Bornak is mestere

​Magazinunkban olvashattak már Benyeda Tiborról, aki tanít, bíráskodik, versenyeket szervez, az iskolában önálló tantárgyként oktatja a sakkmatekot. Nem csupán a szellemi sportnak a mestere, hanem – ismertük meg új oldaláról – magas szinten értője a bornak, a borászatnak is. Szó sincs holmi vadonatúj területről, valójában eredeti szakmájához tért vissza, amikor a finom nedűk világa felé fordult.

„Harmincöt éve vagyok borász, 85-ben végeztem Budafokon, s borásztechnikusként jó másfél évtizedig dolgoztam a szakmában. Most tehát inkább folytatásról van szó, miközben a sakktól sem szakadok el” – magyarázta. Megtudtuk tőle, hogy a borkészítésbe is belekóstolt, kacérkodik az újrakezdés gondolatával, bár a saját, Benyeda-féle palackozott bor előállítása még odébb van…

„Ahogyan a sakkban, itt is magasak a minőségi elvárásaim, amelyeket a borral szemben, a borászattal kapcsolatosan támasztok. Nem főállású borász akarok lenni, hanem olyan valaki, aki a sakkhoz hasonlóan ezt is minőségi módon műveli. Például nagyon is el tudom magam képzelni a borturizmusban…” – jelentette ki, mi pedig már láttuk is magunk előtt Benyeda mestert, amint csoportot vezet, magyarázza a pompás nedűk világának titkait, vagy éppen valaki termékét népszerűsíti, értékesíti, mielőtt a kellő szaktudás, a sok esztendős tapasztalat birtokában a saját márka megteremtésébe, az igazán minőségi bor készítésébe is belevág.

„Legelőször feltérképeztem a kínálatot, a Borháló Sashalommal kezdtem, tesztelve, melyek a valóban jó, igényes, minőségi áruk, hogy aztán a borkultúrában járatos emberként, független szakértőként bárkinek, aki hozzám fordul, hiteles tanácsokkal szolgálhassak. Szeretnék mielőbb létrehozni egy kis egyesületet is” – vázolta a folytatás feladatait, szaktudásának kamatoztatására készen.

Vagyis az első lépéseken már itt is túl van…

www.besakk.hu