Vágy, zöldség, gyümölcs

Nyilvánvaló tény, hogy a tavaszi hónapokat nyugodtan nevezhetjük a szerelem, az új szerelem időszakának. Talán nem véletlen, hogy a szerelmesek „világnapja”, a Valentin-nap is a tél végére, a tavasz kezdetére esik, gyakran ilyenkor szökkennek szárba az új kapcsolatok, ilyenkor kapnak új erőre a régiek.

A Valentin-nap táján számtalan vendéglátóhely csábít „szerelmes-menüvel”, melynek alapanyaglistáján komoly szerepet kapnak a vágykeltő összetevők, más néven afrodiziákumok. Az, hogy egyes ételek, alapanyagok szerelmes hangulatot, szexuális vágyat képesek kelteni, köztudott, régóta ismert tény és bár a tudományos kutatások szinte egyetlen esetben sem tudtak közvetlen kapcsolatot kimutatni az elfogyasztott étel és a vágy mértéke között, talán mégsem zörög a haraszt…

Mindenesetre a ránk maradt leírások – az ókori időktől szinte napjainkig – a leghatározottabban állítják, hogy néhány élelmiszer komoly hatással lehet az azt fogyasztók libidójára. Már maga az elnevezés – afrodiziákum – is az antik görög világból ered: a névadó a szerelem hellén istennője, Aphrodité volt.

A modern tudomány már pontosan tudja analizálni azokat a folyamatokat, amelyek fizikai és érzelmi síkon zajlanak az emberekben, de tényleges kapcsolatot kizárólag az ételek alapanyagai által kiváltott kémiai reakciók területén tudtak kimutatni. Körképünkben ezt a világot próbáljuk meg – vázlatosan, a teljesség igénye nélkül – feltérképezni, némi útmutatót adva arra nézve, milyen irányba kell gondolkodni az olvasónak, ha alakuló, vagy már meglévő párkapcsolatát szeretné színesíteni, élénkíteni afrodiziákumok segítségével.

Egészséges test, egészséges szerelem

Talán a legfontosabb – tudományosan is igazolható – alapvetés, hogy az egészséges táplálkozás, nagy mértékben támogatja, segíti az egészséges mértékű érzéki, szexuális aktivitást. Ehhez nyilvánvalóan hibátlan életfunkciókra, elsősorban jól működő vérkeringésre van szükség. A szakemberek alátámasztják, hogy jó néhány gyümölcs rendszeres fogyasztása komoly segítséget nyújthat ezen a területen, a gránátalma, az eper, vagy a füge elismerten pozitív hatással van a véráramlásra. Az antik világban a fügét igen nagy becsben tartották, állítólag az egyiptomi királynő, Kleopátra is jelentős mennyiségben fogyasztotta. Cinkben, vasban, kálumban és kálciumban gazdag gyümölcs, a tartalmazott aminosavaknak köszönhetően pozitív hatással van a termékenységre. Hatására feromon termelődik a szervezetben, amely kémiai vegyület alapvetően határozza meg nemi viselkedésünket és – igen! – vonzóvá tud tenni a másik nem számára. Nem véletlen, hogy az ókori görög kultúrában az aranynál is nagyobb értéket tulajdonítottak a fügének.

A gránátalma levének fogyasztása a vérármlásra, azon keresztül a tesztoszteronszintre gyakorol pozitív hatást. Mivel pedig a tesztoszteron férfi nemi hormon, amit a téma szakértője, Dr. Nagy Tamás, az ELTE PPK egyetemi adjunktusa egyenesen „az ereinkben folyó vadállat” néven illet, nehezen cáfolható az összefüggés a gyümölcs fogyasztása és a szexuális vágy fokozódása között. Hasonlóan tudományosan alátámasztott – bár szinte „csak” C-vitamin tartalmával operál – az eper hatásmechanizmusa, melynek eredményeképpen fokozódik a libidó, a szervezet oxitocint („szeretet hormont”) szabadít fel. Mellékesen szorongásoldó hatása is van, és (nem utolsósorban) finom.

Magyarországon kevésbé ismert, de beszerezhető még a fekete málna is, amelynek pozitív hatású növényi vegyületei nem csak a libidót, de a szexuális állóképességet is növelik. Végül ne feledkezzünk meg a hazánkban igen népszerű – bár Valentin-nap környékén kevésbé elérhető – görögdinnyéről, amely a benne megtalálható béta-karotin és a citrulin nevű aminosav hatására lazítja a vérereket, ezzel segítve az aktív véráramlást, növelve a szexuális vágyat.

Zöldséget beszélünk?

Nem csak a gyümölcsök, hanem néhány zöldség is pozitív hatással lehet, ha nem is a nemi vágyra, de az egészséges szexualitásra mindenképp. Bár az articsóka hatékonyságát tudományosan nem támasztották alá, a legenda szerint Medici Katalin francia királynő hatalmas mennyiségben szállíttatta udvarába, hogy értékes perceket tölthessen férjével, II.Henrikkel. Nicolas Venette francia író a XVII. században papírra vetette, hogy a férjezett svéd nők is előszeretettel alkalmazták az articsókát elsekélyesedett szexuális életük felpörgetésére. Hogy a férj mit szólt a reggel-délben-este felszolgált articsóka menühöz, arról nem maradt fenn írásos emlék. Mindenesetre, ha nem is működik, mint afrodiziákum, antioxidáns tartalma miatt fogyasztása mindenképpen előnyös.

