Usain Bolt olimpiai bajnok

Usain Bolt hetedik olimpiai aranyát szerezte Rióban, ő lett az olimpiák történetében az első sprinter, aki háromszor nyerte meg egymás után a százat.

Ahogy a tavalyi világbajnokságon, úgy az olimpián is kétszereplősnek tűnt a férfi száz. Csak az amerikai Justin Gatlin lehetett veszélyes Boltra. Az elődöntő után azonban már ő sem igazán. A címvédő jamaicai úgy nyert idei legjobbjával futamában, hogy rossz rajt miatt egyszer visszalőtték. Könnyedén, az utolsó méterekre kiengedve futott 9,86-at. Gatlin nagyobb erőket mozgósítva is csak 9,94-gyel jutott a döntőbe.

Ott is minden úgy alakult, ahogy megszokhattuk a korábbi Bolt-döntőkön, a jamaicai nagyon rosszul rajtolt, de ahogy lábra kapott már nem volt kérdés, hogy sikerül-e nyerni. Hetvenméternél már ellépett Gatlin mellett, és a végén már melldöngetve érkezett célba. Így is 9,81-et futott. Gatlin 9,89-cel második, harmadik helyre a kanadai André De Grasse futott be 9,91-es egyéni csúccsal.

Boltnak ez a szezon sem alakult tökéletesen, kisebb combizomsérüléssel bajlódott, a jamaicai válogatót ki is hagyta, csak különengedéllyel került be a válogatottba. Idén nem sok versenyen indult, alig volt százon futása, de jobb formában volt, mint tavaly a világbajnokság előtt.

A sprinteren hatalmas volt a nyomás, de ismét bebizonyította, hogy mentálisan is nagyon erős, a legfontosabb versenyeken mindig tökéletesen összerakja a futását.


Fotó: Carlos Barria

Az olimpia előtt arról beszélt, hogy számára nem is a száz méter az igazán stresszes, hanem a kétszáz, mert ott mindig 19 másodpercen belüli világcsúcsra törekszik.

Bolt elképesztő sorozatot produkál, 2008 óta nem veszített döntőt százon olimpián és világbajnokságon (2008, 2009, 2012, 2013, 2015, 2016), leszámítva azt, hogy a 2011-es vb-n kiugrott.

Az olimpiákon hét aranyérme van, 2008-ban és 2012-ben megcsinálta a tripla-duplát. Százon, kétszázon és 4×100-as váltóban is kétszeres olimpiai bajnok, és most százon már háromszoros is. Igaz, arra jó esély van, hogy megfosztják egyik címétől, nemrég kiderült, hogy egykori csapattársáról, Nesta Carterről kiderült, hogy doppingolt a 2008-as olimpián.

Megosztom