Hirdetés

Karneválok évada

Google Plus

Önfeledt mulatozás, maszkparádé és virágeső, az utcákon hömpölygő tömeg, mindenféle furcsa alakok színes öltözékben, fergeteges hangulat. A télbúcsúztatás világszerte legismertebb ünnepe a karnevál, más néven farsang. A hagyományosan a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetével záruló össznépi felvonulás a latin carne vale, azaz búcsú a hústól kifejezésből származik.

A karnevál első említése 1092-ig nyúlik vissza, míg az évente megrendezett ünnepség 1162-ből eredeztethető, amikor Velence lakói Vitale Michieli dózsénak az Ulrich pátriárka fölött aratott győzelméről emlékeztek meg. A XIII. század írásos forrásai említik először a maszkokat, mint a farsangi viselet nélkülözhetetlen kellékeit. Az álarcos férfiak akkoriban illatos tojásokkal dobálták a hölgyeket, amit később betiltott a velencei tanács.

Velence

Európa kétségkívül egyik leghíresebb eseménye a velencei karnevál. Hivatalosan december 26-án, István-napon veszi kezdetét a karneváli szezon és egészen február végéig tart. A szűk sikátoroktól a fényes palotákig színpompás díszbe öltözik a város. Maszk- és fényárban úszik a Canale Grande, gipszből és cukorból készült confettiket dobálnak a járókelők, előkerülnek a messze földön híres velencei maszkok. Az igazi karneváli öltözékek világába már csak olyan legendás utazók és kalandorok leírásainak segítségével nyerhetünk bepillantást, mint Goldoni vagy Casanova. A maschera-öltözék olykor szürke, de leggyakrabban fekete selyemköpenyből áll. A fejre fátyolból és fekete csipkéből készült kámzsát tesznek, a bautát. Az arcot fehérre festett volto, azaz álarc takarja, ami szabadon hagyja a szájat. Végezetül az egészet egy fehér tollbokrétával díszített kalap tartja. A középkortól festőcéhekbe tömörülő maszkkészítők manapság újabb fénykorukat élik. Különösen amióta Stanley Kubrick Tágra zárt szemek című filmjének bizarr álarcosbál-jelenete újra divatba hozta a karneváli maszkokat. Míg manapság számtalan zenei, színházi és táncrendezvény várja az érdeklődőket, addig hajdanán az állatviadalok, a tűznyelők, az akrobaták szolgáltattak látványos attrakciókat. A Karneválvégi éjszakát színműben is megörökítő Goldoni korában a hölgyek záptojásokat dobáltak a gyanútlan járókelők fejére. Casanova egy őrült karneváli éjszakán álruhában menekült a Serenissima börtönéből. A hatalmas színjátékot idéző hangulatban ma sem ritka, hogy a commedia dell' arte közismert szereplőivel találkozunk, Harlekinnel és párjával, Colombinával, Pierrot-val és Pulcinellával.

Cote d’Azur

A francia Riviéra közigazgatási, kulturális, üzleti ütőerének számító Nizzában és az Azúr-part egyik leghangulatosabb városában, Mentonban szintén több száz éves hagyomány fűződik a karneválhoz. Nizzában szigorú szabályok szerint évről évre egy adott téma köré épül a tíz napon át tartó színpompás felvonulás, amelynek fő ékessége a rengeteg virággal díszített karneváli szekér. Helybéli táncosok, revüművészek tartanak show elemekkel szórakoztató happeninget, élükön a karnevál szépével. Az sem ritka, hogy neves stiliszták, mint Karl Lagerfeld, Thierry Mugler, Jean-Paul Gaultier jegyzik a díszes menet ruháit. Volt olyan év, amikor az Asterix képregény figurái szerepeltek a középpontban, de éppúgy megelevenedett Gargantua és Pantagruel, vagy éppen az Amélie csodálatos élete figurái.

Menton zegzugos óvárosában, hegyoldalba kúszó keskeny utcáin, tengerparti sétányán a városka jellegzetességének számító citromfákat idézve hatalmas, citromból és narancsból készült kompozíciók „vonulnak”. Zenészek, zsonglőrök, déligyümölcsökbe öltözött fantáziateremtmények kápráztatják el a karnevál résztvevőit. 

Spanyolország

Az Ibériai-félszigeten Sebestyén-napkor, január 20-án kezdődik a karneváli időszak. Az országszerte forró farsangi hangulatból kiemelkedik Tenerife és Cádiz fesztiválja. A Kanári-szigetek ünnepségsorozata szinte vetekszik a Rio de Janeiro-i karnevállal. A sziget legfontosabb turistacsalogató eseménye a Santa Cruz de Tenerifén és Puerto de la Cruzban megrendezett karneváli forgatag. Tradicionális jelmezekben vonulnak öregek és fiatalok. A korhatár nélküli maszkabálban az alkalmi zenészek és a mutatványosok viszik a prímet. Hasonlóan felhőtlen, jó hangulat jellemzi a február két utolsó hétvégéjén megrendezett cádizi karnevált, amit a hagyományos maskarákkal ellentétben az aktuális hírekre reflektáló szellemiség ural. Gúnyiratok, szatirikus dalok hangzanak el a cadizi emberek mindennapjairól, politikáról, közéletről.

Rio de Janeiro

Tollak, flitterek, szamba, fülledt erotika, többszázezres tömeg: sokakban ez a kép él minden idők legnagyobb szabású és legféktelenebb „őrületéről”, a riói karneválról. A színes kosztümök, lenge öltözékek világméretű parádéját portugál bevándorlók honosították meg 1723-ban. Igaz, akkoriban még az Entrudo elnevezésű vigadozás korában beérték azzal, hogy kölnivízzel, záptojással vagy citromhéjjal dobálták egymást. Mai formájában 1928 óta rendezik meg a több hetes, hajnaltól pirkadatig tartó össznépi mulatságot, amelynek leglátványosabb eseménye a szambaiskolák felvonulása és versenye. A növendékek három hónappal korábban kezdik meg a felkészülést, ezerötszáz fős stáb, tánctanárok, varrónők, látványtervezők gondoskodnak a tökéletes varázsról. A karnevál utcájának nevezett két kilométeres Sambadromon hatvanezer kiváltságos néző foglal helyet, akik még előző évben vettek jegyet a világraszóló eseményre. Rio utcáit tomboló emberek áradata tölti be, akik fékevesztett tánccal, mulatozással adóznak az életörömöknek.

Szentgyörgyi Rita

Képek

Karneválok évadaKarneválok évadaKarneválok évadaKarneválok évadaKarneválok évadaKarneválok évadaKarneválok évadaKarneválok évadaKarneválok évadaKarneválok évadaKarneválok évadaKarneválok évadaKarneválok évadaKarneválok évadaKarneválok évada

Google Plus

Galéria

Karneválok évada
 • Karneválok évada
 • Karneválok évada
 • Karneválok évada
 • Karneválok évada
 • Karneválok évada
 • Karneválok évada
 • Karneválok évada
 • Karneválok évada
 • Karneválok évada
 • Karneválok évada
 • Karneválok évada
 • Karneválok évada
 • Karneválok évada
 • Karneválok évada
 • Karneválok évada

Hirdetés