Az Abacus Hotel Chefjének, Tóth Ferencnek téli receptajánlata

Rózsaszín libamáj brióssal, lilahagyma lekvárral és füge chutneyval

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 db édes briós
  • 60 dkg libamáj
  • 2 db lilahagyma
  • 10 dkg aszalt füge
  • 2 dl fehérbor
  • 2 dl vörösbor
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 dkg só
  • 1 dkg grillbors
  • 2 dkg vaj

A libamájat megtisztítjuk az eres részektől, ezt követően sózzuk, borsozzuk. Egy tepsibe helyezzük, légkeveréses sütőben 85°C-on 45 percig sütés-gőzölés funkción elkészítjük, majd kivesszük a sütőből és kihűtjük. A megadott cukormennyiséget elfelezzük, s két edényben karamellt készítünk az ismert módon. Az egyikhez fehérbort, a másikhoz pedig vörösbort öntünk, majd felfőzzük. A fehérboroshoz fügét, a vörösboroshoz pedig lilahagymát adunk, majd lassú tűzön kb. 30 percig főzzük, amíg lekvár sűrűségű lilahagyma- illetve fügeragut kapunk.
A briósokat kettévágjuk, s belső oldalukat 15 másodperc alatt vajon megsütjük. Először a briós alsó részét helyezzük a tányérra, a kihűlt libamájból 2 db 1 cm vastagságú szeletet vágunk rá, majd rátesszük a briós tetejét. Végül elhelyezzük a tányéron a füge- és lilahagyma lekvárunkat is, és így tálaljuk.

Variációk sütőtök témára

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 db Kanadai tök
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 4 db tojássárgája + 4 db egész tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 db narancs héja és leve
  • 5 dkg tökmag
  • 2 dl kókusztej
  • 0.2 dkg őrölt fahéj
  • 0.5 dl méz
  • 1 db vaníliarúd

A sütőtököket kettévágjuk, a magoktól megtisztítjuk és 180°C-os sütőben  megsütjük. Amikor puhára sültek, a héjakat eltávolítjuk, majd kihűtjük. A megadott mennyiségű tejet és tejszínt összeöntjük és felforraljuk, közben hozzáadjuk a kettévágott vaníliarúd belsejét és a sütőtök egyharmad részét. Botmixerrel összeturmixoljuk és hőálló porcelánformákba 4 felé öntjük.

Piskótalapokat készítünk 8 dkg lisztből, 8 dkg cukorból és 4 db egész tojásból. A sütőtök másik egyharmad részét összekeverjük kókusztejjel, egy kevés kristálycukorral, s egy pici tökmagolajjal. Ezzel a krémmel megkenjük a piskótalapot, majd feltekerjük egy alufóliába. 10 dkg kristálycukrot felolvasztunk karamellnek, majd kevés vízzel és mézzel felfőzzük.

Tálaláskor a poharakba elhelyezett krémet barnacukorral megszórjuk, majd a cukrot rákaramellizáljuk.

A felcsavart sütőtökös piskótát kicsomagoljuk és 1 cm vastag szeletet vágunk belőle, melyet a krém mellé a tányérra helyezünk. Ezt követően az elkészített mézes karamellöntetet a tányér harmadik részére öntjük, s a megmaradt egyharmad rész sütőtökből egy fagylaltos kanál segítségével megformázott gombócot
az öntetre helyezzük.

Megosztom