Hirdetés

Rihanna, Barbados büszkesége

Google Plus

A Sziget Nulladik napján exkluzív fesztivál koncertet, lenyűgözően látványos show-t ad az r&b, a reggae, a pop fekete királynője. Nyolc Grammy-díj, tizenkét Billboard Music Award-győzelem, több mint ötvennégy millió eladott nagylemez és kétszáztíz millió kislemez fűződik a nevéhez. Legfrissebb dalához, a Workhöz készült klipet közel százmilliószor nézték meg két hét alatt. Szállóigévé vált Umbrella című dalának „ella, ella” része, a Rolling Stone magazin pedig beválogatta az ötszáz legnépszerűbb dal közé.

A barbadosi születésű Rihanna Madonnát tartja a példaképének, az ő öltözködési stílusa, zenéje gyakorolta rá a legerősebb hatást. Emellett a kedvencei között van Whitney Houston, Mariah Carey, Beyoncé, Janet Jackson is. A Time magazin 2012-ben beválasztotta a száz legmeghatározóbb személyiség közé. „Rihanna napjaink egyik leglenyűgözőbb, legszexibb, legkedveltebb, legtehetségesebb művésze. Nagyon keményen megdolgozik mindenért.” – mondta róla a divattervező Stella McCartney. Hazájában olyan népszerűségnek örvend, hogy a születésnapját Rihanna-napnak, nemzeti ünnepnek nyilvánították. Barbados kulturális nagykövete, egyben hivatalos turisztikai arca. Számos karitatív akcióhoz adja a nevét, 2006-ban megalapította a Believe jótékonysági szervezetet a halálos beteg gyerekek megsegítésére. A Cartier Love jótékonysági nagyköveteként az AIDS veszélyeire hívja fel figyelmet. Sokoldalúságát más művészeti ágakban is kamatoztatja a zenén kívül, amellett, hogy előadóművész, dalszerző, producer, táncos és színésznő, divattervezéssel is foglalkozik. 2013-ban személyi stylistjával együtt női kollekciót dobott a piacra. Armani felkérésére Skin című dalával reklámozták az Emporio Armani fehérneműit. Manapság a Dior Secret Garden kampányának a reklámarca.

Rihanna „gyengéi” a tetoválások, szinte nincs olyan testrésze, ahol ne lennének ábrák, mondások, jelképek, szanszkrit vagy angol nyelvű szövegek. Először egy hangjegyet tetováltatott a bokája fölé, amit később sólyomfejjel egészített ki. Volt barátja, Chris Brown hatására egy törzsi sárkánnyal díszíttette a jobb kezét. Nagymamája emlékére választotta Isis istennő képét a másik kezére. A nyakára keresztet rajzoltatott, az ujjai, a hónalja, a füle mögött, a csípőjén is található egy-egy rajzos-szöveges „üzenet”. Rihanna image teremtésének szerves része a gyakori hajszín és forma váltogatása, korszakoktól, hangulatoktól függően. Az évek során volt már fekete, vörös, rózsaszín, narancssárga, platinaszőke, lila.

A huszonnyolc éves Robyn Rihanna Fenty valaha szende kislányként kezdte. A barbadosi Saint Michaelben született 1988 február 20-án, a Halak jegyében. Utóbbit azért tartja fontosnak, mert hisz a misztikus dolgokban. Gyerekkorára rányomta a bélyegét apja, az ír származású Ronald Fenty szenvedélybetegsége, alkohol- és kábítószer függősége. Édesanyja, az afro-guyanai származású Monica Braithwaite három gyereket nevelt, Rihannát és két fivérét, Rorrey-t és Rajadot. A szülők hamarosan elváltak, az apa második házasságából két féltestvér született. Az érzékeny lelkű kislány hét éves korában kezdett érdeklődni az éneklés iránt, nagyrészt a reggae zene hatására., amelyen felnőtt. A Charles F. Broome Memorial általános iskolában kezdte meg tanulmányait, majd a Combermere középiskolában folytatta, ahol megalakított egy háromfős lánybandát két osztálytársával. A nyári szünidőben felfigyelt az énekükre Evan Rogers producer, aki éppen a szigeten nyaralt. Annyira meggyőzte őt Rihanna hangja, hogy nem volt kérdéses a folytatás: az akkor tizenhat éves lány a producer hívására  anyjával  az Egyesült Államokba utazott. Napi sok órás ének gyakorlás után Connecticutban elkészültek az első demófelvételek, köztük a későbbi világsikert hozó Pon de Replay című számmal. Több lemezkiadónak is elküldték, végül Jay Z látta benne a legnagyobb fantáziát, aki meghívta Rihannát egy élő stúdióéneklésre. Elbűvölte a hangja, és rögtön lemezszerződést ajánlott neki. Első albuma, a Pon de Replay slágert is tartalmazó Music of the Sun 2005-ben jelent meg, és a Billboard 200-as listáján rögtön a 10. helyen nyitott, ami szokatlan teljesítmény egy teljesen ismeretlen előadótól. A Girl Like Me című második albuma hozta meg Rihanna számára az áttörést, ezzel robbant be a popiparba és a nemzetközi médiába.  Első világkörüli turnéja a Good Girl Gone Bad albumhoz kötődik 2007-ben, amelyen a Jay-Z-vel közösen előadott világslágere, az Umbrella is szerepelt. Majd egy év múlva következett a három plusz dalt tartalmazó Good Girl Gone Bad: Reloaded, amely a Maroon 5-al közös listavezető If I Never See Your Face Againt és a Disturbiát is tartalmazza.  2009-es Rated R című albumát a Rolling Stone magazin úgy jellemezte, hogy Rihanna elhozta a popzene év egyik legjobb felvételét azzal, hogy a hangzását egészen új mederbe terelte. Ezzel az albummal indult második világ körüli turnéjára, a Last Girl On Earth Tourra. Az 52. Grammy Awardson pedig a Run This Townnal a legjobb rap dal kategóriában aratott győzelmet. 2010 nyarán rögzítette Eminemmel a Love The Way You Lie dalt, aminek jelentős nemzetközi sikere lett. Ötödik stúdióalbuma, a Loud turnéja során 2011-ben Budapestre is ellátogatott, a Papp László Sportcsarnokban adott emlékezetes koncertet.

