Abacus-ízek
Az Abacus Hotel Chefjének, Tóth Ferencnek tavaszi receptajánlata
Lazac steak sütőtökös rizottóval, mentás zöldborsó pürével, tormás céklahabbal
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg norvég lazacderék
- 1 dl olívaolaj
- 20 dkg rizottó rizs
- 5 dkg vaj
- ½ hámozott sütőtök
- 1 fej cékla
- 15 dkg zöldborsó
- 4 dkg porcukor
- 2 x 1 dl tejszín
- 5 dkg só
- 6 mentalevél
- 2 dl fehérbor
- 1 evőkanál reszelt torma
- 6 dl húsleves alaplé
- ½ fej vöröshagyma
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 dkg őrölt grillbors
A pikkelyeitől megtisztított lazacot 4 egyforma részre daraboljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd bekenjük zúzott fokhagymával és a sütés kezdetéig hűtőbe tesszük.
Az előkészített sütőtököt 180 °C-os sütőben puhára sütjük, közben a rizottó rizst apróra vágott vöröshagymával elkezdjük hevíteni. Lassan, fokozatosan hozzáadjuk a húslevest és a fehérbort, majd amikor majdnem kész, összekeverjük a sütőtökkel, s pihentetjük. A zöldborsót és a céklát külön edényben megpároljuk, majd mindkettőhöz hozzáadjuk az 1-1 dl tejszínt kevés sóval és cukorral ízesítve. A zöldborsóhoz mentaleveleket,
a céklához pedig reszelt tormát adunk, ezt követően pedig külön-külön összeturmixoljuk őket. Tálalás előtt olívaolajat hevítünk, majd ezen megsütjük a lazac steakeket. A rizottónkat összekeverjük kevés parmezánnal és vajjal, a tányér közepére helyezzük, s körbenyomjuk a zöldborsó- és céklapürével. A rizottó tetejére bőrével felfelé ráhelyezzük a lazac steakeket.
Rózsaszín kacsamell ringlós mangótükrön, mákba forgatott szilvásgombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg pecsenye kacsamell
- 4 db ringló
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg só
- 1 dkg friss kakukkfű
- 2 dkg grillbors
- 8 db szilvásgombóc
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg darált mák
- 2 dl mangószósz
A kacsamelleket bedörzsöljük sóval, grillborssal és friss kakukkfűvel, majd felmelegített teflon serpenyőben elkezdjük bőrén sütni. 3 perc múlva megfordítjuk, ezt követően pedig 180 °C-os sütőbe helyezzük, ahol légkeverésen 3 percig sütjük, hogy a belseje rózsaszín, a bőre pedig ropogós
maradjon. A szilvásgombócokat kifőzzük, közben pedig felmelegítjük a mangószószt, majd 1 perc alatt összeforraljuk a tetszés szerinti méretre vágott ringlóval. Az így kapott mangótükröt tányérra helyezzük, s mellétálaljuk a cukor mákba forgatott szilvásgombócokat. Ezt követően felvágjuk a kacsamelleket, a szószba állítjuk, s végezetül friss eperrel díszítjük.