Karácsonyi menü a grillen
Az ünnepek közeledtével eszembe jut, hogy hány „hogyan tegyük el a grillt télire” című videó jött velem szembe, a másik pedig a karácsonyi menük tömkelege, ami rengeteg a tűzhely mellett töltött időt és az egész lakásban terjengő ételszagot ígér. Be kell vallanom, ilyenkor tudok a legjobbat mosolyogni, mert magamat mindkettőtől megkímélem. Az én naptáramban nincsen olyan, hogy grillszezon, vagyis van, de az januártól decemberig tart. Egész évben jókat lehet sütni a kerti grillen, csak más típusú ételeket.
Na de mi a helyzet a karácsonyi menüvel? Mindenki nagyon várja az ünnepi ételeket, csak a háziasszonyok nem, mert a lakásban terjeng a halszag, mindenhol érezni a savanyúkáposzta illatát.
Mindkettőre megoldás egy jelmondat „Irány a kert”. Ebben az esetben a grillünket sem kell télire elrakni és mindenki elhiheti, a karácsonyi menü elkészítése is sokkal egyszerűbb lesz.
De kezdjük egy igazi karácsonyi menü bemutatásával, ami a grillben készült. Nem halászlé vitát szeretnék nyitni, mert az parttalan. Jómagam passzírozni szoktam, így az alapot felrakom a grillben, majd amíg annyira meg nem fő, hogy tudjam passzírozni, igazából felé sem nézek. Passzírozás után szintén a grillben fejezem be a halászlét, és a halat is itt főzöm bele. Amellett, hogy a halszagot kiűztem a konyhából, a füstös íz, amit a grill kölcsönöz a levesnek, kifejezetten jól áll a halnak.
Kicsit fordítva a sorrenden a desszert következik ilyenkor, hiszen forró még a grill és igazán szép bejgliket lehet benne sütni, akár a hagyományos mákos vagy diós verziót részesítem előnyben, de sütöttem már tepertős tésztával bejglit, aminek a tölteléke vörösborban főtt fűszeres aszalt szilva volt. Érdemes kísérletezni vele, akár marcipánnal, akár gesztenyével is.
Amíg a tészta sül, szépen betöltöm a káposztákat és az egészet egy agyagedénybe teszem. Már csak a sütésre vár, de ez a folyamat lesz a legegyszerűbb, hiszen az úgynevezett maradék hőn készül el. Amikor a kamado grillem 110–120 fokosra hűl, stabilizálom ezt a hőmérsékletet és bekerül a káposzta. Itt jön az igazi csoda, hiszen ezen a hőmérsékleten egész éjszakára a grillben hagyom, és amíg én kényelmesen alszom a meleg szobában, reggelre elkészül a finom töltött káposzta. Másnap csak meg kell melegítenem a levest és a káposztát, és az ünnepi asztalnál be kell zsebelnem az elismerő pillantásokat.
Szóval azt javaslom mindenkinek, hogy a grillt ne tegye el a téli időszakban, hanem nyugodtan használja, és ne féljen akár egy ünnepi menüt elkészíteni rajta. Az eredmény garantáltan kiemelkedő lesz.
Billege András