Abacus-ízek
Az Abacus Hotel Chefjének, Tóth Ferencnek nyári receptajánlata.
Bőrén sült fogasfilé házi rosejblivel, remoulade mártással
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg fogasfilé
- 0.5 dl olívaolaj
- 2 dkg tengeri só
- 2 dkg fokhagyma/2 gerezd/
- 1 dkg grillbors
- 60 dkg sárgaburgonya
- 2 dl majonéz
- 1 dl tejföl
- 2 db csemegeuborka
- ½ fej lilahagyma
- 5 dl étolaj
- 2 cl fehérbor
- 0.5 dkg porcukor
A fogasfiléket bőrén levő oldalán apró vágásokkal beirdaljuk, besózzuk és beborsozzuk. A burgonyákat megmossuk, majd nagyon vékonyra felszeleteljük. Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, s a halat a bőrös oldalán elkezdjük sütni, majd kb. 2 perc után átfordítjuk a másik oldalára és készre sütjük. Közben egy másik serpenyőben felhevítjük az étolajat, és amikor már forró, hozzáadjuk a burgonyaszeleteket és aranysárgára sütjük. Az olajból kivéve lecsepegtetjük, közben pedig elkészítjük a mártást: a majonézt és a tejfölt összekeverjük fehérborral, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott csemegeuborkát, lilahagymát, egy nagyon kevés fokhagymát és egy pici csemegeuborka-levet. Végül kevés sóval, cukorral és porcukorral ízesítjük.
A sült rosejblit tetején a ropogós fogasfilékkel a tányérokra tálaljuk, majd mellé helyezzük a mártást is.
Grillezett mangalicatarja sült sonkahagymával, friss kevert salátával
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg mangalica tarja
- 0.5 dl olívaolaj
- 2 dkg só
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dkg grillbors keverék
- 1 dkg őrölt kömény
- 4 fej sonkahagyma
- 40 dkg friss salátakeverék
- 10 dkg koktélparadicsom
- 0.5 db kígyóuborka
- 1 db citrom
A mangalica tarját 4 db 20 dkg-os szeletre vágjuk, kb. 0,5 cm vékonyra kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával és köménnyel fűszerezzük. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a tarjákat megsütjük, közben elkészítjük a salátánkat. A koktélparadicsomokat félbe, a kígyóuborkát pedig vékony csíkokra vágjuk, összekeverjük a salátakeverékünkkel, majd rácsavarjuk a citrom levét és pár csepp olívaolajat. Az elkészült tarjákat tányérokra helyezzük, majd mellé tálaljuk a friss salátát. Végül a sült tarjánk zsírjában megsütjük a megpucolt, vékonyra vágott sonkahagymát, s ha elkészült, a húsokra helyezzük