Abacus-ízek

Őszi vargányasaláta, pirított magvak, gorgonzola

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csomag színes saláta mix
  • 1 csomag rukkola
  • szezámmag, lenmag, hántolt tökmag, hántolt napraforgómag
  • 0,15 l olívaolaj
  • 0,6 kg vargányagomba
  • 0,3 kg gorgonzola sajt
  • 1 dl narancslé 100 %-os
  • 0,05 kg méz
  • szójaszósz

Elkészítés:

Egy száraz serpenyőben a magvakat megpirítjuk. Közben egy másik edényben elkészítjük a salátaöntetet. A narancslevet a mézzel és szójaszósszal összeforraljuk, amíg méz sűrűségű oldatot kapunk. Hűvös helyen  visszahűtjük. A feldarabolt vargányagombát forró serpenyőben olívaolajon pirosra pirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. A megmosott, leszárított salátaleveleket tálba helyezzük, rászórjuk a magvakat, hozzáadjuk a visszahűtött öntetet, olívaolajat adunk hozzá és jól összekeverjük. Tányérokra halmozzuk, elhelyezzük a gombákat arányosan minden tányérra, rácsipkedjük a gorgonzola sajtot és már fogyaszthatjuk is.

Bőrén sült fogasfilé, paprikás burgonya olívával és chorizóval

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg fogasfilé
  • 1 kg burgonya
  • 0,15 kg vöröshagyma
  • 0,05 kg füstölt szalonna
  • 0,1 kg paradicsom
  • 0,003 kg só
  • 0,002 kg füstölt pirospaprika
  • 0,1 kg chorizo
  • 0,05 olívabogyó
  • 0,2 kg óriás garnéla
  • 0,002 kg fokhagyma
  • 0,1 l száraz fehérbor
  • 0,001 kg őrölt kömény
  • 0,1 l olívaolaj   

Elkészítés:

Az apró kockára vágott füstölt szalonnát kipirítjuk, rádobjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd aranybarnára pirítjuk. A paradicsomot meghámozzuk és apró kockára vágjuk, hozzáadjuk a hagymához és a szalonnához. Beletesszük a zúzott fokhagymát. Kevés folyadékkal többször visszapároljuk. Majd rászórjuk a füstölt paprikát és a zsiradékban elkeverjük. Majd felöntjük a fehérborral. A megtisztított burgonyát cikkekre vágjuk és a „pörköltalapba” tesszük. Sóval, őrölt köménnyel ízesítjük. A burgonyákat puhára főzzük. Közben egy száraz serpenyőben az apró kockára vágott chorizot ropogósra pirítjuk és leszűrjük. Ha megfőtt a burgonya, az utolsó pillanatban hozzáadjuk a megtisztított rákokat és az olívabogyót. Közben egy serpenyőben a szeletekre vágott sózott halakat megsütjük. Tálaláskor a paprikás burgonyát a tányérra helyezzük és a tetejére rakjuk a szépen pirult halat.

Megosztom