Hirdetés

Legendás autós filmek nyomában

Google Plus

A filmek, amelyek az autókról, az autózásról vagy a versenyzésről szólnak, az esetek nagy részében sikert aratnak. Most egy önkényes válogatás következik a benzingőzös mozikból.

A mozifilm-készítőknek a témaválasztásába időnként bekerül az autó, ez gyakran egy benzinnel beoltott rendezőnek, színésznek vagy producernek köszönhető. Persze a piac is fogadóképes, mert sokan érdeklődnek a négykerekűek iránt.

A válogatásunkba más területről is érkeztek alkotások, ezekben nem az autó körül forog a világ, hanem a főhős jár olyan járművel, ami hozzánőtt és kultikussá vált.

Az irrealitás talaján

Nem tudni előre, hogy miből lesz a cserebogár. Az Universal Pictures zöld utat adott annak a sztorinak, amiben egy fedett nyomozó beépül az utcai versenyzéssel is foglalkozó bűnözők közé. A történet akkorát robbant 2001-ben, hogy 2020 tavaszán mutatták volna be a Halálos iramban kilencedik részét. A premiert a járvány miatt áttettek 2021. április 2-re. A készítőknek némi vigaszt jelent, hogy a nyolcadik részig az akciószéria 5,9 milliárd dollárt termelt...

A járművek terén nem nyúltak mellé, mert a teljes tuningautó skálát lefedték: szerepeltek a klasszikus amerikai izomautók az 1960-as évek végéről és a japán vonalat is jól meglovagolták. Csak az európai gyártmányokat hanyagolták.

A Halálos iramban is hozzásegítette a „legendává” váláshoz a Toyota Suprát. Ami átlagos japán kupé, de mivel viszonylag könnyedén lehetett 600-800, vagy akár 1000 lóerőssé varázsolni a motorját, így az autóátalakítók nagy kedvencé vált. S így lett az átlagos autóból „legenda”.

A filmben az idő előrehaladtával egyre több neves színész kapott szerepet, miközben az akciók egyre irreálisabbá váltak. Ennek ellenére a széria hozza a bevételeket, amelyeket növel a Dodge támogatása is, mert hőseink amerikai izomautókban harcolnak a gonosz ellen.

Üldözött Lordok

Aki az 1980-as években gyerekeskedett vagy szereti az autós filmeket és az amerikai autókat, annak bizonyára ismerős a Hazárd megye lordjai sorozat. Az összekötő kapcsot a Halálos irammal Lee tábornok, az amerikai polgárháború hőséről (Robert E. Lee 1807-1870) nevet kapott narancssárga Dodge Charger jelenti. Az 1969-es kiadású autóval látványos üldözéseket és ugratásokat hajtottak végre.

 

Szerencsére akkoriban a filmtrükkök nem álltak olyan magas szinten, ezért kaszkadőrök végezték a munkát, nem pedig számítógépek. A Georgia állam kisvárosaiban forgatott sorozatban az egyik feljegyzés szerint 325 a másik forrás szerint pedig 255 darab Lee tábornokot használtak. Az ugratásokra szánt a kocsiknak a raktérbe homokzsákokat tettek, hogy ne essen az orrára a behegesztett ajtajú kupé.

A sorozat sikerére bizonyíték, hogy később egész estés mozifilmet forgattak belőle, pár éve pedig használtautókkal foglalkozó újság alkalmazta reklámban a Lee tábornokot és a régi szereplőket.

9 perc 42 mp

Ennyi ideig tartott a Bullitt híres üldözési jelenete, amely szó szerint megváltoztatta a filmekben az autós üldözéseket. Az 1968. október 17-én bemutatott mozi a két Oscar-jelöléséből egyet váltott szoborra: a legjobb vágásért kapta meg az Akadémia díját.

A főhőst, Frank Bullitt felügyelőt Steve McQueen alakította. A Mr. Cool-ként elhíresült színész legalább olyan jó autó- és motorversenyző volt, mint színész... Számtalan versenyen vett részt, elhivatottságára jellemző, hogy az amerikai terepmotor válogatott csapatnak (enduro) is a tagja volt. Ezért 1964-ben részt vett a Kelet-Németországban zajló, a műfaj világbajnokságának számító Hatnapos viadalon. Ahol sajnos a lábát törte.

A Bullitt azért vált világhírűvé, mert az üldözési jeleneteket élesben vették fel, trükkök nélkül. A San Franciscóban zajló száguldásban - a nagy sebességű jeleneteket kivételével - végig McQueen vezetett.

Számtalan sztori származik a forgatásról, a rendező jelezte a sofőröknek, hogy a lezárt utakon max. 110-130 km/órával mehetnek. A tempó elérte a 180-at is… A 325 lóerős Ford Mustang GT Fastback-et hajtó színész a kaszkadőr barátját üldözte, aki a Dodge Chargerrel járó bérgyilkost alakította.

