Abacus-ízek

Hideg kacsamáj birslekvárral, aranymazsolával, pirított kaláccsal

  • 4 adag
  • kacsamáj1 kg
  • víz 2000 g
  • só 120 g
  • kacsazsír 2 kg
  • egész bors 0,01 kg
  • aranymazsola 0,25 kg
  • tokaji bor 0,45 l

A vizet és a sót összekeverjük, a májat beletesszük. Állni hagyjuk egy éjszakát. A kacsazsírt felmelegítjük, majd belerakjuk a kacsamájat. A májat nagyon lassan kell sütni, a folyadék éppen csak gyöngyözzön, egy óra alatt kész, de mérettől függően változhat a sütési idő. A sárgamuskotályt felforraljuk, 3 perc forralást követően hűtjük, így öntjük az aranymazsolára.

Ha a máj és a mazsola elkészült, kihűtjük. A májat szép szeletekre vágjuk, az aranymazsolával megszórjuk, birslekvárral és pirított kaláccsal tálaljuk.

Bélszín steak sütőtökpürével, sült zellerrel, pirított gombákkal

Hozzávalók 4 adaghoz

Sült zeller

  • zeller 1 kg
  • A zellert tisztítjuk, vastagon meghámozzuk, alufóliára és sütőpapírra tesszük.
  • szőlőmag olaj 10 g
  • kakukkfű 2 g
  • só 10 g

Sütőtökpüré

  • sütőtök1 kg
  • olíva olaj 7 g
  • fokhagyma 4 g
  • vaj 15 dkg

Pirított gombák

  • csiperkegomba 0,2 kg
  • vörösbor 0,5 l
  • vaj 0,1 kg

Bélszín steak

  • bélszín 1 kg
  • fekete bors 0,08 kg
  • só 0,8 kg
  • olaj 0,1 l

A zellert tisztítjuk, vastagon meghámozzuk, alufóliára és sütőpapírra tesszük.

A zellerek felületét megkenjük az olívaolajjal, megszórjuk sóval, mellé tesszük a kakukkfűvet, majd becsomagoljuk először a zsírpapírba, majd alaposan betekerjük az alufóliába.

Sütése 220 fokon 1 óra 45 perc.

A tököt kettévágva olívaolajjal meglocsoljuk, mellé dobjuk a fokhagymát egészben, 180 fokon 70 percig sütjük. A tököt kanállal kiszedjük a héjából, majd vajjal jól kikeverjük, sóval ízesítjük, és egy szőrszitán áttörjük.

Bor redukciót készítünk, gyorsforralóba rakunk száraz vörösbort, kevéske húslevest, dobunk bele egy szál kakukkfüvet, majd állandó keveréssel forraljuk, redukáljuk felére a folyadékot kb. 15 perc alatt, majd a pirított gombát belekeverjük. Tálalás előtt két kocka hideg vajjal még átkeverjük.

A bélszínt tisztítjuk, majd 18-20 dkg-os szeleteket vágunk, fűszerezzük és a zsiradékkal a húst locsolgatva, forgatva serpenyőben készre sütjük. Ki hogy szereti, én médiumra sütve ajánlom.

Megosztom