91. Oscar-gála

Papírforma szerinti győzelmek és meglepetések, elmaradó botrányok és blamák: nem a legfényesebb emlékként vonul majd be az Oscarok történetébe az idei, 91. gála a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben.  Hosszú idő után ceremóniamester nélkül tartották a filmvilág legrangosabb ünnepét. Sokáig úgy volt, hogy Kevin Hart színész-komikus lesz a díjátadó házigazdája, de vissza kellett lépnie, miután az amerikai filmakadémia ultimátumot adott neki, kérjen bocsánatot korábbi homofób kommentjeiért. A Bohém rapszódia, a Fekete Párduc és a Roma című filmek nyerték a legtöbbet a 24 kategóriában kiosztott díjak közül.

A gála szépei idén is kitettek magukért. A barnává változott Charlize Theron egy hátul kivágott, szuperszexi világoskék Dior ruhában pózolt. A szomszéd lány külsejű Emma Stone-nak különleges csillogást kölcsönzött barna-bézs mintás Louis Vuitton szettje. A korelnök Glenn Close filmes ikonhoz, igazi dívához méltó volt talpig arany Carolina Herrera estélyiben. Jennifer Lopez Tom Ford divattervező múzsájaként ragyogó, ezüst pikkelyes öltözéket viselt. Közelgő ötvenedik születésnapja ellenére még mindig a csúcsformáját hozta. A Csillag születik sztárjaként a legjobb női alakítás díjára esélyes Lady Gaga ezüstösen fehér hajához Alexander McQueen tervezte, Audrey Hepburn visszafogott stílusát idéző ébenfekete nagyestélyiben villogott. A tavasz friss leheletét hozta el Julia Roberts élénk pink színű Gucci selyemruhájában. Oscar de la Renta letisztult törtfehér ruhakölteményében tündökölt a legjobb női mellékszereplő díját nyert Regina King.

Magyar filmért idén nem izgulhattunk, Nemes Jeles László Napszállta című alkotását nevezték ugyan a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, azonban nem került be a jelöltek kilences listájába. Sokan esélyesnek tartották a magyar költségvetésből és stábbal készült Ruben Brandt, a gyűjtő című egész estés animációs filmet, de végül nem került a jelöltek közé.  Tóth Barnabás rövidfilmje, a Susotázs állt a legközelebb az Oscar-esélyhez, ott volt a legjobb rövidfilmek szűkített listáján, de nem váltotta díjra a jelölést.

Szégyenteljes hibának, szomorú tévedésnek nevezte Koltai Lajos, az Oscar-díjat odaítélő hétezer fős bizottság tagja, hogy az amerikai filmakadémia nem emlékezett meg a nemrég elhunyt Andy Vajnáról. Hollywood olyan filmeket köszönhet a nagy tekintélyű producernek, mint a Rambo, a Terminátor-sorozat, az Evita, a Die Hard bizonyos részei vagy az Elemi ösztön 2. Annak ellenére, hogy a producer özvegye is tett lépéseket, hogy Vajna neve megjelenjen a megemlékezéskor, kihagyták az In memoriam montázsból, amelyben feltűnt Burt Reynold, Stan Lee, Milos Forman, Bernardo Bertolucci, Bruno Graz és Albert Finney arca.

Marginális rétegfilmnek készült egy fekete muzsikus és alkalmi fehér sofőrje a déli államokba tett turnéjáról, igaz történet alapján az 50-es években játszódó a Zöld könyv. Sokakat meglepetésként ért, hogy ez a film vitte el a pálmát toronymagasan, elnyerve a legjobb film díját.  Peter Farelly rendező is csodálkozását fejezte ki, hogy  műfaját tekintve feelgood road movie-ját ilyen magasra taksálta a filmakadémia. A fogadóirodáknál a legnagyobb esélyesnek és kedvencnek a Roma című mexikói film számított. A színészi alakításokhoz nem fér semmi kétség, Viggo Mortensen és Maheshala Ali kettőse igazán élvezetes. A rasszizmusról, sztereotípiákról, a szeretet győzelméről szóló tanmesében a fekete muzsikus decens, elegáns, zárkózott figura, kétes múltú sofőrje ezzel szemben egy harsány, részeges, csirkecombbal hadonászó tahó. A Zöld könyv fogadtatása amiatt sem volt egyértelműen pozitív, mert a film alapjául szolgáló történet érintettjei kikérték maguknak, hogy a forgatókönyv tele van ferdítésekkel, hazugságokkal. A főszereplő Mortensen pedig azzal verte ki a biztosítékot, hogy állítólag az egyik vetítés után „négerezett” egyet.

Erős mezőnyben indult Rami Malek, a Freddy Mercurie-t a Bohém rapszódiában zseniálisan megformáló színész, aki korábban már begyűjtött Bafta és Golden Globe- díjat a Mercurynak emléket állító filmért. Bradley Cooper is nagy eséllyel indult a Csillag születik szerelmes country zenészeként, Christian Bale pedig Dick Chaney-ként alkotott maradandót. Male a legjobb férfialakítás díjának átvételekor sírással küszködött, és kínosan ügyelt arra, hogy ne említse a szexuális zaklatással vádolt rendező, Bryan Singer nevét. Freddy Mercury-t  és a Queent viszont az egekbe magasztalta, sokak számára példaként említve a meleg, bevándorló férfi történetét, akiért  fiatalok sok ezrei rajonganak ma is.

