Abacus-ízek
Sütőtökös lencsesaláta friss parajjal, tökmagolajjal és füstölt libamellel, parmezánnal
A libamellet feltesszük főzni a lencsével, hagymával, fokhagymával és az egész borssal együtt. Amikor már majdnem puhára főtt a lencse, kivesszük a főzővízből, s kihűtjük. A libamellet tovább főzzük, puhára, majd szintén kivesszük és lehűtjük. A sütőtököt meghámozzuk, kockára vágjuk, majd sütőben megsütjük. A kihűtött lencsét és sütőtököt összekeverjük a tökmagolajjal és az almaecettel, s tálaláskor friss parajt adunk hozzá. A füstölt-főtt, hideg libamelleket vékonyra szeleteljük, az elkészített lencsesaláta tetejére halmozzuk, végül a parmezánforgácsokkal megszórjuk.
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg füstölt libamell
- 20 dkg lencse
- 50 dkg sütőtök
- 1 dl tökmagolaj
- 10 dkg friss paraj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dkg egész bors
- 10 dkg parmezánsajt
- 4 cl almaecet
Vegyes tengeri haltál grillezett zöldségekkel, kemencés burgonyával
A halakat és a félbevágott királyrákot besózzuk, borsozzuk, s összezúzott fokhagymával bedörzsöljük. A zöldségeket tetszés szerinti méretre daraboljuk, az egész burgonyákat félpuhára főzzük, majd a közepét bevágva, kevés kacsazsírban kemencében vagy sütőben ropogósra sütjük. A zöldségeket vaslapon vagy serpenyőben szintén megsütjük, sóval, borssal, kevés fokhagymával ízesítjük. Az elkészült zöldségeket és burgonyákat a tányérokra helyezzük, majd felhevített olívaolajon megsütjük a halakat és rákokat (a vörös tonhal sütésénél vigyázni kell, hogy médium maradjon). Ha elkészültek, a zöldségágyra tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 db branzinofilé
- 2 dl olívaolaj
- 4 db U5 héjas királyrák-farok
- 8 dkg só
- 4 db 15 dkg-os vöröstonhal-filé
- 2 dkg grillbors
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg kacsazsír
- 1 db kápia paprika
- 4 szál újhagyma
- 2 db paradicsom
- 20 dkg cukkini
- 4 db csiperkegomba
- 10 dkg padlizsán