Hirdetés

A fény vezet utolérhetetlenül

Google Plus

Az olimpia hármas jelszavából – citius, altius, fortius, vagyis gyorsabban, magasabbra, erősebben – ezúttal csak az elsőt vesszük kölcsön írásunkhoz, merthogy mondandónk középponti eleme a sebesség, noha korántsem csak a sport világából szemezgetünk, amikor a gyorsasági csúcsokat járjuk körül.

Hogy rögtön a címbe foglalt rekorderrel hozakodjunk elő: a fény változatlanul toronymagasan vezeti a vágtatás bajnokainak abszolút listáját azáltal, hogy másodpercenként csaknem 300 ezer kilométeres sebességgel halad vákuumban – mondhatni utolérhetetlenül. Hogy mekkora fölénnyel első a lajstromban, elég a száguldás legjobbjai között második helyezett űrhajót említeni, amelynek a leggyorsabbika sem tud többet produkálni visszatéréskor a légkörbe belépve az óránkénti 40 ezer kilométernél.

Immár a földön maradva hatalmasat kell lassítanunk, hogy a gyorsasági sorrendben ráleljünk a következőre, amely logikusan a közlekedési eszközök között található, de tempóját tekintve igencsak távol van az első kettőtől. A „sima” - utasszállító - repülőgépnek átlagosan 800-900 kilométer/óra a haladási sebessége, de akad 1200 km/ó felett száguldó is. A katonai gépek persze jóval gyorsabbak: a hivatalos sebességi rekordot tartó, rakéta-meghajtású amerikai X-15-ös például 7274 km/órát volt képes produkálni a hatvanas években, amivel ma is biztosan első a személyzettel ellátott légi járművek sajátos vetélkedésében.

A földi surranó rekorderek az autók, közülük is a speciális szuperjárgányok az éllovasok. Az első jegyzett rekordot tekintve 63,15 km/órás sebességgel ment egy villanymotor hajtotta francia autó 1898 decemberében. A következő év tavaszán lépték át első ízben a 100-as határt, 1937-ben mértek először 500, 1970-ben pedig 1000 km/ó feletti sebességet, míg a jelenleg is érvényben levő csúcs 1228 km/ó, ennyivel száguldott – a hangsebességet először átlépve – a brit tervezésű, két gázturbinás sugárhajtóművel felszerelt ThrustSSC az egyesült államokbeli Black Rock sivatagban 1997 októberében.

Levegőben és földön már voltunk, sínen még nem: 603 kilométer/órás csúcssebességet ért el 2015 tavaszán a japán JR Central mágnesvasútja, amely saját legjobbját javította tovább. Most még csak álom, de egy tavalyi bejelentés szerint nemsokára légpárnákon sikló vákuumvasút épülhet Bécs-Pozsony-Budapest vonalon. Ezzel a vonattal több mint 1200 km/órával lehet utazni, így Budapestről Pozsonyba 10 perc alatt oda lehetne érni, a Pozsony-Bécs távolság pedig 8 perc alatt válna leküzdhetővé.

Az imént még előretekintettünk, most viszont hátrafelé fogunk menni. Azaz nem mi, hanem Borsay Szabolcs tett így, akinek révén tizenöt éve magyar motorkerékpáros Guinness-rekord született - két keréken, szélben, háttal a menetiránynak. A sikeres motoros kaszkadőr 200,9 km/órás sebességgel száguldott a sármelléki repülőtér betonján.

Meghökkentő sebességre képesek az emberi ujjak is. Nevezetesen a legtöbbször leütött zongorabillentyű kategóriában került be a Guinness-féle könyvbe zongoraművész honfitársunk, Péter Bence azzal, hogy egy perc alatt 765-ször szólaltatta meg ugyanazt a billentyűt 2012 januárjában, csaknem száz leütéssel szárnyalva túl az előző csúcstartót.

Állati! – lelkendezhetnénk akár már az eddigi legek kapcsán is, de az állati rekordokról még csak most ejtünk szót. A világ egyik leggyorsabbika a vándorsólyom, amely zuhanórepülésben, zsákmányszerzéskor olykor 380 km/órával is képes száguldani, de olvashattunk már 402-es adatról is. A sarlósfecskék sebessége levegőben meghaladja a 100 km/órát, a havasi sarlósfecskénél mértek már 160 km/ó fölötti értéket is.