A görög Yorgos  Lanthimos  ír-angol-amerikai történelmi filmje, a 19. században, Anna királynő udvarában játszódó  A kedvenc legfőként a pazar alakításokat nyújtó színésznők miatt élvezetes. A tíz kategóriában jelölt alkotást Olivia Colman „mentette meg” a legjobb női alakítás díjával. Az Oscar-gála legbájosabb része az volt, amikor az Anna királynőt alakító színésznő alig tudott szóhoz jutni meghatódottságában és zavarában. Elmesélte, hogy régen takarítónőként dolgozott. Meglepő módon a „két legnagyszerűbb nőnek a világon” szavakkal köszönte meg a díjat Emma Stone-nak és Rachel Weisznak. Majd a közönség soraiban ülő Glenn Close-hoz fordult, elmondta, hogy sokáig ő volt a bálványa, és nem akarta elnyerni előle a díjat. Glenn Close az Oscar-ok pechese, idén hetedszer jelölték Az özvegy című filmért, amelyben pont egy olyan feleséget alakít, aki nem kaphatja meg a díjat, amit megérdemelne.

Megtette a hatását az OscarsSoWhite kampány a színesbőrű művészeknek odaítélt díjak tekintetében. Denzel Washingon után Marhershala Ali lett a második fekete színész, aki a Zöld Könyv férfi mellékszereplőjeként kapott Oscart. A díjat a nagymamájának ajánlotta, aki mindig azt mondta neki, ha valami elsőre nem sikerül, soha ne csüggedjen, próbálja újra. A királynői tartású Regina King pedig a legjobb női mellékszereplőként nyert a Ha a Beale utca mesélni tudna című romantikus filmdrámában nyújtott alakításáért. Kisebb malőr tarkította a szép fekete színésznő szereplését, hosszú fehér ruhája belegabalyodott az egyik szék lábába. Szerencsére a Jennifer Lopez oldalán díjátadóként jelen lévő Chris Evans, Amerika kapitánya megformálójához illő gáláns gesztust gyakorolt: felpattant a helyéről, hogy segítsen Reginának, a karját nyújtotta és elkísérte a színpad felé. Az afro-amerikai filmesek sorában Spike Lee szintén emlékezetes pillanatot varázsolt a gálán. A legjobb adaptált forgatókönyv díját nyerte a Csuklyásokért, amely kényes témát feszeget az Amerikába hurcolt rabszolgákról. Lee ezúttal sem hazudtolta meg magát, gyújtó hangvételű köszönőbeszédében emlékeztetett a négyszáz éve történtekre csakúgy, mint a 2020-ban esedékes elnökválasztásra, aminek kapcsán közölte, hogy itt az ideje a mozgósításnak, a választásnak a szeretet és a gyűlölet között. A közönség felállva tapsolt Lee-nek, aki annyira örült az első Oscarjának, hogy szó szerint Samuel L. Jackson nyakába ugrott, aki szintén nem rejtette véka alá az örömét.

Könnyek és meghatottság uralta a Dolby Theatrr színpadát és nézőterét, amikor Lady Gaga és Bradley Cooper arca közel ért egymáshoz. Gaga érzelmektől túlfűtötten, könnyek között vette át a nyolc Oscarra jelölt Csillag születikért a legjobb betétdal díját. Megindító beszédében mindenkit sikerült meggyőznie arról, hogy sikeresnek lenni nagyon nehéz.

A mexikói rendezők Oscar- sorozatát folytatta Alfonso Cuarón a legjobb idegen nyelvű film és rendezés kategóriájában győztes Roma című filmjével. Korábban a Gravitációval nyert hasonló díjat, Alejandro Inárritu a Birdmanért és A visszatérőért  Guillermo del Torro pedig A víz érintéséért kapott Oscart. A tavalyi év legmegindítóbb alkotásának híre kísérte a Romát, amely Cuarón legszemélyesebb története a Mexikó Roma negyedében töltött gyerekkoráról, a diktatúrában élő emberek hétköznapjairól. Javier Bardem stílusosan spanyolul beszélt a rendezőhöz a díj átadásakor, amit nehéz nem úgy értelmezni, mint egy fricskát Donald Trumpnak. Szinte az utolsó percekig a Roma számított a legjobb film kategória várományosának. Abban, hogy mégsem a fődíjat kapta meg, talán szerepet lehet annak, hogy elsősorban online forgalmazásra készült, és az amerikai filmakadémia még nem állt készen arra, hogy egy Netflix- filmet részesítsen Hollywood legnagyobb presztizsű díjában.

Szentgyörgyi Rita

 

Fontosabb díjak:

 • Legjobb film: Zöld könyv
 • Legjobb rendező: Alfonso Cuaron
 • Legjobb férfi főszereplő: Rami Malek (Bohém rapszódia)
 • Legjobb női főszereplő: Olivia Colman (A kedvenc)
 • Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Zöld könyv)
 • Legjobb női mellékszereplő: Regina King (If Beale Street Could Talk)
 • Legjobb eredeti forgatókönyv: Zöld könyv (Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly)
 • Legjobb operatőr: Roma
 • Legjobb vágás: Bohém Rapszódia (John Ottman)
 • Legjobb látványtervezés/díszlet: Fekete párduc
 • Legjobb jelmeztervezés: Fekete Párduc
 • Legjobb animációs film: Pókember – Irány a Pókverzum
 • Legjobb idegen nyelvű film: Roma

Megosztom