Tolvajlás mesterfokon

A Ford Mustang vonalát folytatva jön a Tolvajtempó (2000), ahol a szintén autóőrült színész vezetett. Nicholas Cage egy nagypályás autótolvajt alakított, aki visszatért a szülővárosába és a szakmájába. A mestertolvaj autója egy 1969-es Ford Mustang, aminek a neve Eleanor. A különleges kialakítású Mustang a valóságban sosem létezett, az 1974-es első Tolvajtempó ötlet gazdájának a szüleménye a különleges fényezésű masina.

A Ford mellett számos egzotikus sportkocsi is szerepel a filmben, aminek különleges hatása is volt az Egyesült Államokban: a mozi bemutatója után megugrott az autólopások száma, mert sokan kedvet kaptak a szakmához...

Aszfalt királyai

A híres Le Mans-i 24 órás és a versenyautóépítés nehézségeit jól bemutató Oscar-díjjal jutalmazott mozifilm tavaly év végén futott nagy sikerrel a hazai filmszínházakban. A központi figurája Carroll Shelby volt, a szívproblémák miatt visszavonult autóversenyző, aki nem sokkal később autóépítőként vált híressé. Nemcsak a GT40 sportkocsi megalkotásában vált kulcsfigurává, hanem előtte készítette a szintén európai karosszéria és az amerikai motor házasításával született Shelby Cobrát. A ma már millió dollárokért gazdát cserélő kultikus modell mellett kijött a szintén sokat érő, Shelby Mustang GT típusokkal is.

A filmben szerepelt a GT40 mellett a Cobra is, ez volt az a nyitott modell, amivel a versenyzett a Christian Bale által alakított pilóta.

Angol stílusban

A Ford Mustang háromszor szerepelt James Bond-filmben: a Goldfingerben és a Tűzgolyóban a nyitott változat, a Gyémántok az örökkévalóságnak címűben pedig a Mach 1 kivitel.

Bond a film alapjául szolgáló regényfolyamok elején és két filmben is Bentley-vel járt a világ legismertebb titkos ügynöke. Fleming első három regényében 1933-as kiadású, nyitott Bentley-t használt, ami a szériától annyiban tért el, hogy 4,5 literes, azaz erősebb motorja volt. A másik Bentley-je a Mark VI, amelyet R Type Continentalra cserélt Fleming.

Az 1964-es Goldfingerben lépett színre a pazarul kinéző, mindössze 1059 példányban készült Aston Martin DB5. Ez a gépet már ellátták a Q által készített kütyükkel, így könnyebb volt felvenni a harcot az ellenséggel.

A november végén bemutatásra kerülő új részben is szerepel a DB5, és persze a legfrissebb modell is, mert jó ideje bevásárolta magát a produkcióba az Aston, akár a Land Rover, a Jaguar és a szintén angol Triumph motorkerékpár-gyár is.

Ballonkabát és szivar

Erről a két dologról könnyű beazonosítani a Peter Falk által alakított nyomozót, aki az ütött-kopott európai autójával közlekedik Los Angeles-ben. Két részben volt lenyitva a teteje az 1959-es vagy 1960-as évjáratú modellnek. A 13 évad alatt, 69 epizódban furikázott a Peugeot 403 Cabriolettel, amely a Peugeot-nál mérföldkőnek számító típus.

Az oroszlános márka történetében azért írják arany betűkkel a nevét, mert a négy, ötajtós, kombi, kisteherautó és áruszállító karosszériával is készült modellből 1955 és 1966 között 1 214 121 darab kelt el. Ez volt az első típusa a franciáknak, amely átlépte az egymilliós gyártási darabszámot.

Ha jó áron belefutnak egy nyitott kivitelbe, akkor vegyék meg, nem csak Columbo felügyelő miatt: mindössze 2043 darabot gyártottak belőle, tehát igazi ritkaság.

Benedek Attila

Képek

Legendás autós filmek nyomábanLegendás autós filmek nyomábanLegendás autós filmek nyomábanLegendás autós filmek nyomábanLegendás autós filmek nyomábanLegendás autós filmek nyomábanLegendás autós filmek nyomábanLegendás autós filmek nyomábanLegendás autós filmek nyomábanLegendás autós filmek nyomábanLegendás autós filmek nyomábanLegendás autós filmek nyomábanLegendás autós filmek nyomábanLegendás autós filmek nyomában

Google Plus

Galéria

Legendás autós filmek nyomában
 • Legendás autós filmek nyomában
 • Legendás autós filmek nyomában
 • Legendás autós filmek nyomában
 • Legendás autós filmek nyomában
 • Legendás autós filmek nyomában
 • Legendás autós filmek nyomában
 • Legendás autós filmek nyomában
 • Legendás autós filmek nyomában
 • Legendás autós filmek nyomában
 • Legendás autós filmek nyomában
 • Legendás autós filmek nyomában
 • Legendás autós filmek nyomában
 • Legendás autós filmek nyomában
 • Legendás autós filmek nyomában

Hirdetés