Interjú Benyeda Tibor sakkoktatóval

Játék és sport. A legkisebbektől kezdve a középkorúakon át az aggastyánokig játszhatják és játsszák is szerte földön. A perzsa eredetű szellemi sport legkiemelkedőbbjei pedig sakkolimpián, vagy éppen világbajnokságon dönthetik el, ki mozog bábuival a legotthonosabban a 64 mező alkotta táblán. A csúcsmagasságba eljutni persze csak az tud, aki – túl a tehetségen – szorgalmasan, napi sok-sok órában külön is foglalkozik a sakk tudományával. A grádicsokon felfelé vezető úton azonban nem árt, ha hozzáértő kísérője is akad az embernek, példának okáért olyan oktató, mint amilyen Benyeda Tibor. Aki szintén nebulóként kezdte annak idején, hogy aztán megszerezze a TF-en a sakkedzői oklevelet, a nemzetközi sportági szövetségnél, a FIDE-nél pedig az edzői minősítést.

Hamar elkötelezte magát…
Szakközépiskolai testnevelő tanárommal már fejben, figurák nélkül is „meccseltünk”, de az igazi áttörést számomra Karakas Éva nagymester jelentette az MTK csapatában, ekkor kezdtem mélyebben foglalkozni ezzel a sporttal. Onnantól minden szabad percemet a sakknak szenteltem, tanultam, játszottam, versenyeztem.

Manapság pedig már leginkább tanít, bíráskodik, miközben versenyez is.
Versenyzőket készítek fel, versenyeket, diákolimpiákat szervezek, iskolai keretek között pedig negyedikeseknek-ötödikeseknek önálló tantárgyként oktatom a sakkmatematikát. Az effajta tudást az élet sok területén lehet kamatoztatni.

Összefoglalná, mire jó a sakk, miben segít?
Általa fejlődik a stratégiai gondolkodás, a taktikai készség, aki sakkozik, annak jobban megy a matek is, főleg a geometriai feladatok megoldása. Amellett pedig önuralomra, kitartásra, a kudarcok elviselésére, lényeglátásra nevel, s fejleszti például az összpontosítási, emlékező- és tanulási készséget, karbantartja mind a hosszú-, mind a rövidtávú memóriát. Ha valaki öregkorban sakkozik, akkor szellemi aktivitása nagyobb lesz, mint hasonlókorú társaié. Az sem véletlen, hogy manapság már a vezetői képzéseken is egyre nagyobb szerephez jut a sakk.

Lépjünk ki az iskolából; a tanterem falain kívül hol a helye a sakknak az ön életében?
Különböző intézményekben, így óvodákban is tanítok, a legújabb, és számomra különösen fontos fejlemény pedig az, hogy decemberben megalakult az Art 3F Sportegyesület. A névadás nem véletlen, a pesterzsébeti Art Pub étterem emeleti teremrészében működünk, oda szervezünk versenyeket és ott zajlik a sakkoktatás is. 

A fehér-fekete bábuk világában csak a XX. kerületi Lajtha utcában, az új sportegyesületben képződnek Benyeda-tanítványok?
A központi helyünk a Jókai téren, a Medosz Hotelben lelhető fel, ott is folyamatos az oktatás, egymást érik a versenyek, rendre szombatonként. Itt működik a Szeben sakkiskola, ennek keretében bonyolítjuk le a szakmai rendezvényeinket. Az óvodásoktól a középiskolásokig terjed az ifjú sakkozók palettája, s hadd említsem meg, hogy külön edzőjük van a kezdőknek és a haladóknak egyaránt. A sakkot szerető gyerekeket ide is várjuk, a képességfejlesztést pedig nagyban segítik a nyári táboraink.

Honlapjukon, a www.besakk.hu  oldalon több elérhetőségi címet is megadnak. Az utcáról is betoppanhat bárki önökhöz?
Valóban, Budapest több pontján fogadjuk az óvodásokat, iskolásokat, felnőtteket. Viszont a foglalkozásokon, edzéseken csak és kizárólag előzetes jelentkezést követően lehet részt venni. Vagyis, akik jönni akarnak, hívhatnak bennünket telefonon (06-30-8121121), vagy jelentkezhetnek e-mailen (besakk@besakk.hu). Van iskolai felkészítő programunk, amelynek lényegét óvodai képességfejlesztő sakk- és logikai foglalkozásaink adják, van kifejezetten óvodai sakkoktatás, versenyekre felkészítő edzés, a nagyobbaknak pedig sakk-matekos foglalkozás. 

Jancsó Kornél

Megosztom