A szárazföldi gerinces állatok rövid távú sebességrekordere a gepárd, amely mint a leggyorsabb emlős akár 120 km/órás futásra is képes. Három másodperc alatt gyorsul fel 90-100 km/órára, igaz, ezt a csúcstempót csupán rövid ideig tudja tartani. Jócskán lemaradva következik a villásszarvú antilop (88,5), a dél-afrikai gazella (88) és a kék gnú (80,5). A lusta jószág hírében (okkal) álló oroszlán ötödik 80,5 km/órával, s alig lassúbb nála a mezei nyúl (80). Utóbbi megelőzi a leggyorsabb kutyafajtát, a 70 km/órára „kalibrált” agarat, s a 60-ra képes farkast. A csiga vonatkozó eredményeit hagyjuk, viszont érdekes, hogy míg az egér 12 km/órával inal, az óriás testű elefánt 40-nel, a víziló pedig 30-cal tud futni, ha nagyon muszáj. A strucc, a leggyorsabban futó madár 70-nel tud haladni gőzerővel, a szarvasnak és a kengurunak egyformán 80 km/ó a végsebessége, az angol telivéreké pedig 80 és 90 kilométer/óra között van. A vízbe ugorva: az édesvízi halak közül a csuka az irambajnok 33 km/órával, miközben a vitorlás kardhal úszási sebessége akár 100 km/óránál is nagyobb lehet. Ám még nála is jobb a halak leggyorsabbika, a fekete nyársorrú hal, mely képes a 130 km/órára is. S ha már itt tartunk, szolgáljunk ellenpéldával is: a leglassúbb hal, a tengeri csikó óránként 16 méteres haladást jelentő sebességgel „vágtat”. A lomhaság szárazföldi bajnoka pedig a lajhár, amely - már ha egyáltalán kedve szottyan a vánszorgásra - nagyjából 2 kilométert tesz, vagy inkább tenne meg óránként. 

A felsorolásból kitetszik: még a világ jelenlegi leggyorsabb embere, Usain Bolt sem tudna versenyre kelni nemhogy a gepárddal, de még a versenyagárral sem. Pedig hát a jamaicaiak nyolcszoros olimpiai bajnok sprintere 2009, a berlini vb óta tartja a 100 méteres síkfutás máig élő és fantasztikusnak minősülő 9,58 másodperces világrekordját, ami nagyjából 43 kilométer/órás átlagsebességet jelent.

A világ legnépszerűbb sportjában, a futballban a gólsebességi világcsúcs 211 km/óra: a brazil Ronny Heberson egy portugál bajnokin adta le szabadrúgásból az eddigi leggyorsabb lövést 2006 novemberében. A focilabdánál azonban akadnak jóval gyorsabban szálló sporteszközök is. A baszk eredetű pelótában például 300 km/órával hagyja el a kosárszerű „karmot” használók kezét a labda, a golfban is közel járnak a legjobbak a 300-as határhoz, mi több: a Guinness-könyv szerint a valaha volt leggyorsabb ütésnél 2012-ben a golflabda 339,6 km/órás sebességgel repült, tollaslabdában pedig ha igaz, 493 km/óra a csúcs, ami „labdaügyileg” abszolút rekord. A squashlabdának 280 körüli a legnagyobb „utazó” sebessége, teniszben 251, jégkorongban 184, baseballban 174, kézilabdában 130, asztaliteniszben 112,5 km/óra az éladat.

Az alpesi sízők átlagosan 120-130 km/órával siklanak, a svájci Lauberhorn lejtőjén egy ízben 162 km/órás sebességet is mértek, a leggyorsabb motorcsónakok végsebessége 250 km/ó körül van. A MotoGP-ben – a legerősebb motorkerékpáros kategóriában - eddig mért legnagyobb sebesség 355,1 km/óra, a Forma-1-es autósoknál pedig a végsebességet tekintve a csúcsot a brazil Antonio Pizzonia tartja, aki egy BMW-Williamsszel a 2004-es Olasz Nagydíjon 369,9 km/órával száguldott.                                                                                                                    

Jancsó Kornél

Képek

A fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenülA fény vezet utolérhetetlenül

Google Plus

Galéria

A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül
 • A fény vezet utolérhetetlenül

Hirdetés