Will Smith, a sokrétű

Budapesten ünnepelte legújabb filmje, a részben Magyarországon forgatott akció-thriller, a Gemini Man bemutatóját, egyben az 51.születésnapját a sokrétű amerikai sztár. A jeles alkalomra Jazzy Jeff zenész kollégáját is magával hozta, akivel a Szent István Bazilika előtti téren látványshow-val fűszerezett koncertet adott. Tavaly azzal keltett feltűnést a magyar fővárosban, hogy a Lánchíd tetejéről posztolt fotókat.

Willard Carrol „Will” Smith Junior azon kevés emberek egyike, akik a szórakoztatóipar több ágában is komoly sikereket könyvelhetnek el. A film – és tévésztár, többszörös Grammy- díjas rapper Philadelphiában született és nevelkedett. Anyja iskolai adminisztrátorként dolgozott, apja hűtőipari mérnök volt. Vallásos, baptista családban nőtt fel. Megnyerő külsejéhez furfangos természet társult. Nagy népszerűségnek örvendett, mind a fiútársai, mind a lányok körében. Nem igazán szeretett tanulni, a középiskola elvégzése után nem akart főiskolára menni, noha ösztöndíjasként felvették volna a Massachusetts Egyetemre. A megtisztelő Prince, vagyis Herceg becenév még kamaszkorában ragadt rá. Tizenéves korában kezdett el rappelni, egy bulin ismerte meg Jazzy Jeffet, akivel létrehozta a D.J.Jazzy Jeff&The Fresh Prince nevű formációt. Később csatlakozott hozzájuk Ready Rock C, polgári nevén Clarence Holmes is.

Will Smith a Kaliforniába jöttem című televíziós sorozattal szerzett komoly népszerűséget. A hat évadot futó sorozatot számos televíziós film követte, amelyekben vicces figurákat hozott. Az igazi nagy áttörést a Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk? akciófilm hozta meg számára, 1995-ben. Martin Lawrence-szel nagydumás rendőrpárost alakítottak benne. A filmezéssel párhuzamosan zenei karrierjét is folytatta, immár szólóban, a The Fresh Prince nevű rapperként. Az akciófilmek egyik legszexisebb hősévé vált, kasszasikert kasszasikerre halmozott. A Függetlenség napja című sci-fiben egy ifjú pilótát alakított, aki egyaránt elkötelezett a családja és a katonaság iránt. A Men in Black – Sötét zsaruk képregény adaptációban a titkosügynökségnek dolgozó fekete ruhás férfit játszottak Tommy Lee Jones-szal, akik a Földre érkező űrlényeket ellenőrzik. A sci-fi vígjáték fődalát is Smith szerezte, amiért Grammy-díjat kapott, egyben a filmet Golden Globe-ra is jelölték.

Utólag nagy ballépésnek tartja, hogy visszautasította Neo szerepét a Mátrixban, hogy elkészíthesse a Wild Wild West – Vadiúj vadnyugatot. Igaz, Keanu Reeves láttán, úgy érezte, hogy nem lett volna megfelelő a szerepre. Míg a Mátrix világsiker lett, hatalmas rajongótáborral, addig a Vadiúj vadnyugat leszerepelt a jegypénztáraknál olyannyira, hogy Smith a legrosszabb alakításnak járó Arany Málna díjat kapta. A 2000-es évek újra az élvonalba állították a nem csak akcióhősként vagy vígjátéki figuraként ismert színészt. 

A Men in Black 2 – Sötét zsaruk és a Bad Boys 2 – Már megint a rosszfiúk  a korábbi sikereinek a folytatása. Az Én, a robottal, A randiguru romantikus vígjátékkal, majd a Legenda vagyok akció-sci-fi filmmel is nagyot szakított nézettségben. 

Az afroamerikai színész karrierjének egyik legnagyobb kihívást az Ali című film címszerepe volt, amely a legendás bokszoló, Muhammad Ali életét mutatta be. Alakításáért Oscar-díjra is jelölték. Fiával, Jaden Smith-szel három filmben is együtt szerepelt, A boldogság nyomában, A karate kölyök és A Föld után című sci-fiben. A boldogság nyomában filmdrámával, egy nincstelenből brókerré váló férfi sikertörténetével újabb Golden Globe- és Oscar-jelölést tudhatott a magáénak. Érdekesmód minkét Oscar-jelölését élő személy megformálásának köszönheti. A drámai hangvételű, igaz történeten alapuló Sérülés című filmdrámában törvényszéki patológust játszott. A film egy amerikai focicsapat játék közben maradandó károsodást szenvedett focistáinak az eltussolt tragédiáját helyezte fókuszba. Smith kedvenc szerepeinek a sorában említi Mike Lowrey detektív alakját, akinek harmadszor is a bőrébe bújt a Bad Boys 3 – Mindörökké rosszfiúkban.

A jó kiállású, remek humorú, a műfajok között könnyeden közlekedő Smith-t többször is megválasztották az év legbefolyásosabb hollywoodi színészének. A legjobban fizetett sztárok listáján is előkelő helyen szerepel. A Guinness Rekordok könyvébe is beírta a nevét azzal, hogy 24 órán belül részt vett A randiguru három premierjén is, Londonban, Manchesterben és Birminghamben.

A magánéletét illetően a liberális nézeteket valló Will Smith konzervatív családapa. Első felesége Sheree Zampino volt, akivel három évig éltek házasságban. Egy fiúk született, Willard Christopher Smith, aki feltűnt apja egyik videóklipjében. Második felesége Jada Pinkett színésznő, aki manapság egy televíziós talk show-val hallat magáról. All Of  Us címmel korábban egy televíziós vígjátéksorozatot is készítettek együtt, amit a saját életük ihletett. Két gyermekük közül a 19 éves Willow igazi modell alkatú szépség, aki már hét évesen bátyjával, Jadennel debütált apjuk oldalán a Legenda vagyok című filmben. A Smith család szoros barátságot ápol Tom Cruise-zal és volt feleségével, Katie Holmes-szal. Will nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy belépett volna a Szcientológiai Egyházba, mindenesetre elismerően nyilatkozott a szcientológiáról. Szabadidejében a videójátékok, a sakk, a bingó szerelmese. Miamiban, Philadelphiában és Los Angelesben is van háza, de az öreg kontinensen is szeret barangolni.

Szentgyörgyi Rita

Megosztom