenyzők órája

A régi Daytona Beach versenypálya (Daytona Beach Road Course) 50 éven át adott helyszínt a versenyeknek. A versenyeket 1959-ben áthelyezték a Daytona nemzetközi versenypályára (Daytona International Speedway). A versenypályán olyan méltán rangos versenyeket rendeznek meg, mint a Daytona 500 és a Rolex 24 At Daytona, utóbbit a legtapasztaltabb versenyzők a világ legnehezebben teljesíthető kihívásának tartják.

A Daytona versenypálya a sebesség és az autóversenyzés történelmi eseményeit kapta örökül és a nevét adta annak a COSMOGRAPH DAYTONA órának, amelyet a Rolex 1963-ban az autóversenyzőknek és a sport rajongóinak ajánlott. Az innovatív kronográf funkciói, az elütő számlapnak és tachymeter skálának köszönhetően, kiválóan értelmezhetőek. Az óra sportos megjelenése, mely általában jellemző a Rolex órákra, annak a szándéknak az eredménye, miszerint az órának meg kell felelnie a viselője igényeinek és a versenypályán történő idő és sebesség mérésének a legjobb eszköze legyen.

A legenda tovább él

Csaknem fél évszázad alatt, a COSMOGRAPH DAYTONA megteremtette a saját legendáját. A hatvanas évek közepétől a 24 Hours of Daytona verseny győztesét ilyen órával díjazták. Ezt a versenyt egyébként 1992-től már Rolex 24 at Daytona néven indították. A kronográf napjainkban is azon legkiválóbb versenyzők kitartása és állóképessége előtt tiszteleg, akik minden év januárjában mérik itt össze erejüket.

„Gyakorlatilag az egész verseny az óráról szól”, mondta Scott Pruett, mielőtt 2013-ban ő és csapata megszerezték volna az ötödik győzelmüket. Bár eredetileg a Daytona versenypálya adta a nevét az órához, a díj miatt ma már mindenki „A Rolex (The Rolex)” néven emlegeti az Egyesült Államok vezető versenyét, amely az autóversenyzés szezonnyitó eseménye.

A COSMOGRAPH DAYTONA a 24 Hours of Le Mans hivatalos időmérője is, csakúgy, mint a legendás Tom Kristensen, az elképesztően nehéz franciaországi verseny nyolcszoros győztesének órája, egy Rolex Testimonee.

2013-ban a Rolex még inkább elkötelezte magát az autóversenyzéssel, hiszen ebben az évben a FORMA 1 versenyek egyik legjelentősebb partnere lett.

Képek

Rolex - Daytonatól a Cosmograph Daytonáig - A sebesség szenvedélyeRolex - Daytonatól a Cosmograph Daytonáig - A sebesség szenvedélyeRolex - Daytonatól a Cosmograph Daytonáig - A sebesség szenvedélyeRolex - Daytonatól a Cosmograph Daytonáig - A sebesség szenvedélye

Google Plus

Galéria

Rolex - Daytonatól a Cosmograph Daytonáig - A sebesség szenvedélye
  • Rolex - Daytonatól a Cosmograph Daytonáig - A sebesség szenvedélye
  • Rolex - Daytonatól a Cosmograph Daytonáig - A sebesség szenvedélye
  • Rolex - Daytonatól a Cosmograph Daytonáig - A sebesség szenvedélye
  • Rolex - Daytonatól a Cosmograph Daytonáig - A sebesség szenvedélye

Hirdetés