Hirdetés

Foglalkozása: megoldástervező

Google Plus

A reneszánsz kor embereszménye a tudós humanista volt, aki egyszerre művelt, jártas a különböző tudományterületekben, nyelveket beszél és hisz a létezés örömében. Mára kevés olyan szerencsés ember maradt, akire illik a „reneszánsz ember” leírása, de Dr. Arne Gobert, a Gobert Tax & Legal ügyvezető partnere ilyen: ügyvéd, versenytáncos, a magyarországi Német Üzleti Klub elnöke, egyetemi igazgatótanácsi tag, amatőr divattervező és az Év Cégvezetője egy személyben. Egy német, aki francia királyi sarjként, osztrák felmenőkkel Magyarországon él és dolgozik…

Az íróasztala mögött egy hatalmas családi címer függ a falon, rajta többek közt a francia liliom és egy repülő madár. Hogyan kapcsolódik ez a családja történetéhez?

Még a nagyapám volt az, aki felkutatta a családunk eredetét. Azt tudtuk, hogy a mai Franciaország területéről menekültek az 1572-es Szent Bertalan-éji mészárlás után hugenotta őseim Németországba, de a további részleteket a francia archívumok tárták fel: családfánkat egészen az egységes Frank Birodalom utolsó királyáig, a VII. század elején uralkodó Dagobert királyig tudta visszavezetni. A róla készült festmény lóg szemben a családi címerrel, amelyet egyébként szintén az archívumokban fellelhető információtöredékek alapján sikerült rekonstruálni. A francia liliom a királyi ősre, a vándormadár pedig az üldöztetésre és a gyakori költözésre utal.

Egy francia, aki német, mégis több mint 20 éve Magyarországon él. Mi szél hozta nálunk?

Anyai ágon az egyik dédszülőm magyar volt, a nagyapám pedig osztrák, tehát már a családi kapcsolat is megvolt, mégsem ez hozott ide, hanem a rendszerváltás. A német jogi egyetemi oktatás eltér a magyartól, az egyetem elvégzése után a diákok 2,5 évig állami alkalmazottként töltik a gyakorlati idejüket, és külföldi gyakorlatot is lehetett választani. Én a gyakornoki időm alatt már részállásban dolgoztam egy ügyvédi irodában, és ott javasolták, hogy válasszam Magyarországot, mert nagy piaci lehetőséget láttak benne, ahol esetleg saját irodát nyithatnának. Végül a Német-Magyar Kereskedelmi Kamarához kerültem Budapestre gyakornoknak. A mai napig emlékszem, hogy az egyik egyetemi barátommal, aki mellesleg félig magyar volt, 14 óra alatt tettük meg az utat Berlintől Budapestig egy 1968-os Porsche 912-essel, kalandos körülmények között. Hamar lettek ügyfeleim is, hiszen nagy szükség volt arra, hogy külsős szemmel nézzek rá szerződésekre, és sokan kerestek meg, hogy segítsek eldönteni, a magyar ügyvéd tényleg tisztában volt-e a német jogi elvárásokkal.

Mi történt a gyakornoki évek után?

Visszamentem Németországba, dolgoztam az Arthur Andersennél és az Ernst & Youngnál is, mellette pedig megalapítottam a saját irodámat. 1998-ban kerültem ismét Budapestre, ez a dátum látható a céges címerünkön is. Most pedig vezető partnerként irányítom a Gobert Tax & Legal jogi tanácsadó cégemet, 12 partner ügyvéddel közösen, akik valamennyien magyarok. Teljeskörű jogi és adózási szolgáltatást nyújtunk bárkinek, aki megkeres bennünket, és a mi szolgáltatásunk abban különleges, hogy az ügyfelek egy helyen megkapják azt. Így nem kell két különböző helyre fordulniuk, majd pedig közvetíteniük, ha ellentmondást tapasztalnak, vagy az ügyvéd és a könyvvizsgáló mondjuk ellentétes álláspont képviselnek.

12 magyar ügyvéd mellett mi az ön szerepe?

Leginkább annak a kreatív „out of the box” látásmódnak van szerepe, amit képviselek. Én nem elsősorban jogi tanácsokat adok, hanem komplex megoldásokat tervezek. Német ügyvédként, a magyar jogrendszert ismerve, minden szükséges magyar engedéllyel speciális, integrált szolgáltatást biztosítok, aminek leginkább nemzetközi akvizíciók során látják az ügyfelek a hasznát. Például a Gobert Tax & Legal vezényelte le az utóbbi idők egyik legnagyobb, egymilliárd euró értékű autóipari felvásárlását.