A Talk That Talk című hatodik stúdióalbuma We Found Love szerzeményét tartják sokan Rihanna legsikeresebb felvételének. 2013-ban újabb közös felvételt jelentett meg Eminemmel, a The Monstert, ami akkora nemzetközi sikereket aratott, hogy Rihanna a legkelendőbb pop előadó lett, maga mögött hagyva Mariah Carey-t és a Beatles-t. 2015-ös  Four Five Seconds című akusztikus dalával mind hangzás, mind dalszöveg terén meglepte a rajongóit. A felvételen Paul McCartney és az énekesnő jó barátja, Kanye West is közreműködött.

Rihanna 2012 óta nem adott ki új albumot, sokévi várakozás után idén rukkolt elő az Anti-val. Rajongói egy részének vélhetően csalódást okoz, hiszen csillogó popslágerek helyett a világgal és önmagával kapcsolatos állásfoglalást tükröző dalok szerepelnek rajta. A megszokott r&b-s stílus mellett a funky, a soul, a country ballada műfajában váratlan zenei megoldásokkal él. A kritikusok szerint az Anti valami nagyon fontosnak a kezdete az énekesnő karrierjében.

A kihívó megjelenésével, merész szövegeivel, szexi klipjeivel és látványos show-ival rajongók millióit lelkesítő, hisztis sztár hírében álló Rihanna megjárta a maga poklát: évekig alkoholfüggő volt, a kábítószereket is kipróbálta, és több partnerével volt tettlegességig fajuló botránya. Sokkolta a világot, amikor 2009 februárjában Grammy-fellépését az utolsó pillanatban eltörölték, mert barátja, Chris Brown szétverte az arcát. A férfit bántalmazás gyanújával letartóztatták, öt év próbaidőt kapott. Rihanna a családon belüli erőszakot elszenvedő nők szimbóluma lett, mégsem állt ki nyilvánosan a nők elleni erőszak ellen. Brownnal azóta is egy se vele se nélküle kapcsolatot folytat, folytatott, sőt azt mondta róla, „Ő az a férfi, akit a halálomig szeretni fogok.” 2010-ben szakítottak ugyan, de két év múlva újra egy párt alkottak, majd újabb szakítás után időnként ismét felbukkan az énekes, dalszerző Brown Rihanna életében. A baseballsztár Matt Kemphez komoly érzelmi szálak fűzték az utóbbi években az énekesnőt.  Egy interjúban azt mesélte, hogy Kemp oldalán végre boldog, biztonságban érzi magát. Aztán mégis szakított vele, arra hivatkozva, hogy ritkán látják egymást. A rapper Drake-kel is volt viszonya, de mindössze három hónapig tartott.  A hírek szerint most éppen szingli, de nem fél az egyedülléttől.

Szentgyörgyi Rita

Képek

Rihanna, Barbados büszkeségeRihanna, Barbados büszkeségeRihanna, Barbados büszkeségeRihanna, Barbados büszkeségeRihanna, Barbados büszkeségeRihanna, Barbados büszkeségeRihanna, Barbados büszkeségeRihanna, Barbados büszkeségeRihanna, Barbados büszkeségeRihanna, Barbados büszkeségeRihanna, Barbados büszkeségeRihanna, Barbados büszkeségeRihanna, Barbados büszkeségeRihanna, Barbados büszkeségeRihanna, Barbados büszkeségeRihanna, Barbados büszkeségeRihanna, Barbados büszkeségeRihanna, Barbados büszkesége

Google Plus

Galéria

Rihanna, Barbados büszkesége
 • Rihanna, Barbados büszkesége
 • Rihanna, Barbados büszkesége
 • Rihanna, Barbados büszkesége
 • Rihanna, Barbados büszkesége
 • Rihanna, Barbados büszkesége
 • Rihanna, Barbados büszkesége
 • Rihanna, Barbados büszkesége
 • Rihanna, Barbados büszkesége
 • Rihanna, Barbados büszkesége
 • Rihanna, Barbados büszkesége
 • Rihanna, Barbados büszkesége
 • Rihanna, Barbados büszkesége
 • Rihanna, Barbados büszkesége
 • Rihanna, Barbados büszkesége
 • Rihanna, Barbados büszkesége
 • Rihanna, Barbados büszkesége
 • Rihanna, Barbados büszkesége
 • Rihanna, Barbados büszkesége

Hirdetés