Hirdetés

Segs in the city

Google Plus

Várost nézni két keréken? Elsőre valószínűleg mindenkinek a kerékpár ugrik be, pedig nem ez az egyetlen lehetőség. Budapest turistalátványosságai környékén sétálva könnyen előfordulhat, hogy szembe jön velünk egy kisebb csoport, valamennyien bukósisakot viselnek és furcsa szerkezeteken egyensúlyoznak. Nos, ezek az emberek – egy kissé fura, magyarosított kifejezéssel élve – segwayeznek. A Segway akkumulátorral működik, és egy olyan rollerre hasonlít, amelynek a kerekeit tévedésből egymás mellé rakták, nem pedig egymás mögé. Valójában egy high-tech amerikai találmányról beszélünk, amit Dean Kamen, egy tehetséges feltaláló alkotott meg 1999-ben. Az első működőképes Segway 2002-ben készült el az USÁ-ban, a sorozatgyártás finanszírozásához pedig nagyban hozzájárult, hogy az első három gépet az Amazon internetes áruház segítségével, internetes aukción értékesítették. No.1., a prototípus 43 millió forintnak megfelelő összegért kelt el, míg a második és a harmadik darabért már „csak” 27 millió forint körüli árat adtak. A fejlesztés finanszírozásába aztán az amerikai hadsereg is beszállt. Ma már a Segway reális városi közlekedési alternatíva, és a cég jelenleg a General Motors autógyárral együttműködve fejleszti elektromos autóját.

De mégis, miért jó Segwayjel várost nézni? Hiszen ott vannak a városnéző buszok, autó, riksa, kerékpár…
Budapest sajátossága, hogy a város nevezetességei helyezkednek el, hanem egymástól viszonylag komolyabb távolságra. Márpedig a legtöbb turista elsősorban az útikönyvekben megtalálható Top 10 látványosságra kíváncsi, hiába a sok érdekesség útközben – mondja a „segs in the city” segwaykölcsönző tulajdonosa-ügyvezetője-idegenvezetője, ismertebb nevén #segwayguy. – A Segway nekik kitűnő megoldás, hiszen mindent megtekinthetnek, amire kíváncsiak, vagy amit elterveztek, miközben az utazás egyszerre szórakoztató és izgalmas.

Egyre több a magyar vendég is. Őket mi vonzza a Segwayben? Nekik a Parlament nem akkora újdonság…
Biztos vagyok benne, hogy egy túrán mindenkinek tudok újat mutatni. A felújított Kossuth tér, a Várkert Bazár, a gyönyörűen restaurált Mátyás-templom, hogy csak néhányat említsek. A városnak ezer arca van, és a Segway kitűnő lehetőség a megismerésükre. Ahogy mondtam, szórakoztató, izgalmas, és pont ezért lehet érdekes a magyar közönség számára is. Kitűnő céges csapatépítő lehetőség, de hétvégi családi programnak is nagyszerű, vagy a párunknak meglepetés ajándéknak.

De nem veszélyes? Két keréken egyensúlyozni, a járdán közlekedni elég félelmetesnek tűnik.
Minden túra előtt oktatással kezdünk. Állítom, hogy 5 perc alatt bárki elsajátítja a technikát, de gyerekeknek ehhez általában két perc is elegendő. Bukósisakot természetesen biztosítunk, és ha valaki mégis meggondolná magát, visszaléphet akár az utolsó pillanatban is. A segwayes számára amúgy a legbosszantóbbak azok a gyalogosok, akik fülhallgatóval a fülükben, kapucnival a fejükön cikáznak a járdán, és fogalmuk sincs róla, mi történik körülöttük. No meg azok, akik tátott szájjal bámulják a szembejövő Segwayt, és csak az utolsó utáni pillanatban ébrednek rá, hogy odébb kellene lépniük.

Milyen hosszú egy túra?
Általában 1–1,5 órát vesz igénybe, a megtett távolság pedig a vendégektől függ. Vagy a pesti oldalon maradunk, vagy átmegyünk a Lánchídon, fel a Várba. A Segwayek töltése nagyjából négy órát bír, de ez függ a sebességtől és az utas súlyától is, ami minimum 35 kiló, maximum 120 kiló lehet. A gépek maximális sebessége 22 km/h, a hatótávolsága pedig kb. 30 kilométer. De a Segway-túra nemcsak arról szól, hogy látványosságokat nézünk, hanem időnként magunk is látványossággá válunk. Az emberek gyakran megbámulnak, megállítanak és érdeklődnek. Olyan is előfordult már, hogy valaki éppen a párját fotózta, mikor megjelentünk a kamera látómezejében. Úgy elcsodálkozott, hogy minket fotózott a párja helyett. Az biztos, hogy sok elismerő pillantást lehet a Segwayen begyűjteni.

A vállalkozás neve „segs in the city”, és ezen a néven van fent a Facebookon is. A névválasztás az amerikai sorozatra utal. Esetleg összefüggés lenne a segs és a szex között?
Elég sok pár van a vendégeink között. Egy jól sikerült túra után vidáman, feltöltődve, adrenalinnal telten érkeznek vissza. Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy kifejezetten jó hatással van a párkapcsolatra a közös segs-elés…

Bogdán Richárd

Képek

Segs in the citySegs in the citySegs in the city

Google Plus

Galéria

Segs in the city
  • Segs in the city
  • Segs in the city
  • Segs in the city

Hirdetés