Abacus-ízek
Az Abacus Hotel chefjének, Tóth Ferencnek téli friss receptajánlata:
Tökmagolajos padlizsánkrém és gyömbéres sütőtökpástétom duója, aranymazsolás lilahagyma lekvárral
Hozzávalók 4 személyre:
2 db padlizsán, 10 dkg majonéz, 1 gerezd fokhagyma, 1 dkg só, 0,5 dkg friss őrölt bors, 0,5 dl tökmagolaj, 50 dkg sütőtök, 0,5 dkg friss gyömbér, 3 dkg virágméz, 1 dkg só
10 dkg arany mazsola, 5 dkg kristálycukor, 2 fej lila hagyma, 1dl vörösbor, 0,5 dl balzsamecet
A padlizsánt és a sütőtököt 180 Celsius-fokos előmelegített sütőben megsütjük, majd a héjától mindkét zöldséget megtisztítjuk. A padlizsánt összekeverjük majonézzel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, tökmagolajjal, és a hűtőbe helyezzük.
A sütőtököt is összekeverjük a friss reszelt gyömbérrel, fokhagymával, mézzel, sóval, és szintén a hűtőbe helyezzük. A lila hagymát apróra vágjuk, ezután cukorral karamellt készítünk, a hagymát hozzáadjuk, ráhelyezzük az aranymazsolát, összekeverjük, majd vörösborral és a balzsamecettel felöntjük és kb. 15 percig lassan készre pároljuk. A lehűtött krémeket megformázzuk és egymás mellé tányérra tálaljuk. Olívás kenyérből pirítóst készítünk és a tányérra a krémek mellé helyezzük.
Rózsaszín mangalica szűz baconban sütve, bajor káposztával, karotta chipsszel:
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg mangalica szűz, 30 dkg bacon szalonna, 80 dkg savanyú káposzta, 20 dkg házi paraszt sonka, 40 dkg vörös hagyma, 0,2 dkg borókabogyó, 0,4 dkg őrölt vegyes borskeverék, 0,5 l étolaj, 80 dkg sárgarépa, 1 db babérlevél, 2 dkg finom só, 1 gerezd fokhagyma
A mangalica szüzet a hártyáktól megtisztítjuk, négyfelé elosztjuk, sóval, vegyes borskeverékkel befűszerezzük, majd baconba tekerjük. Közben apróra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon lepirítunk, hozzáadjuk a kis kockákra vágott házi sonkát és az átmosott savanyú káposztát, felengedjük annyi vízzel, hogy a káposztát elfedje. Borókabogyóval, babérlevéllel, fokhagymával, kevés sóval fűszerezzük és kb. 1 óráig pároljuk. A sárgarépát vékony szeletekre vágjuk és forró olajban chipsnek kisütjük. A baconba tekert mangalica szüzet egy serpenyőben elő-, majd 180 Celsius- fokos sütőben 3 percig rózsaszínűre sütjük. A bajor káposztát a tányérba helyezzük, a mangalica szüzet felvágjuk és a káposztára rakjuk, a karotta chipset a hús mellé tálaljuk.