Murray vs. Djokovics

A múlt heti párizsi 1000-es tornán a brit Andy Murray átvette a tenisz világranglista első helyét a szerb Novak Djokovicstól, viszont csak a vasárnap Londonban kezdődő évzáró világbajnokságon dől el, hogy melyikük fejezheti be az élen a fordulatokkal teli 2016-os szezont.

Ez az év róluk szólt

Ezt az évet ők ketten dominálták az egykori nagy négyesből, miután az Australian Open után a 17-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federer megsérült, és a szezon második felét teljesen ki is kellett hagynia, Rafael Nadal pedig továbbra sem tudott még visszaérni legjobbjához. Az olimpiát is számolva Murray 8, Djokovics 7 tornát nyert 2016-ban.


Murray és Djokovics a riói olimpián.
Fotó: Clive Brunskill / Getty Images Hungary

Azonban Djokovics ebből kétszer is Grand Slamen, az Australian Openen és a Roland Garroson diadalmaskodott, utóbbival megcsinálta a karrier Grand Slamet, és teljessé tette a GS-gyűjteményét. A legnagyobb tornák közül Murray Wimbledonban tudott győzni, a US Open pedig a zsinórban harmadik éve egy-egy GS-et elcsípő, de több másik tornán még mindig nem elég stabil Stan Wawrinka győzelmét hozta. Djokovics összességében már 12, Murray a svájcihoz hasonlóan 3 Grand Slamnél jár.

A világranglista élén azért történt meg a csere, mert a skót ott volt már a szezon első felében is a szerb nyomában, majd pedig Djokovics többek között sérülésből is következő hullámzását kihasználva nagy sorozatot ment, meg tudta védeni címét a riói olimpián is. A tavalyról rengeteg pont megvédésére kényszerülő Djokovics a US Open-döntője óta nem tudta igazán megtalálni a formáját, miközben a skót a szezon legvégén is nagyon stabil volt: Pekingben, Sanghajban, Bécsben és Párizsban is győzni tudott.

Djokovics sokáig vezetett, de jött Murray

Djokovics 122 hete tartó sorozata szakadt meg múlt héten. A szerb teniszező ezzel már az örökranglistán is előkelő helyen szerepel, hiszen ennél hosszabb ideig egyfolytában csak Ivan Lendl (157 héten át), Jimmy Connors (160 hét) és Roger Federer volt világelső, a svájci a már megdönthetetlennek tűnő 237 héten át vezette folyamatosan a ranglistát.

Ennél is érdekesebb azonban, hogy Murray máris rekordot döntött, mivel neki tartott a legtovább másodikból elsővé válni, hiszen először 2009. augusztus 17,-én szerezte meg a világranglista második helyét. Ennél több idő eddig még egyetlen később világelső teniszezőnek sem kellett, hogy a második helyről a vezető pozícióba kerüljön.


Murray a Francia Openen.
Fotó: Julian Finney / Getty Images Hungary

Murray egyébként az első brit teniszező aki világelső lett egyéniben, és a családnak is jó éve volt, a párosok ranglistáját testvére, Jamie Murray már vezette idén áprilistól kezdődően 9 héten át. A másik érdekesség a 29 éves Andy Murray életkora, mert nála eddig csak egyetlen versenyző volt idősebb, amikor a teniszranglista élére került, az ausztrál John Newcombe. Ő már 30 éves is elmúlt, amikor 1974-ben világelső lett, amit aztán összesen 8 hétig tudott megőrizni.

A legrövidebb ideig az ugyancsak ausztrál Patrick Rafter volt ranglista vezető, ő egyetlen héten át volt a teniszvilág csúcsán 1999-ben, a leghosszabb ideig pedig Roger Federer uralkodott, összesen 302 héten át.

Londonban kell megküzdeniük érte

Andy Murray első helyét többen kételkedve fogadták, többek között azért, mert annyira szoros az állás, hogy előfordulhat, hogy rögtön vissza is cserélődnek a helyezések. Emellett az évvégi teniszvilágbajnokságként elismert londoni torna pontjait idén már a verseny előtt levonták a ranglista pontszámából. A tavalyi számítás szerint Djokovics továbbra is világelső lenne, mivel ő a torna jelenlegi cimvédője.

