Az Abacus Hotel Chefjének, Tóth Ferencnek tavaszi receptajánlata

Lazac steak sütőtökös rizottóval, mentás zöldborsó pürével, tormás céklahabbal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg norvég lazacderék 
  • 1 dl olívaolaj
  • 20 dkg rizottó rizs               
  • 5 dkg vaj
  • ½ hámozott sütőtök           
  • 1 fej cékla
  • 15 dkg zöldborsó                
  • 4 dkg porcukor
  • 2 x 1 dl tejszín                     
  • 5 dkg só
  • 6 mentalevél                        
  • 2 dl fehérbor
  • 1 evőkanál reszelt torma  
  • 6 dl húsleves alaplé                      
  • ½ fej vöröshagyma
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 dkg őrölt grillbors 

A pikkelyeitől megtisztított lazacot 4 egyforma részre daraboljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd bekenjük zúzott fokhagymával és a sütés kezdetéig hűtőbe tesszük.
Az előkészített sütőtököt 180 °C-os sütőben puhára sütjük, közben a rizottó rizst apróra vágott vöröshagymával elkezdjük hevíteni. Lassan, fokozatosan hozzáadjuk a húslevest és a fehérbort, majd amikor majdnem kész, összekeverjük a sütőtökkel, s pihentetjük. A zöldborsót és a céklát külön edényben megpároljuk, majd mindkettőhöz hozzáadjuk az 1-1 dl tejszínt kevés sóval és cukorral ízesítve. A zöldborsóhoz mentaleveleket,
a céklához pedig reszelt tormát adunk, ezt követően pedig külön-külön összeturmixoljuk őket. Tálalás előtt olívaolajat hevítünk, majd ezen megsütjük a lazac steakeket. A rizottónkat összekeverjük kevés parmezánnal és vajjal, a tányér közepére helyezzük, s körbenyomjuk a zöldborsó- és céklapürével. A rizottó tetejére bőrével felfelé ráhelyezzük a lazac steakeket.

Rózsaszín kacsamell ringlós mangótükrön, mákba forgatott szilvásgombóccal

Hozzávalók 4 személyre:  

  • 80 dkg pecsenye kacsamell              
  • 4 db ringló
  • 5 dkg porcukor                                   
  • 5 dkg só
  • 1 dkg friss kakukkfű                            
  • 2 dkg grillbors
  • 8 db szilvásgombóc                           
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg darált mák                               
  • 2 dl mangószósz

A kacsamelleket bedörzsöljük sóval, grillborssal és friss kakukkfűvel, majd felmelegített teflon serpenyőben elkezdjük bőrén sütni. 3 perc múlva megfordítjuk, ezt követően pedig 180 °C-os sütőbe helyezzük, ahol légkeverésen 3 percig sütjük, hogy a belseje rózsaszín, a bőre pedig ropogós
maradjon. A szilvásgombócokat kifőzzük, közben pedig felmelegítjük a mangószószt, majd 1 perc alatt összeforraljuk a tetszés szerinti méretre vágott ringlóval. Az így kapott mangótükröt tányérra helyezzük, s mellétálaljuk a cukor mákba forgatott szilvásgombócokat. Ezt követően felvágjuk a kacsamelleket, a szószba állítjuk, s végezetül friss eperrel díszítjük.

Megosztom