Abacus-ízek
Pisztrángfilé spárgával
Hozzávalók: (4 személyre)
- pisztráng: 4 db (kb 1,2 kg)
- fehérspárga: 0,5 kg
- zöldspárga: 0,5 kg
- kókusztej: 1 L
- vaj: 0,05 kg
Elkészítés:
A fehérspárgát megpucoljuk és a fás részeket levágjuk. Ezekből víz hozzáadásával készítünk egy alaplevet. Közben a pisztrángokat kifilézzük, eltávolítjuk a bőrét és az apró szálkákat. Besózzuk, a két filét egymásra helyezzük úgy, hogy a bőrös felük legyen kifelé. Frissentartó fólia segítségével hengerré formázzuk, a végeket elkötjük. A zöldspárgáknak a fás részét eltávolítjuk és forró sós vízbe teszünk egy pici citromlevet, majd kb. 30 másodpercre belehelyezzük a zöldspárgákat. Ezután jeges vízbe szedjük, majd papírtörlőre tesszük. A fehérspárga alapot leszűrjük, tiszta edénybe öntjük a levet, hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt spárgát és kókusztejet. A spárgadarabokat puhára főzzük. Sóval, citromlével és ízlés szerint cukorral ízesítjük. Miután a spárgadarabok megpuhultak, turmixgéppel pépesítjük, ezután átszűrjük. Majd a kívánt sűrűségűre redukáljuk. A betekert pisztrángfiléket gyöngyöző forró vízben kb. 8 percig főzzük. Közben a spárgát habzó vajban átmelegítjük, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. A halról leszedjük a fóliát és tálalhatjuk.
Koreai BBQ marhapofa burgonyapürével
Hozzávalók (4 személyre)
- marhapofa: 1 kg
- sárgarépa: 0,3 kg
- angolzeller: 1 db
- hámozott, kockázott paradicsom konzerv: 0,4 kg
- salotta hagyma: 0,2 kg
- fokhagyma: 0,03 kg
- olívaolaj: 0,2 L
- koreai BBQ mártás: 0,25 kg
- burgonya: 1 kg
- vaj: 0,15 kg
- tej: 0,1 L
Elkészítés:
A marhapofákat megtisztítjuk, sózzuk. Egy megfelelő méretű lábosban olajat hevítünk, a húsokat körbepirítjuk.
Majd az apró kockára vágott zöldségeket karamellízáljuk, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, majd a hámozott paradicsomot.
és a húst. Sóval, borssal ízesítjük. A húsokat puhára pároljuk. Közben elkészítjük a burgonyapürét.
A húsok miután elkészültek a visszamaradt mártást pürésítjük, majd átszűrjük. Hozzáadjuk a koreai BBQ mártást és összeforraljuk, elvégezzük a végleges íz kialakítását. Tálalásnál a húsokat bevonjuk a mártással.