Hirdetés

Julia Roberts, a megunhatatlan

Google Plus

A filmvilág egyik legragyogóbb mosolyának, legmelegebb tekintetének a birtokosa Julie Fiona Roberts. Ezen a néven látta meg a napvilágot Georgia állam Smyrna nevű kisvárosában 49 évvel ezelőtt. Szabálytalan szépsége, megnyerő személyisége fokozott érzékenységet és vulkán természetet takar. Döntéseiben - legyen szó a magánéletéről vagy a pályájáról - mindig az ösztöneire, a megérzéseire hallgat. Évtizedekig vezette Hollywood gázsikirálynőinek toplistáját a Micsoda nő, az Erin Brockovich sztárja. Manapság nagyobb a csend, mint a felhajtás körülötte.  Háromgyerekes anyaként áttevődtek a hangsúlyok az életében a karrierről az anyaságra. A Jodie Foster rendezte Pénzes cápa nemrég újra összehozta azzal a férfipartnerével, akivel sokan barátságon túli érzelmeket sejtenek. George Clooney-val azonos hullámhosszon vannak humor, életvidámság, stílusérzék vagy éppen az állatok szeretete dolgában. Clooney mellesleg pótapukája Julia gyermekeinek, gyakori vendég a Roberts - Moder házaspárnál.

A régi családi fotókról egy lapátfogú, szemüveges, nyúlszájú kislány néz vissza, akit az osztálytársai csúfoltak, a fiúk inkább haverkodtak vele, mint randizni hívták. A Roberts lány tizenhárom évesen még állatorvos szeretett volna lenni. A színészetnek komoly előzménye volt, hiszen a családban szinte mindenki színészi karriert dédelgetett magában. A szülők, Betty Lou Bredemus és Walter Grady Roberts vándorszínészként találkoztak, színdarabokat írtak, később színiiskolát alapítottak. Három gyermekük született, Eric, Lisa és Julia, mindhármukból színész lett. Az ír, angol, skót és német felmenőkkel is rendelkező Roberts család hamar széthullott. A mama hat év házasság után beadta a válókeresetet és hozzáment Michael Motes-hoz, akitől egy lánya született. Juliát nagyon megviselte apja korai halála, mindössze tíz éves volt, amikor Roberts papa rákban elhunyt. A nagy ígéretként induló Ericet, aki többek között Bob Fosse és Koncsalovszkij filmjeiben szerepelt, kokainfüggősége akadályozta meg abban, hogy komolyabb karriert fusson be. Kezdetben ő egyengette Julia útját, beajánlotta az akkoriban New Yorkban modellkedéssel pénzt kereső húgát egy szereplőválogatásra. Julia kezdetben a Crime Story és a Miami Vice tévésorozatokban kapott kisebb szerepeket. A Mystic Pizza című romantikus szerelmi komédiában figyeltek fel először az érzéki szájú, vörösesbarna hajzuhatagot viselő, szívből mosolygó lányra. A Véres nap című filmben kisebb szerepet alakított bátyja oldalán. Első igazi megmérettetését egy beugrásnak köszönhette, Meg Ryan helyett játszotta el a halálos betegen is életvidám fiatalasszony szerepét az Acélmagnóliákban, amiért Oscar-jelölést is kapott a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

Gyönyörű, imádnivaló, ellenállhatatlan jelzőkkel illeték Juliát, amikor hosszú lábaira fekete lakkcsizmát húzott, miniszoknyában és szakadt pólóban kínálta bájait a Beverly Hills- i utcákon. A szerény költségvetésű házimozinak indult, Joel Schumacher rendezte Pretty Womannel  egycsapásra álomnővé magasztosult, akivel megannyi korabeli nő tudott azonosulni. A sármos Richard Gere oldalán az érzelmes prostit megformáló Roberts a zajos kasszasikert elért Micsoda nővel új szexszimbólumot teremtett. Rendezője szavaival élve:” Julia Roberts nem a szexet juttatja a nézők eszébe, mint Kim Basinger vagy Sharon Stone. Ha feltűnik a filmvásznon, mindenki védelmezni szeretné és elmagyarázni neki az életét.” Második Oscar-jelölt alakításával hosszú évekre megalapozta térhódítását Hollywoodban a romantikus filmek műfajában.

