Uralkodók, hercegek

Manapság már nem ritka, hogy koronás fők, a trón várományosai szerelemből kötnek házasságot, mint ahogy arra is van bőven példa, hogy „egyszerű halandót”, közembert választanak hitvesüknek. De míg száz évvel ezelőtt kényszerből mondtak le a rangjukról és a vele járó kiváltságokról a királyi családok „eltévedt bárányai”, addig napjainkban önként, szabad választásból dönthetnek a civil élet mellett. Olyan eset is van, amikor tragédiák, botrányok, törvénysértések miatt kénytelenek megválni rangtól, címtől, kivételezett státusztól.

2020 legnagyobb uralkodói szenzációját a brit uralkodóház szolgáltatta, amikor januárban Harry herceg és Meghan Markle bejelentette, hogy megosztott életet folytatnak a továbbiakban az Egyesült Királyság és Észak-Amerika között. A királyi család nem hagyta jóvá a döntésüket. II. Erzsébet eddig sem kedvelte unokája választottját, Meghant, és tisztában van azzal is, hogy Harry-ból valószínűleg soha nem lenne uralkodó. Agglegény korában Harry herceg jelesen helytállt, a nagyanyja hadseregében szolgált a fronton, és megannyi hivatalos kötelezettségnek tett eleget. A királynő megadta a kívánt szabadságot unokájának, amire annyira vágyott, cserébe viszont nem képviselheti a feleségével a királyi családot a távollétében. Az ő királyi fensége megszólításban, valamint a közpénzbevételből sem részesülhetnek a jövőben.

Jelenleg sztárpárként élnek Los Angelesben, az ex-hercegné hollywoodi karrierjét egyengeti, legutóbb egy elefántokról szóló filmet narrált. A hírek szerint Harry nem rajongott azért, hogy ilyen messzire költözzön a családjától, és azt sem tudni, hogy mihez kezd majd a civil életben. Annyi bizonyos, hogy sok gyereket szeretnének, és Meghan második közös gyermeküket hordja a szíve alatt.

A szerelemből a rangjukról lemondott koronás fők sorában szerepel Lennart Bernadotte svéd herceg története, aki 1932-ben a szülei komoly felháborodására kötött házasságot egy bizonyos Karin Nissvandt-tal, és ezzel a döntésével a svéd törvények értelmében elvesztette a trónhoz való jogát. A boldog frigyet boldogtalan együttélés követte. A herceg családja azzal próbálta vigasztalni Lennartot, hogy a Bodeni-tónál egy csodálatos birtokot hagytak rá, ahol botanikus kertet alakított ki.

Károly román király is a családja ellenzésére nősült, kétszer is közembert vett feleségül, mindkét házassága kudarccal végződött. Az első ara Zizi Lambrino táncosnő volt, akinek az oldalán titkos viszonyba kezdett Magda Lupescuval, ezért 1925-ben le kellett mondania a trónöröklés jogáról. A román királyi dinasztiában nem volt több lehetséges utód, ezért később mégis királlyá koronázták. Végül újra lemondatták, mert oltár elé vezette Magdát.

VIII. Eduárd brit király története talán a legismertebb a királyi rangot a szerelemre cserélt koronás fők közül. Ő volt II. Erzsébet nagybátyja, és a brit trón várományosa, így amikor apja, V. György meghalt, Eduárd lett az uralkodó. Már agglegény korában is sok botrány övezte az afférjai miatt, de amikor trónra került, senki nem tűrte tovább a kényes ügyeit. A francia Riviérán ismerte meg Eduárd Wallis Simpsont, a már háromszor elvált, a náci tisztek barátságát is élvező amerikai nőt, akit az anglikán egyház, a királyi család, a brit kormány ellenzése ellenére feleségül vett. Eduárd kevesebb, mint egy évet töltött a trónon, a koronázására nem került sor, 1936-ban lemondott. „Lehetetlennek bizonyult számomra hordozni a királyi kötelességek és felelősségek nehéz terhét annak a nőnek a támogatása és segítsége nélkül, akit szeretek” – indokolta döntését.

A holland királynő, Beatrix lemondását a trónról 33 év uralkodás után egy tragikus esemény indokolta. Az idős uralkodónőt Vilmos Sándor fia követte a trónon. „Itt az ideje, hogy az országért viselt felelősséget az ifjabb nemzedéknek adjam át”- kezdetű beszéde mögött egy fájdalmas esemény húzódott meg. Beatrixet, aki három fiúgyermeknek adott életet, szörnyű sorscsapás érte 2012-ben. Legidősebb fia, Friso herceg síbalesetet szenvedett Ausztriában, egy lavinaomlás következtében a hótömeg alatt találtak rá. Több mint egy évig feküdt kómában, majd szervezete feladta a harcot. Beatrix minden idejét fia kórházi ágya mellett töltötte egészen annak haláláig.

A spanyol I. János Károly 76 évesen döntött úgy, hogy „visszaadja a koronát”. Hivatalosan az egészségének a hanyatlásával indokolta elhatározását, ám a helyzet sokkal összetettebb volt. A veje korrupciós botránya és a saját átláthatatlan pénzügyei álltak a döntés hátterében. A sajtó megszellőztette a spanyol király titkos magánéletét egy német üzletasszonnyal, Corinna zu Sayn Wittgensteinnel, akinek madridi villákat és egyéb üzleti befektetéseket adományozott. Negyven év uralkodás után 2014-től a fia, Fülöp követte I. János Károlyt a trónon. „Fülöp megtestesíti a stabilitást, amely a monarchia intézményének a záloga. Megnyitja a remény új korszakát, amelyben a megszerzett tapasztalat egy új nemzedék lendületével párosul.”- mondta a lemondott király az utódjáról. Fülöpnek nem volt könnyű dolga, részben apja tisztázatlan gazdasági ügyei, részben a saját testvérének, Krisztinának, illetve férjének az adócsalása miatt. Korábban nem volt példa a spanyol királyi családban arra, hogy bíróság elé kellett volna állni. Spanyolországban tüntetések is voltak Krisztina férjének korrupciós ügyei miatt, aminek az lett a következménye, hogy a hercegnőt megfosztották a címétől, mert a vád szerint ő is részt vett kézilabdázó férje adóelkerülési botrányában. Krisztinát később felmentették az adócsalás vádja alól,  a férjét pénzbüntetésre és több mint ötévnyi börtönbüntetésre ítélték. Krisztina jelenleg egyedül neveli négy gyermekét.

„A svéd király kitette az unokáit a királyi családból”- szalagcímmel jelentek meg a lapok 2019-ben. A jelenlegi uralkodó, XVI. Károly Gusztáv három gyermeke közül Viktória koronahercegnőnek, aki őt követi majd a trónon, és Viktória gyerekeinek engedélyezte a továbbiakban a királyi fenség megszólítást, a hercegi és hercegnői címet. A királyi bejelentés értelmében a többi gyermekét és unokáit felmentette az államfői családot érintő kötelességek alól. Miután Károly Gusztáv döntése nagy visszhangot keltett a sajtóban és a családon belül is, a király módosította korábbi kijelentését: minden unokája megtarthatja a hercegi címet, de az adófizetők pénze nélkül kell majd boldogulniuk, cserébe magánügyekben, házasságkötésben nem kell majd engedélyt kérniük az uralkodótól.

Szentgyörgyi Rita

Megosztom