Murray most 405 ponttal vezet Djokovics előtt, de el fogja veszíteni a tavalyi Davis Kupa-győzelemért kapott 275 pontját, vagyis valójában a lehető legszűkebb, 130 pontos az előnye. Ez azt jelenti, hogy minden egyes meccs kritikus lehet a vébén, Djokovics pedig még visszaszerezheti az elsőségét. A torna lebonyolítása a következő: két négyfős csoportba osztva játszanak három-három csoportmeccset a teniszezők. A csoportokból a két-két legjobb jut tovább az elődöntőkbe, azok győztesei pedig egymással meccselnek majd a fináléban.


Djokovics Wimbeldonban.
Fotó: Visionhaus / Getty Images Hungary

Londonban a győzelemért összesen 1500 pontot lehet szerezni, de akár még az is számíthat, hogy melyikük milyen mérleggel fejezi be a csoportkört. Azért bonyolultabb egy fokkal a rendszer, mert valójában minden csoportkörös győzelemért külön 200 pont jár, míg az elődöntő 400, a döntő pedig további 500 pontot ér. Viszont nagy általánosságban Murraynek legalább ugyanaddig el kell jutnia, mint Djokovicsnak, ha el akarja kerülni a váltást a világranglista élén. Ha pedig mindketten döntőbe jutnak, akkor értelemszerűen egy ki-ki meccsen dől el a világelsőség sorsa.

Murraynek van nehezebb útja

Ha csak a statisztikákat nézzük, akkor a nagyszerű formában teniszező Murraynek sokat kell javulnia az elmúlt évek vébételjesítményéhez képest, hiszen az elmúlt hét évben hagyományosan a londoni O2 arénában tartott vébén utoljára négy éve volt elődöntős, döntőbe pedig még nem tudott jutni. A mostanában korántsem elég stabil Djokovics ellenben hatodik vébégyőzelmére hajt, amivel befoghatná Roger Federert, összességében pedig ötödször fejezhetne be világelsőként egy szezont.

Az biztos, hogy a szerb sokkal jobban járt a sorsolásnál, és csoportjában csupa olyan ellenfelet kapott, akik még egyetlen komoly versenyt sem nyertek, és soha nem tudtak még győzni ellene (a már említett Federer mellett pedig Rafael Nadalt se keresse senki, ő is sérülés miatt kihagyja a vébét). Djokovics a csoportjába került versenyzők közül a francia Monfils-t eddig 13-ból 13-szor győzte le, a kanadai szinekben induló, ráadásul sérüléssel is bajlódó Milos Raonic ellen 7:0, az osztrák Thiem ellen pedig 3:0 az eddigi mérlege.


Djokovics Párizsban.
Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

Ezzel szemben Murray csoportjába a svájci Wawrinka, az idei US Open győztese került, akit Murray eddig 9-szer legyőzött ugyan, de korábbi mérkőzéseikből 7-szer a svájci került ki győztesen. Ezen felül Murraynek szintén meg kell majd küzdenie a 2014-es US Open győztesével, az elmúlt hetekben a bázeli tornát is behúzó Marin Cilic-csel is, akitől eddig összesen háromszor szenvedett vereséget, viszont 11-szer le tudta győzni. A csoportban az utolsó ember pedig a japán Nisikori Kej, aki ellen eddigi mérlege 7 győzelem és 2 vereség.

Murraynek tehát mindenképpen nehezebb dolga lesz, de ő volt jobb formában az elmúlt hetekben. Legkésőbb a jövő vasárnapra kiderül, hogy a szezon első felében ellenállhatatlan, aztán a US Openen is döntős Djokovics, vagy inkább a második szakaszt uraló Murray koronázhatja-e meg a 2016-os évét.

Forrás: index.hu

Megosztom