Napfény Otthon

Az idős emberek számára otthont nyújtó Napfény Otthon Alapítvány olyan életformát biztosít a beköltözőknek, ahol a saját apartmannal rendelkező lakók szállodai színvonalú kényelemben részesülnek. A beköltözők hétköznapjait olyan szolgáltatások könnyítik, mint a helyszínen rendelő háziorvos, gyógytornász, de a házakban működik saját étterem, patika, imaszoba, sőt, még a fodrász is házhoz jön!

A Budapesten és Érden működő otthonok rendkívül elkötelezett igazgatója, Dr. Tóth István és orvos igazgatója, Dr. Komlósy Hajnalka.

Mesélne egy kicsit arról, hogyan fogalmazódott meg Önökben az ötlet, hogy idősek otthonát építsenek?
Miután magam is háziorvosként dolgoztam, a munkám során tapasztaltam meg, mennyire nem megoldott Magyarországon az időskorú emberek színvonalas ellátása. Gyakran találkoztam olyan helyzetekkel, ahol az idősek megváltozott testi, vagy szellemi állapotuk miatt már kevésbé, vagy egyáltalán nem voltak képesek önállóan ellátni magukat. Tapasztaltam, hogy a családoknak is komoly terhet jelent a rászoruló családtag helyzetének megoldása – meséli orvos igazgatóasszony.  Együttes erővel határoztuk el, hogy olyan otthont építünk, ahol a beköltözők a lehető legnagyobb kényelemben, személyre szabott gondozás mellett, biztonságban élhetik mindennapjaikat. Fő célunk annak a gondolatnak a közvetítése, hogy az idős, segítségre szoruló emberek is választhatnak olyan életformát, ahol megváltozott igényeiket a legkorszerűbb körülmények között látják el.

Mára már négy intézményben várják a beköltözőket. Milyen szolgáltatásokra számíthat, aki itt szeretne élni?
A budapesti ház a városias környezetet kedvelőknek ideális, az érdi otthonokra pedig a családi házas, vidékies hangulat jellemző.  A Füvészkert szomszédságában épült hat emeletes budapesti otthon pont olyan, mint egy kiemelkedő színvonalú társasház és elegáns szálloda ötvözete. A beköltözők választhatnak a kisebb, egyszemélyes apartmanok, illetve a hálószobával kiegészített nagyobb alapterületű lakások között. Az apartmanok egyszemélyesek, ezzel biztosítva mindenkinek a saját intim életteret. Természetesen a házaspárok, élettársaknak és testvérpárok igény szerint lakhatnak együtt is. A szobákban fürdőszoba, minikonyha, telefon, kábeltévés csatlakozás és nővérhívó szolgálja a beköltözők kényelmét és biztonságát. Lehetőség van rá, hogy mindenki a saját bútorával és lakberendezési tárgyaival rendezze be a szobákat, így a lakót a szeretett dolgai és emlékei veszik körül.  A tágas, parkettás szobák kialakításánál az esztétikum mellett az idős emberek speciális igényeinek szem előtt tartása volt a fő szempont. Éppen ilyen megfontolásból került az összes fürdőszobába lehajtható fürdető szék és igény szerint az intézmény elektromos betegápolási ágyat is biztosít. Minden emelet középső részén működik egy felszerelt nővérpult, és egy hangulatos társalgó, ahol egymással és vendégeikkel is találkozhatnak a lakók.

Az itt működő étterem napi háromszori étkezést kínál a lakóknak, de figyelembe vesszük a speciális diétát tartók külön igényeit is. A főzés mellett a háztartás egyéb gondjai is lekerülnek az idős emberek válláról, takarítószemélyzet végzi a szobák rendben tartását, mosást, vasalást is. Ám azok számára, akik szívesen végzik maguk ezeket a teendőket, külön mosó-vasalóhelyiség, hobby konyha áll rendelkezésre.

Feltűnően szépek és elegánsak a ház belső terei…
Szándékosan ügyeltünk rá, hogy az otthon még véletlenül se emlékeztesse a belépőt rideg kórházi közegre. A ház belső tereit növényekkel, festményekkel tettük otthonossá, a belső kis kert egyik külön kuriózuma az a falfestmény, melyet egy operaházi díszletfestő művész készített.

Milyen programlehetőségeket kínálnak az itt lakóknak?
A ház falain belül különféle hobby szakkörök működnek, rendszeresen szervezünk mozidélutánokat, és a születés- és névnapok is remek alkalomnak bizonyulnak egy-egy zenés-táncos összejövetelhez. Külön nagy örömünkre szolgál, hogy márciusban ünnepelhetjük az egyik lakónk 100. születésnapját.

A hétköznapokat szervezett kirándulások, és kulturális programok teszik változatossá. Az otthonokban, külön térítés ellenében, fodrászhoz, masszázsra és pedikűröshöz is járhatnak a szépülni vágyók.

F.A.