Hirdetés

Madonna, A verhetetlen

Google Plus

Az idei MET Gálán előadott vadonatúj dalával, a Beautiful Game-mel cáfolta rajongói kritikáját, hogy manapság a zenébe teszi bele a legkevesebbet. Nemrég ünnepelte a hatvanadik születésnapját az elmúlt évtizedek talán legnagyobb hatású női ikonja.

Madonna, alias Louise Veronica Ciccione változatlanul a legjobban kereső popsztár. Hosszú ideje ő diktálja a divatot zenében, színpadi megjelenésben, videókban, hajviseletben, öltözködésben. Korunk egyik legördögibb átváltozóművésze, aki volt már punk és díva, szexszimbólum és konszolidált feleség, anyagias lány és a világvallásokkal flörtölő útkereső. Sokan fejtegették már a Madonna-titkot, de valahol mégis megfejthetetlen. Egy biztos, akaratban, elszántságban, a saját korlátait felülmúló szorgalomban és nem utolsósorban karizmában verhetetlen. Nincs olyan területe a nyilvánosságnak, amit nem fedne le: politizál, a demokraták színeiben kampányol, a kisebbségek védelmében emel szót, éhező gyerekeknek adakozik, kórházat épít Malawiban, örökbe fogad afrikai árvákat, sajátos hangvételű filmeket rendez.

Az a hajdani michigani lány mindent egy lapra tett fel: híres akart lenni. Szülei olasz bevándorlók voltak, édesanyját korán elvesztette, apja pedig feleségül vette a házvezetőnőjüket. Öt édestestvére mellé kapott két féltestvért. A természete már gyerekkorában hagyott kivetnivalót maga után, makacs volt, hirtelen haragú és fékezhetetlen. Ezzel szemben jól tanult. A tánc iránti vágya hamar megmutatkozott, beválogatták a pomponlányok csapatába is az iskolában. Ösztöndíjat kapott a Michigani Egyetemre, amit rövid úton otthagyott. Balett-tanára ösztönzésére 35 dollárral a zsebében New Yorkba ment táncos karriert építeni. Homoszexuális bárokban táncolt, mindenféle munkát elvállalta fánkárusítástól az aktmodellkedésig, mire végre táncosként dolgozhatott. Az ócska lebujoktól a New York-i avantgárd felső körökig sokféle férfival, élethelyzettel találkozott. Többször kirabolták és egyszer megerőszakolták.

1983-ban jelent meg az első lemeze, Madonna címmel. A világhírt a rákövetkező évben a Like a Virgin hozta el számára, a Billboard listát vezette, 12 millió példányt adtak el belőle. Az MTV első Video Music Awards díjátadóján szokatlan produkcióval állt elő, fetrengett a földön, nyögdécselt, gátlástalan szereplése egy csapásra ismerté tette. A Like a Prayer lemezzel és címadó dallal kezdődött Madonna háborúja a katolikus egyházzal. Égő keresztek előtt táncolt, megcsókolta a fekete Jézust a Like a Prayer videoklipjében. Az énekesnő a rasszizmus ellen szánt kiáltványa enyhén szólva nem talált megértő fülekre a Vatikán részéről. Később, a Blond Ambition turné idején maga a pápa kérte a híveket arra, hogy semmiképpen ne nézzék meg, amint az énekesnő két táncossal szexet imitál.

