Hirdetés

Borszentély a Bazilika mellett

Google Plus

"A kocsma civilizációnk egyik legfontosabb intézménye, sokkal fontosabb, mint például a parlament. Az egyik helyen a sebeket osztják, a másik helyen gyógyítják" -írta Hamvas Béla a borról szóló híres értekezésében. Nos, a Hercegprímás utcai Winebar gyógyító hely, ahol a panacea, vagyis a gyógyszer: a bor. Az ízlésesen és otthonosan berendezett borbár üzletvezetője Szabó Zsuzsa, aki a kertészmérnöki diploma megszerzését követően a borok világában találta meg igazi hivatását. Vele beszélgettünk az üzletről és a borokról:

Milyen céllal nyitották az üzletet?
A borbár megnyitásánál az elsődleges szempont az volt, hogy a vendégek családias körülmények között kóstolhassanak borokat, és szaküzleti áron meg is tudják vásárolni azokat.

Mi a fő szempont a borválaszték kialakításában?

Elsősorban kis családi pincészetek borait gyűjtöttük össze, ami nem zárja ki azt, hogy a nagy pincészetek különleges minőségű borait is beválogassuk kínálatunkba. Olyan borokat forgalmazunk, amelyeket nem vagy csak kevés helyen lehet megtalálni Budapesten. A választékunkat folyamatosan bővítjük, így érdemes újra és újra betérni hozzánk a borkedvelőknek, mert mindig találnak újdonságokat.

Jelenleg mit emelne ki kínálatukból?
A szekszárdi Szeleshát Pincészet a kezdetek óta jelen van nálunk teljes portfóliójával, amelyek a legnépszerűbb vörösborok a kínálatunkban. Az édes borok között igazi különlegességnek számít a ménesi aszú, amely az Arad-Ménesi borvidéken, kadarkából készült. Meg kell még említenem kiemelkedő minőségű, különleges gyümölcsökből készült pálinkáinkat is.

 

Mivel a Bazilika mellett található az üzletük, érdekelne, hogy a turisták miként viszonyulnak a magyar borokhoz?
Valóban turistákban gazdag környéken vagyunk, és ezt figyelembe vettük üzleti stratégiánk kialakításánál. Olyan tokaji borkínálatot alakítottuk ki, amit nyugodt szívvel ajánlunk a turistáknak elvitelre is, hogy hazájukban méltán képviselje a tokaji borvidék hírnevét. Örömmel konstatáljuk, hogy a magyar borok elismerést váltanak ki a hozzánk érkező külföldieknél.

Tartanak külföldi borokat is?
A széles körű választék kialakításához elengedhetetlen a legjelentősebb bortermelő országok borainak jelenléte. A magyar borkedvelők többsége érdeklődéssel kóstolja más ország és földrész borait. Ahogy a francia vagy az olasz, úgy az újvilági borok is megtalálhatók kínálatunkban.

Vannak-e különleges programjaik?
Minden kedden 17 órától borkóstolót rendezünk, ahol a kóstoló témájának megfelelően az adott pincészet képviselője vagy pedig szakképzett személyzetünk szolgál információval az egyes tételekről. Ennek a programnak a varázsa a kötetlenség, hiszen a megadott időponttól számítva bármikor érkezhetnek a vendégek, és saját tempójukban kóstolhatják végig a borokat. Az aktuális heti borkóstoló programját a borbár honlapján lehet megtekinteni, de törzsvendégeinknek elektronikus úton is megküldjük a meghívót minden héten.

Milyen szolgáltatásokat kínál még a Winebar?
A hangulatot rendszeresen élőzenével fokozzuk a jazz és a latinos ritmusok kedvelőinek. Gasztronómiai kínálatunkat bővítendő, most készül az alsó szinten a konyhánk, amit karácsonyi ajándékként szeretnénk átadni. A Winebar addig is szeretettel várja Bacchus híveit egy gasztronómiai kalandtúrára boraival és minőségi sajtjaival.

Szerző: 
Takács Ferenc

Képek

Borszentély a Bazilika mellettBorszentély a Bazilika mellettBorszentély a Bazilika mellettBorszentély a Bazilika mellett

Google Plus

Galéria

Borszentély a Bazilika mellett
  • Borszentély a Bazilika mellett
  • Borszentély a Bazilika mellett
  • Borszentély a Bazilika mellett
  • Borszentély a Bazilika mellett

Hirdetés