Hirdetés

Szívküldi a Zila Kávéházból

Google Plus

A torták tortáját nem is egyszer sikerült már Zila László budapesti cukrászmesternek elkészítenie. A patinás kávéház tulajdonosa legújabb szakmai sikereként Dubajban nyert nagydíjat legújabb alkotásával, amelyet Szívküldinek nevezett el.

Az Üllői út vége felé, Pestszentlőrincen fellelhető, korszerűen elegáns finomságcentrum – amely egészen pontosan a Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda és Étterem nevet viseli - családi vállalkozásban működik. Zila László, felesége, Edit asszony és három gyermekük, László, Krisztina és Tamás közösen viszik a céget, amely az elmúlt évtizedekben nemcsak idehaza, hanem a határokon kívül is hírnevet szerzett magának rendkívül eredeti termékeivel, így például a 2007 óta sikert sikerre halmozó Magyarország-tortáival, s hangsúlyosan vendégbarát szolgáltatásaival.

„Nyolcvan négyzetméteres üzletben, fagylalttal és süteményekkel indultunk, aztán 2000-ben jelentős területtel együtt meg tudtuk vásárolni a Szemere Miklós egykori lövőházának műemlék jellegű épülétetet. Bő kétéves felújítás után már úgy folytathattuk, hogy sikerült a múlt század hangulatát, a békeidőket idéző kávéházi stílust visszavarázsolni” – összegzett bevezetésképpen a családfő, Zila László, aki mestercukrász és feltaláló is egy személyben. Az ő leleménye az az egyedülálló, szabadalmi védelemformaoltalom alá helyezett szilikon sütőforma is, mellyel torták, desszertek, parfék, s más íz- és látványcsodák készíthetők különféle folyékony öntetekkel. A legújabb szakmai elismerés februárban, Dubajban érte.

„A nemzetközi kiállításoknak köszönhetően több mint száz országban ismerik és használják a Zila -tTortaformákat. Az arab világban különösen nagy az érdeklődés az európai innováció iránt, ezért is döntöttünk úgy tavaly, hogy megpróbáljuk még szélesebb körben megismertetni legújabb termékünket. Dubajban, a Gulfood nevű nemzetközi kiállításon a magyar standon szereplők egyikeként voltunk jelen, s miután az előzsűrizés eredményeképpen beválasztották a legjobb tíz közé szilikonos tortaformánkat, indulhattunk magán a februári versenyen is, ahol aztán révbe értünk. A Gulfood Awardsra a Szívküldö tortát és a techológiát I ♡ Cake néven neveztük be. Gála keretében, nagy csinnadrattával jelentették be, hogy kategóriánkban mi lettünk a legjobbak.”

Hogy mi a nagydíjas találmány fő jellegzetessége?

„Az, hogy nincs a világon még egy olyan torta, amelybe ha belevágok, s kiveszem a szeletet, annak mindkét oldalán megjelenik térben egy szívforma. Hosszú fejlesztés, sok-sok kísérletezés eredményeképpen tudtam technikailag megoldani és létrehozni Szívküldit, ahogy elneveztem az újdonságot” – így Zila László, aki nagyon szép üveg földgömböt kapott győzelméért, büszke rá, hogy ilyen eredményt tudott elérni.

„Reméljük, a dolog üzleti része is elindult ezzel, és külföldről is megmarad a Dubajban megtapasztalt nagy érdeklődés a Zila T-tortaformák iránt” – mondta, hozzátéve, hogy heteken belül kapható lesz cukrászatukban a nagydíjas termék is, amelynek forgalmazását már megkezdték. A közbevetésre, hogy szívmelengető látvány mellett milyen ízekkel találkozik az újra fogékony vásárló, így felelt:

„Itthon így csináljuk: csokoládé mousse az első réteg, utána zöld pisztáciából készült mousse-krém következik. Málna vagy eper, esetleg ribizli alkotja a szívformát, ezt fedjük le piskótával. Hadd ajánljam mindenkinek a Szívküldit, amely kiváló ajándék Valentin-napra, anyák napjára, de eljegyzésre, esküvőre, s más hasonlóan bensőséges esemény alkalmával is.”

Zila László szavaiból kicsengett a nem pusztán szakmai patriotizmus is:

„Nem adtam el a találmányomat, úgy voltam vele: inkább lassúbb tempóban, de biztosan haladjak, s végig kézben tartsam e forma előállítását. Saját gépeimmel gyártom, mert az innovációból általában és jelentős részben a külföldi tőke profitál, én azt szerettem volna, hogy találmányom köthető legyen és hű maradjon a magyar gasztronómiához.”

Képek

Szívküldi a Zila KávéházbólSzívküldi a Zila KávéházbólSzívküldi a Zila KávéházbólSzívküldi a Zila KávéházbólSzívküldi a Zila Kávéházból

Google Plus

Galéria

Szívküldi a Zila Kávéházból
  • Szívküldi a Zila Kávéházból
  • Szívküldi a Zila Kávéházból
  • Szívküldi a Zila Kávéházból
  • Szívküldi a Zila Kávéházból
  • Szívküldi a Zila Kávéházból

Hirdetés