A munka mellett hogyan jut ideje a DWC, azaz a Német Üzleti Klub elnöki feladataira? Ráadásul úgy tudom, mióta Ön vezeti, megsokszorozódtak a programok, összejövetelek…

Hét éve vettem át az elnöki posztot, és valóban nagyon sok energiát fordítottam arra, hogy a klub fontos és hasznos fórummá váljon, de megérte. Havonta vannak összejöveteleink, üzleti vacsoráink, évente négyszer nagyobb rendezvényeink, és szoros kapcsolatot ápolunk a kormány tagjaival is. Idén hatodik alkalommal rendezzük meg a DWC bált, ahol többek közt átadjuk az általunk alapított Német-Magyar Barátság-díjat egy magyar és egy német üzletembernek.

Kik lehetnek a Deutscher Wirtschaftsclub Ungarn tagjai?

Olyan üzletemberek, akik egyben felsővezetők, döntéshozók is. Nagyjából 200 tagunk van, és valamennyien vezérigazgatók, pénzügyi vezetők vagy tulajdonosok. Természetesen nem csak német tagjaink vannak, a tagok 40 százaléka magyar, 10 százaléka pedig osztrák. A rendezvényeinken arra törekszünk, hogy a tagjaink első kézből juthassanak hozzá az információkhoz, ezért találkozókat, megbeszéléseket szervezünk magyar politikusokkal.  Rendszeresen jönnek hozzánk előadni miniszterek, államtitkárok, a jegybank elnöke, sőt a DWC 25. születésnapja alkalmából a miniszterelnököt is vendégül láthattuk. Most éppen Varga Judit miniszterasszony előtt van az uniós GDPR rendelettel kapcsolatos felvetésünk, korábban pedig az árufuvarozókra vonatkozó szabályozással kapcsolatos végrehajtási rendeleten módosítottak a kezdeményezésünkre. Ezek a nagyközönség számára kevésbé kézzelfogható problémák, a gazdasági szereplők számára azonban rendkívül fontos kérdések, amelyekből még sokat tudnék említeni, és nagyon jó tudni, hogy kormányzati szinten is komolyan vesznek bennünket.

Ennek a munkának köszönheti a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést?

A magyar-német gazdasági és társadalmi kapcsolatok fejlesztéséért és a jótékonysági munkámért kaptam az elismerést a köztársasági elnöktől. Utóbbi is kiemelkedően fontos számomra, ezért is lettem a súlyos, életveszélyesen beteg gyerekek kívánságait valóra váltó Csodalámpa Alapítvány nagykövete. Megható és szívszorító kívánságokkal találkozunk, és egy felnőtt lány édesapjaként magam is értem, mekkora örömet tudunk okozni azoknak a gyerekeknek, akik betegségük okán nem tudják egészséges társaik életét élni.

A német jogi egyetemen nem adnak doktori címet, Ön viszont mégis a jogtudományok doktora…

Igen, ráadásul a magyar jogrendszer uniós jogharmonizációjáról írt könyvemért kaptam meg a doktori címet. Ehhez szükség volt arra, hogy a Kölnben tanító Brunner György professzornál tanulhassak magyar üzleti jogot, ami nélkülözhetetlen volt a doktori cím sikeres megvédéséhez.

Azt mondják, a megjelenése mindig kifogástalan, és nagy hangsúlyt fektet az öltözködésére. Honnan a vonzódása a divathoz?

Tinédzser koromban versenytáncos voltam, kétszer is megnyertem a német bajnokságot. Már ott is frakkban és különleges ruhákban kellett táncolnom, talán itt kezdődhetett. Később, a középiskola befejezése után pályaválasztási tanácsadáson és felmérésen voltam, ahol egyértelműen javasolták nekem a divattervezői pályát, mert azt mondták, a fantáziám és a képzelőerőm jó alap ehhez a hivatáshoz. Ugyan végül a jogi pályát választottam, de itt is tervezek, csak éppen nem ruhákat, hanem komplex üzleti megoldásokat. Édesanyám festő volt, és valószínűleg tőle örököltem a művészi érzékemet.

Úgy tudom, egy újabb díjjal gyarapodott az elismerései sora…

Néhány hete kaptam a hírt, hogy az egyik legnagyobb angol üzleti magazin olvasóinak szavazati alapján bekerültem az „Év Cégvezetője” díj jelöltjei közé, és a szakmai zsűri végül engem választott győztesnek, így én lettem a közép- és kelet-európai régióban, jogi területen az Év Cégvezetője. Azért örülök ennek nagyon, mert a zsűri elé már csak az kerül, akit az olvasók többsége jelölt, ami annyit jelent, hogy az ügyfeleim jelöltek a díjra. Ennél pedig nincs nagyobb elismerés.

Bogdán Richárd

Képek

Foglalkozása: megoldástervezőFoglalkozása: megoldástervezőFoglalkozása: megoldástervezőFoglalkozása: megoldástervező

Google Plus

Galéria

Foglalkozása: megoldástervező
  • Foglalkozása: megoldástervező
  • Foglalkozása: megoldástervező
  • Foglalkozása: megoldástervező
  • Foglalkozása: megoldástervező

Hirdetés