Abacus-ízek
Őszi vargányasaláta, pirított magvak, gorgonzola
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csomag színes saláta mix
- 1 csomag rukkola
- szezámmag, lenmag, hántolt tökmag, hántolt napraforgómag
- 0,15 l olívaolaj
- 0,6 kg vargányagomba
- 0,3 kg gorgonzola sajt
- 1 dl narancslé 100 %-os
- 0,05 kg méz
- szójaszósz
Elkészítés:
Egy száraz serpenyőben a magvakat megpirítjuk. Közben egy másik edényben elkészítjük a salátaöntetet. A narancslevet a mézzel és szójaszósszal összeforraljuk, amíg méz sűrűségű oldatot kapunk. Hűvös helyen visszahűtjük. A feldarabolt vargányagombát forró serpenyőben olívaolajon pirosra pirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. A megmosott, leszárított salátaleveleket tálba helyezzük, rászórjuk a magvakat, hozzáadjuk a visszahűtött öntetet, olívaolajat adunk hozzá és jól összekeverjük. Tányérokra halmozzuk, elhelyezzük a gombákat arányosan minden tányérra, rácsipkedjük a gorgonzola sajtot és már fogyaszthatjuk is.
Bőrén sült fogasfilé, paprikás burgonya olívával és chorizóval
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg fogasfilé
- 1 kg burgonya
- 0,15 kg vöröshagyma
- 0,05 kg füstölt szalonna
- 0,1 kg paradicsom
- 0,003 kg só
- 0,002 kg füstölt pirospaprika
- 0,1 kg chorizo
- 0,05 olívabogyó
- 0,2 kg óriás garnéla
- 0,002 kg fokhagyma
- 0,1 l száraz fehérbor
- 0,001 kg őrölt kömény
- 0,1 l olívaolaj
Elkészítés:
Az apró kockára vágott füstölt szalonnát kipirítjuk, rádobjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd aranybarnára pirítjuk. A paradicsomot meghámozzuk és apró kockára vágjuk, hozzáadjuk a hagymához és a szalonnához. Beletesszük a zúzott fokhagymát. Kevés folyadékkal többször visszapároljuk. Majd rászórjuk a füstölt paprikát és a zsiradékban elkeverjük. Majd felöntjük a fehérborral. A megtisztított burgonyát cikkekre vágjuk és a „pörköltalapba” tesszük. Sóval, őrölt köménnyel ízesítjük. A burgonyákat puhára főzzük. Közben egy száraz serpenyőben az apró kockára vágott chorizot ropogósra pirítjuk és leszűrjük. Ha megfőtt a burgonya, az utolsó pillanatban hozzáadjuk a megtisztított rákokat és az olívabogyót. Közben egy serpenyőben a szeletekre vágott sózott halakat megsütjük. Tálaláskor a paprikás burgonyát a tányérra helyezzük és a tetejére rakjuk a szépen pirult halat.