Paleolit grill és bbq

Napjainkban rengeteg diéta vagy táplálkozási trend fellelhető, és mindenki megtalálhatja az életvitelének, elveinek megfelelő irányvonalat, de vajon egy egy ilyen táplálkozási trend mit is jelent. Le kell-e mondani például a grillezésról vagy a bbq ételekről? A válasz egyértelműen nem, hiszen minden diéta alapanyagokat és nem ételkészítési módozatokat mellőz.

Vegyük kicsit górcső alá, a paleolit diétát és a hozzá kapcsolódó ételeket. Mit is jelent a paleolit diéta? Az alapanyagok közül leginkább a glutén, finomított szénhidrátok és a tejtermékek kerülnek tiltólistára. Abban az esetben, ha grillezni szeretnénk, szinte tökéletes ételeket tudunk készíteni a paleolit diétánkhoz, csak arra kell figyelnünk, hogy a fűszerkeverékeket a grillezéshez saját magunk állítsuk össze, hiszen a só bár nem feltétlen tiltólistás, de használatát mindenképpen minimálisra kell csökkentenünk, így a fűszereinkhez ne használjunk sót. Miért is mondom, hogy tökéletesen beilleszthetőek a grill ételek a paleolit táplálkozásba? Mi is az alapja a paleo étkezésnek? Nem más, mint a húsok, zöldségek és gyümölcsök, amik tökéletesen süthetőek parázs felett is. Az szinte mindegy, hogy húst, halat sütünk, amihez egy könnyed salátát vagy grillezett zöldségeket kínálunk.

A BBQ ételek már egy érdekesebb és izgalmasabb téma, gondoljunk csak arra, hogyan él a bbq a köztudatban. Nagydarab hús megsütve, majd lekenve valami édes-cukros szósszal, pedig a bbq nem a szósz, hanem egy ételkészítési mód. A különböző irányvonalak közül leginkább a texasi stílus áll a legközelebb a paleolit táplálkozáshoz. A legtöbb irányvonal fűszerezésében megjelenik a barnacukor, amiről már tisztáztuk, hogy tiltólistára kerül, aki ezt a táplálkozást követi, de ezekkel szemben a taxasi stílusban csak só, bors, esetleg fokhagyma kerül a fűszerkeverékbe, azaz a rubba. A sót viszont sajnos itt is el kell hagynunk, de ettől annyira nem kell félnünk, hiszen amint megszokjuk a só hiányát, azonnal megjelennek a természetes ízek, amik teljesen új perspektívát nyitnak, mert már nem a só dominál.

Összefoglalva azért, mert elkezdünk követni valamilyen táplálkozási elvet, rossz szóval élve diétát, ne az életünket és az ételkészítési szokásainkat igazítsuk a diétához, hanem a diétát a mi szokásainkhoz. Nem arra gondolok, hogy csalni és módosítani kell a diétát, hanem, ha szeretjük a grill ételeket, akkor készítsük a diétának megfelelő ételeket grillen.

Billege András

Megosztom