Abacus-ízek
Az Abacus Hotel Chefjének, Tóth Ferencnek őszi receptajánlata.
Bőrén sült balatoni fogasfilé kapros rákraguval
Hozzávalók 4 személyre:
- 1.20 kg balatoni fogasfilé
- 0.20 kg vöröshagyma
- 0.10 kg paprika
- 0.10 kg paradicsom
- 2 dl tejföl
- 0.05 kg pirospaprika por
- 0.03 kg só
- 1 csomag kapor
- 0.40 kg garnélarák farok
- 0.50 kg burgonya
- 0.5 dl étolaj
- 2 dkg finomliszt
A fogasfiléket megtisztítjuk az esetleges halpikkelyektől, ezt követően besózzuk. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, olajon megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, majd 1 dl vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, 15 percig főzzük, majd összeturmixoljuk. Miután krémes állagot kaptunk, ismét higítjuk 1 dl vízzel, s kb. 5 percig főzzük. A tejfölt először liszttel, majd a meleg mártásunk felével keverőtálban simára keverjük. Ezt követően visszaöntjük a tűzhelyen lévő meleg mártásba, belehelyezzük a garnélarákokat, majd friss kaporral megszórva 2 percig főzzük. Az elkészült mártást félretesszük, közben a besózott halakat olívaolajon megsütjük, a burgonyákat megpucoljuk és sós vízben puhára főzzük. Az elkészült halfiléket a főtt burgonyakörettel tányérra helyezzük, végül pedig a mártást is a ropogósra sütött halak mellé szervírozzuk.
Argentin bélszínsteak kókusztejes zöldségekkel, kuszkusszal
Hozzávalók 4 személyre:
- 0.80 kg argentin marhabélszín
- 0.20 kg kelkáposzta
- 0.10 kg sárgarépa
- 0.10 kg laskagomba
- 0.10 kg újhagyma
- 0.10 kg héjas cukorborsó
- 250 ml kókusztej
- 0.05 kg currypaszta
- 0.02 kg currypor
- 0.02 kg finom só
- 0.40 kg kuszkusz
- 1 db lime
A marhabélszínt négy 20 dkg-os steakre vágjuk, sóval-borssal befűszerezzük. A kókusztejet 2 dl húslevessel együtt egy lábasba öntjük, majd felforraljuk. Ezt követően hozzáadjuk a currypasztát, curryport, 1 db lime levét, végül a héját is belereszeljük. Ha vékony csíkokra vágtuk a zöldségeket, belehelyezzük a curryszószba, 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről és pihentetjük. A kuszkuszt 6 dl forrásban lévő sós vízben 3 perc alatt készre főzzük, s lefedjük. Tányérra helyezzük a curryszószt, tetején a tetszőleges módon megsütött marhasteakekkel, mellé pedig kuszkuszt tálalunk.