A húsz millió dolláros gázsikirálynők „klubjába” tíz évvel később Steven Soderbergh filmjével, az Erin Brockovich - Zűrös természettel lépett. Közben sorra jöttek a nagyobb költségvetésű produkciók a legváltozatosabb műfajban, mint az Egyenesen át, az Egy ágyban az ellenséggel, A Pelikán ügyirat, A zűr bajjal jár, Spielberg meséje, a Hook, aminek a forgatását magánéleti problémái miatt eléggé zaklatottan élte meg. A szerelem erejével című könnyfakasztó szerelmi dráma bukását is nehezen viselte. Viharos kapcsolatai pedig hol az egekbe emelték, hol depresszióba taszították. Roberts tipikusan az a színésznő, aki érzelmi megpróbáltatások idején rosszul működik a kamera előtt, hisztérikus, kezelhetetlen. Drámai mélységeket hozott ki belőle a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös élete John Malkovich-csal, a Michael Collins Liam Neesonnal, az Összeesküvés-elmélet Mel Gibsonnal, az Édesek és mostohák Susan Sarandonnal. Testre szabott hitelességgel mutatta meg a sztárlét fonákjait Hugh Grant oldalán az óriási sikert aratott Sztárom a páromban. A Micsoda nő folytatásának nevezett Oltári nőben Richard Gere oldalán személyes tapasztalatai okán is remekelt az oltár elől menekülő „házasságszédelgőként”. Roberts a nagy érzelmi megnyilvánulásokban, a velejéig romantikus love storykban érzi magát elemében a kamera előtt is, de azért a vicces vagány vagy éppen halálosan komoly szerepek is jól állnak neki. Nagy élvezettel vett részt az Ocean-trilógiában különösen George Clooney partnersége miatt. Hófehérke mindenre elszánt, gonosz mostohája sem állt távol tőle a Tükröm, tükrömben. Lelki sztriptíz terén a Közelebb című négyszereplős párkapcsolati dráma vagy az Augusztus Oklahomában gyilkos anya- lány kapcsolata tekinthető mérföldkőnek a pályáján. 

Jóakarói és kritikusai egyaránt értetlenül álltak Roberts elhatározása előtt, amikor 2006-ban úgy döntött, hogy a mágikus színpadi deszkákon is bizonyítani akar. Egy kortárs amerikai drámában, a Háromnapos esőben debütált a Broadway-n, és csúfos bukást volt kénytelen megtapasztalni. A személyiségének varázsával a mozivásznon hódító színésznő játékát merev lámpaoszlophoz hasonlították.

A családjával New Yorkban, Malibuban és Új – Mexikóban mozgó Julia igazán harmincas évei közepén állapodott meg. A szerelmi életét Irak Kuvait inváziójához hasonlította az amerikai bulvársajtó.  Minden forgatáson beleszeretett a partnerébe, és az sem volt ritka, hogy a házasság küszöbén megszökött az esküvő elől. Trófeái között szerepelt Richard Gere, Liam Neeson, Daniel Day Lewis, Kiefer Sutherland, Dylan McDemott, Sean Penn, Ethan Hawke, Benjamin Bratt, Matthew Perry, Jason Patric, Lyle Lowett. Az Egyenesen át felvételei során beleszeretett Kiefer Sutherlandbe. Már az egybekelést tervezték, ám a jeles nap előtt Julia visszalépett. Megtudta, hogy a színész megcsalta őt, válaszképpen Kiefer egyik legjobb barátjával, Jason Patrickal Európába szökött. Nagy megdöbbenést keltett, amikor 1993-ban váratlanul hozzáment Lyle Lowett countryénekeshez. Julia énekesnőként is bemutatkozott Lowett I love everybody című albumán. A villámházasság alig két évig tartott. Egy napon leleplező felvételek láttak napvilágot Lowettről egy szőke nő társaságában, és hosszas tépelődés után Roberts kiadta hűtlen férje útját. Nem sokkal később Benjamin Bratt televíziós színészben vélte megtalálni az igazit, akivel három évig járt. Állítólag azért szakítottak, mert Julia sürgette volna a házasságot, de Bratt nem akarta elkötelezni magát. "A mexikói" című akció vígjáték forgatásán ismerte meg Roberts Daniel Moder operatőrt. Éppen szerelmi bánatban szenvedett Bratt miatt, és a forgatási szünetekben Danny vállán sírta ki magát.  Nem telt bele fél év, és az akkor még házas Moder elvált, hogy elvehesse álmai asszonyát. Julia megszenvedett az anyaságért. 2004-ben egy ikerpárnak adott életet, egy ritka vérplazma betegség következtében veszélyeztetett terhességgel hordta ki Hazelt és Phinneaust. Majd 2007-ben megszületett harmadik gyermekük is, Henry. A mintaanyának tartott, szabadidejét meditációval és énekléssel töltő gyönyörű színésznő ötvenhez közel józan távolságtartással viszonyul a hírnévhez: „Nem tartom magam celebritásnak, legalábbis abban az értelemben biztosan nem, ahogy manapság ezt a szót használni szokták. Talán már túl öreg és lassú vagyok ehhez, de ez már számomra komplett őrültségnek tűnik.”                                                             

Szentgyörgyi Rita

Képek

Julia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlanJulia Roberts, a megunhatatlan

Google Plus

Galéria

Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan
 • Julia Roberts, a megunhatatlan

Hirdetés