Húszas évei közepétől Madonna lázas elszántsággal vetette bele magát a filmezésbe. Meghallgatáson nyerte el első moziszerepét, állítólag 100 dollárt kapott az utcalány megformálásáért az Egy bizonyos áldozat című filmben. Sok közepes és felejthető film és alakítás sorából kiemelkedik a Kétségbeesve keresem Susant, amelyben lényegében önmagát alakítja, egy öntörvényű, szabad nőt. A Sanghaji meglepetés forgatásán ismerte meg Sean Pennt, akihez viharos, erőszaktól sem mentes házasság fűzte. Hosszú évek múltán is úgy beszélt exférjéről, mint élete legnagyobb szerelméről. A 90-es éveket Madonna rokokó jelmezben indította, a Vogue c. videoklippel. Bevállalós szex korszakát élte az Erotica lemezzel, a Sex fotóalbummal és a Madonnával az ágyban dokumentum-koncertfilmmel. Múzsája lett Jean – Paul Gaultier-nak, ő tervezte szadomazo fellépő ruháit és nem utolsósorban a csúcsmelltartós fűzőt, ami világhírűvé tette a francia divattervező fenegyereket. Madonna éveken át tigriskörmökkel harcolt nagy példaképe, Eva Peron szerepéért, maga mögé utasítva olyan vetélytársakat, mint Jennifer Lopez vagy Salma Hayek. Alan Parker rendezőnek hosszú levélben könyörgött, alkalmasságát bizonygatva, az Evita címszerepéért. A film magyarországi forgatása alatt derült ki, hogy Madonna várandós. Negyven évesen egyedül vágott bele az anyaságba, gyermeke apjával, Carlos Leon fitneszedzővel nem sokkal Lourdes születése után szakítottak. Hasonló történetet vitt filmre, A második legjobb dologgal, ami igazán a betétdala, az American Pie miatt maradt emlékezetes.

A 90-es évek végén Madonna zenei pályafutása csúcsára ért a Ray of Lighttal, egyben a legjobb imidzset sugallta magáról egyedülálló anyaként, akit már nem a pénz meg a pasizás érdekel, hanem az egyszerűség, a spiritualitás, a Kabbala misztikus tanításai. 

A 2000-ben megjelent Music című lemeze szintén szép sikert futott be. Magánélete is nagy fordulatot vett. Sting londoni születésnapi partiján megismerte leendő férjét, Guy Ritchie filmrendezőt, akitől Rocco nevű fia született. Zenei egyeduralmát némileg megtörte, hogy új énekesnők törtek be a piacra. Emlékezetes marad az MTV Music Awardon való közös fellépése Britney Spearsszel, Christina Aguilerával, amelynek végén Madonna megcsókolta a lányokat. Mivel színésznőként nem lett túl sikeres, rendezőként tette próbára magát. Három fura londoni lakótársról készítette a Mocsok és bölcsesség című vígjátékot a Gogol Bordello punkegyüttes zenéjével és közreműködésével. Egy újabb lemezturné, a Hard Candy kapcsán sokfelé eljutott a világba, így Dél-Afrikába is. Onnantól kezdve Malawi lett a szívügye, kiváltképpen az AIDS-es árva gyerekek, akiknek a megsegítésére alapítványt hozott létre és dokumentumfilmben hívta fel rájuk a világ figyelmét. Nemrég egy ikerpárt is örökbefogadott két korábban adoptált gyereke mellé. Ritchie-vel való házassága részben a nagycsaládos „terjeszkedésére” ment rá 17 éves Rocco fiúk Londonban maradt az apjával. A 21 éves Lourdes nemrég azzal keltett feltűnést, hogy hónaljszőrzettel pózolt egy divatcég kampányához.

Madonna 60 évesen sem hazudtolja meg önmagát: bejelentette ugyan, hogy a gyerekei miatt szakmai pihenőt tart, de gőzerővel készül újabb lemezére és filmrendezésére. Portugáliában, a fadóban talált inspirációt a dalokhoz. Wallis Simpson windsori hercegnő után (Országomat egy nőért) Michaela DePrince világhírű balerina életét készül megfilmesíteni.

Képek

Madonna, A verhetetlenMadonna, A verhetetlenMadonna, A verhetetlenMadonna, A verhetetlenMadonna, A verhetetlenMadonna, A verhetetlenMadonna, A verhetetlenMadonna, A verhetetlenMadonna, A verhetetlenMadonna, A verhetetlenMadonna, A verhetetlenMadonna, A verhetetlen

Google Plus

Galéria

Madonna, A verhetetlen
 • Madonna, A verhetetlen
 • Madonna, A verhetetlen
 • Madonna, A verhetetlen
 • Madonna, A verhetetlen
 • Madonna, A verhetetlen
 • Madonna, A verhetetlen
 • Madonna, A verhetetlen
 • Madonna, A verhetetlen
 • Madonna, A verhetetlen
 • Madonna, A verhetetlen
 • Madonna, A verhetetlen
 • Madonna, A verhetetlen

Hirdetés