A spárga tipikusan az a zöldség, amely nemcsak hatóanyagai miatt tartozik a vágyfokozók közé, hanem alakja miatt is. Némi képzelőerővel szembeötlő a hasonlatossága a férfi nemi szervével és itt jegyezzük meg, hogy a gyümölcsök közül igaz ez az állítás a fügére vagy a banánra is. A spárga a benne található E-vitamin és kálium segítségével semlegesíti a szervezetünkben lévő ammóniát, melynek fokozott jelenléte csökkentheti a szexuális érdeklődést. Mellékesen folát és B6-vitamin tartalmának a tudomány orgazmust támogató hatást tulajdonít.

Csilipaprikával tüzelte magát az azték király, Montezuma, pedig biztosan nem volt tisztában vele, hogy fogyasztása endorfint, az izgalmi állapotért felelős fehérjét szabadít fel. Az uralkodó csokoládéba keverte a fűszernövényt – nem véletlen, hogy a csoki is előkelő helyen áll az afrodiziákumok hosszú listáján. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a csilis csokoládé a XXI. század egyik sikerterméke az élelmiszerboltok polcain, akkor megállapíthatjuk, hogy nincs új a Nap(-piramis) alatt.

A Magyarországon jó ideje polgárjogot nyert brokkoli hatásmechanizmusa a benne található magas C-vitamin koncentráció miatt hasonló a gránátalmához. Talán az avokádó is hasonló sikertörténetet ér majd el, ha köztudottá válik, hogy rengeteg telítetlen zsírsav és libidónövelő B6-vitamin tartalma miatt joggal hívják egyre gyakrabban „szex-vitamin”-nak, mindenekelőtt vérbőségfokozó hatásának köszönhetően. Meglepő lehet, de a hétköznapi és sokak által kedvel paradicsom is tartalmaz némi stimulánst, tehát annak rendszeres fogyasztása is pozitív változásokkal járhat.

Fűszeres szerelem

Ha kevésbé direkt módon próbálnánk számunkra kedvező irányba terelgetni a párunkat, az ételek fűszerezése is sikerrel kecsegtető taktika lehet. Ebben az esetben nyilvánvalóan figyelni kell arra, hogy a megfelelő fogásokhoz csak az azzal kompatibilis ízesítőket alkalmazzuk, de ha eltaláljuk a kedvező arányokat, közelebb kerülünk a győzelemhez.

Kivételesen tudományosan is alátámasztott, hogy a szegfűszeg fogyasztása növeli a szexuális aktivitást. Erről egy, a BMC Complementary and Alternative Medicine című szaklapban publikált írás értekezik, megemlítve, hogy a potenciazavarokat már évszázadok óta kezelik Indiában ezzel a fűszerrel. Ha ehhez hozzátesszük, hogy jelenleg ez az ország vezeti jelenleg a világ legnépesebb államainak sorát – hát, lehet a dologban valami…

Élénkít, fokozza a vérkeringést – ezzel stimulálva a szexuális aktivitást – a gyömbér. Fűszerezhetik az ételeiket sáfránnyal, amely bizonyítottan javíthat a szexuális teljesítményen. Végül minden bizonnyal a legismertebb afrodiziákumok egyike a ginzeng, amely férfiak és nők esetében egyaránt jelentősen javítja a genitális területek vérellátását.

Casanova győztes fegyvere

Mint az köztudott, a középkor hírhedt nőfalója, Giacomo Casanova reggelente több tucat osztrigával hozta formába magát. A tenger ezen gyümölcse valóban igen sok cinket tartalmaz, az pedig alapvetően szükséges a férfi nemi hormon, a tesztoszteron kialakulásához és támogatja a spermium termelését is. Ugyebár az afrodiziákumok névadója, Aphrodité is egy kagylóból kikelve érkezett közénk a Földre. Az osztriga tehát azon vágyfokozók egyike, melynek közvetlen hatása tudományos érvekkel is alátámasztható.

Az ezredforduló környékén vívta ki helyét az afrodiziákumok között a csokoládé, melynek triptofán tartalma hatalmas támogatást nyújt az emberi szervezet szerotoninjainak, más néven neveznek boldogsághormonnak is. Szakemberek – illetve a Journal of Sexual Medicine írása szerint – egy 2006-ban Olaszországban elvégzett kísérlet szerint az étcsokoládé, főleg csilivel, hatásosabb a tejcsokinál.

Nem a kampány a megoldás

Látjuk, hogy számtalan élelmiszer, fűszer, zöldség és gyümölcs lehet pozitív hatással a szerelmi életre, a szexualitásra. Ugyanakkor fontos tudni, hogy feltehetően azzal, hogy a Valentin-napi vacsorába belecsempésszük ezek egy részét, még nem feltétlenül járunk sikerrel. Ha végignézzük az ajánlott listát, könnyen felismerhetjük, hogy a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás mennyire fontos nemcsak általános fizikai állapotunk miatt, de pozitív hatással lehet szexuális vágyainkra és teljesítőképességünkre is. Érdemes tehát ötletelni a fentiek szerint és az eredmény – reméljük – nem marad el.

Ízvadász

Megosztom