Tóth Ferenc receptek
Zelleres burgonyasaláta füstölt pisztránggal
Hozzávalók 4 személyre:
- 0,08 kg kesudió
- 0,40 kg burgonya
- 0,20 kg zeller
- 0,10 kg articsókakonzerv /4 db/
- 1 db piros alma
- 2 dl majonéz
- 0,05 friss torma
- 25 kg füstölt pisztráng
- 0,01 dkg só
- 0,02 dkg porcukor
- 0,03 cl fehérbor
A négy szelet füstölt pisztrángot egy-egy tányérra helyezzük. A piros almát kimagozzuk, majd apró kockákra vágjuk. A főtt, meghámozott burgonyát és zellert – melyeket főzést követően lehűtöttünk – szintén apró kockára vágjuk, majd az almával összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a majonézt, a reszelt friss tormát és a fehérbort, majd óvatosan elkeverjük és négyfelé osztva a pisztrángokra helyezzük. Az articsókákat kétfelé vágjuk, és ezzel díszítjük a halakat. Befejezésképpen a kesudiót apróra törjük, majd minden adag pisztráng tetejét meghintjük vele.
Marhabélszín libamájmártással, fekete szezámos kelkáposztával és serpenyős hagyma rösztivel
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg marhabélszín
- 2 dl olívaolaj
- 20 dkg libamáj
- 3 dl tejszín
- 2 dkg só
- 4 db tojás
- 2 evőkanál finomliszt
- 50 dkg kelkáposzta
- 10 dkg fekete szezámmag
- 20 dkg vöröshagyma
- 50 dkg burgonya hámozva
- 0,5 dl calvados (almapálinka)
A megtisztított bélszínt négy egyenlő – kb. 25 dkg-os – steakre vágjuk, sóval, kevés steakborssal ízesítjük. A libamájat felkockázzuk, forró serpenyőben aranybarnára sütjük. A kicsapódott zsiradékot leöntjük a libamájdarabokról, majd a hideg tejszínt és a calvadost ráöntjük, ezt követően pedig összeturmixoljuk.
A hámozott vöröshagymát és burgonyát lereszeljük, hozzáadjuk az egész tojásokat, a két evőkanál lisztet, sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük. Négy darab egyforma, palacsinta alakú rösztit sütünk belőle, a kelkáposztát – melyet forró vízben 4 percig forráztunk – a rösztik belső oldalára helyezzük, majd felcsavarjuk. Ezt követően fekete szezámba forgatjuk őket, majd henger alakú szeletekre vágjuk. A marhasteaket ízlés szerint megsütjük. Az elkészített libamájmártásunkat a tányérra adagoljuk, a közepébe helyezzük a megsült steaket, majd a henger alakú rösztiket köretként a steak mellé állítva tálaljuk.